Hyppää sisältöön

Ruska on nyt Lapissa parhaimmillaan, mutta tänä vuonna väriloistoa himmentää lehtipuiden sienitauti – katso, miten ruska saapui Inariin

Sienitauti tekee puiden lehdistä ruskeapilkullisia, eivätkä värit loista parhaimpien vuosien tapaan. Maaruska hohtaa paikoitellen kuitenkin jopa kirkkaanpunaisena.

Metsätalousinsinööri Kirsi Ukkonen kertoo Ylen aamussa, että nyt suurin osa lehtipuista on ruskassa. Maaruska on tänä vuonna erityisen kaunis. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle
Inger-Elle Suoninen,
Linda Tammela

Jälleen syksyllä luonto pukeutuu vuoden kenties kauneimpiin väreihinsä ja tarjoilee kulkijoille todellista silmänruokaa. Sekä puut että varvut loistavat keltaisen, oranssin, punaisen, vihreän ja myös ruskean sävyissä.

Eletään ruskan parhainta aikaa.

Sienitauti värjää lehtiä ruskeaan väriin, eikä Lapissa ruska ole tänä vuonna niin kirkas, kertoo metsätalousinsinööri Kirsi Ukkonen Ylen aamussa.

– Suurin osa lehtipuista on nyt ruskassa, mutta vaikuttaa siltä, että sienitauti on levinnyt aika laajalle, eli nyt ei ole aivan niin kirkkaita värejä, sanoo Ukkonen.

Inarijärvi kuvattuna Inarin kirkonkylältä. Etualalla näkyy heinikkoa, ruskakoivu ja laituri. Järvellä kaksi saarta ja suihkulähde. Keli on puolipilvinen.
Ylen mediatoimittaja Vesa Toppari kuvasi ruskan etenemistä Inarissa arkisin joka päivä samassa paikassa 4.9.2022–16.9.2022.

Sienitauti ei tapa puuta, mutta haittaa siitä on

Sienitauti aiheuttaa Kirsi Ukkosen mukaan sen, että lehtien väri on epäpuhdas ja suurilta osin ruskea. Sienitauti leviää erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa on paljon lehtipuita ja ylipäätään sille suotuisat leviämismahdollisuudet.

Ukkonen kertoo, että seuraavana vuonna puun kasvu voi sienitaudin johdosta heikentyä. Se myös altistaa puuta muille taudeille ja sienille.

Lehtipuiden vihreys on vaihtunut väreihin vihreästä keltaiseen ja punaiseen. Lapissa tämä syksyn mahtava väriloisto eli ruska on parhaimmillaan. Metsätalousinsinööri Kirsi Ukkonen kertoo Ylen aamu -lähetyksessä, miten koivujen ruosteen ja sienitaudin voi tunnistaa.

– Jos oikein aikaisessa vaiheessa kesällä sienitauti alkaa leviämään ja ruskistamaan lehtiä, niin ne saattavat pudota aikaisemmin, ja se voi heikentää kasvua seuraavana vuonna, sanoo Ukkonen.

Sienitauti voi levitä edellisvuoden lehdistä, joten on suuri riski sille, että sitä havaitaan myös ensi vuonna.

Maaruska loistaa kirkkaana

Luonnossa on kuitenkin myös terveitä puita. Erityisesti sellaiset lehtipuut pysyvät todennäköisemmin terveinä, jotka kasvavat metsissä, joissa lehtipuita on vähemmän.

Sienitauti voi tehdä lehtiin ruskeita pilkkuja. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Maaruskaan sienitauti ei vaikuta. Vaikka lehtipuiden värit eivät loistaisikaan kirkkaina, voi maaruska olla silti upea.

Ukkosen mielestä ruska on tälläkin kertaa hyvin kaunis.

– Maaruska on todella komea tällä hetkellä ja kyllähän tämä nyt silmiä hivelee, vaikka ruosteisia puita ympärillä on, kuvailee Ukkonen.

Suosittelemme sinulle