Hyppää sisältöön

Suomen suurin pellettivalmistaja joutui keskeyttämään pellettien myynnin – tilausmäärät ovat ylittäneet ennusteet monikymmenkertaisesti

Suomen pellettimarkkinoilta on poistunut noin yksi kolmasosa tarjonnasta. Vapo arvioi, että myyntitauko kestää kevääseen asti.

Pellettejä omakotitalon hämärässä pellettisiilossa.
Lämmityspelletin hinta on tänä vuonna noussut roimasti, mutta nyt sitä ei saa välttämättä edes rahalla. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurin lämmityspellettien valmistaja Neova on joutunut lopettamaan pellettien kuluttajamyynnin tältä talvelta.

– Viime perjantaina jouduimme lopettamaan myynnin uusilta asiakkailta, Neovan pellettiliiketoimintajohtaja Jarkko Kaattari sanoo.

Neova myy pellettejä Vapo-brändin alla.

Kaattarin mukaan uusia sopimuksia ei nyt tehdä. Yhtiössä on pitkäaikaisia sopimusasiakkaita, joille toimitukset jatkuvat.

Tauko jatkuu todennäköisesti kevääseen 2023 asti. Jo tilatut pelletit toimitetaan mahdollisuuksien mukaan, mutta toimitukset voivat viivästyä. Neovan arvion mukaan toimitukset voivat viivästyä useilla viikoilla varsinkin pakatuilla pelletillä.

Vapo kertoo kuluttajamyynnin keskeytyksestä nettisivullaan. Vapon mukaan viime viikkojen aikana lämmityspelletin kysyntä ja tilausmäärät ovat ylittäneet aikaisempien vuosien tilausmääriin perustuneet ennusteet monikymmenkertaisesti.

Pelletin loppumista uumoiltiin jo elokuussa

Yle uutisoi jo elokuun lopussa pelletin nousseesta kysynnästä ja varastojen hupenemisesta.

Markkinoilla on pelletistä pulaa, kun Venäjältä ei pellettiä Ukrainan sodan takia tuoda. Vapon mukaan tarjonnasta on poistunut noin yksi kolmasosa.

Jarkko Kaattarin mukaan pellettipula vaivaa nyt koko Eurooppaa. Esimerkiksi Saksassa keskihinta oli elokuussa reilut 680 euroa tonnilta, mikä on kaksinkertainen hinta Suomen tasoon verrattuna.

Pelletillä on useita kotimaisia valmistajia, mutta valtaosan markkinasta jakavat Neova ja Versowood.

Pelletti valmistetaan puristamalla mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista kuten sahanpurusta ja kutterinlastusta.

Millaisia ajatuksia uutinen herätti? Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23 saakka.

Lue lisää:

Lämmityspelletti uhkaa loppua – hinta on noussut kolmanneksen, mutta Pekka Lillstrang tilasi talvivaraston täyteen

Suosittelemme sinulle