Hyppää sisältöön

Vaasan sähkön energiahinnoittelu on saanut vaasalaiset takajaloilleen – kansanedustajat väläyttelevät sekä paikallisia että valtakunnallisia helpotuksia tilanteeseen

SDP:n Kim Berg on verovähennysten ja toimeentulotuen korotuksen kannalla. RKP:n Joakim Strand vakuuttelee, että ratkaisua tilanteeseen haetaan myös paikallisesti.

Vaasan sähkön hinnoittelu puhuttaa Vaasassa. Kuva: YLE/Rolf Granqvist

Vaasan sähkön ilmoitus loppuvuoden sähkön hinnasta on saanut vaasalaiset protestoimaan vahvasti. Äänekkäin kritiikki kohdistuu yhtiön linjaukseen pitää hinta kaikille samana. Edes vaasalaisille ei myönnetä kevennyksiä.

Joakim Strand (r.) istuu Vaasan sähkön hallituksessa kaupungin edustajana. Hän ymmärtää kritiikin, ja on luottavainen sen suhteen, että jonkinlainen muutos saadaan hinnoitteluun ennen talven kovia pakkasia.

– On selvää, että nyt käydään laajaa poliittista keskustelua Vaasassa yli puoluerajojen siitä, millä tavoin voisimme saada helpotuksia talvea ajatellen. Siitä keskustellaan tänään 19.9. kaupunginhallituksessa. Meillä on illalla myös Vaasan sähkön hallintoneuvosto, ja itse olen aika vakuuttunut että keskustelu jatkuu myös Vaasan kaupungin konsernijaostossa ensi viikolla.

Myös kansanedustaja Kim Berg (sd.) on kuunnellut kritiikkiä herkällä korvalla. Hänen mielestä ratkaisu energiahintakriisiin olisi löydettävä valtakunnallisella tasolla.

– Kun puhutaan valtakunnallisesta energiayhtiöstä, niin ne paikalliset toimenpiteet tilanteen vaikuttamiseen ovat hyvin rajallisia. Lähinnä kyse on Vaasan kaupungille osoitettavasta osinkotulosta, mutta sen konkreettista hyötyä yksittäiselle kuluttajalle on vaikea arvioida.

Siinä tapauksessa Bergin mukaan osinkotuottojen poisjäänti näkyy jossakin muualla.

Strand myös muistuttaa, että tähän asti Vaasan sähkön valtakunnallinen toiminta on ollut kaupungille eduksi, sillä tuotolla on saatu monta eri asiaa rahoitettua.

– Se on vaan niin, että Vaasassa ei olisi myöskään yliopistoa eikä hovioikeutta, eikä minkäännäköistä lentokenttää, mikäli keskityttäisiin vain oman kylän asiakkaiden palvelemiseen.

Joakim Strand ja Kim Berg vaalivalvojaisissa 2019. Kuva: Yle/Jarkko Heikkinen

Sekä paikallisia että valtakunnan tason huojennuksia

Sekä Strand että Berg huomauttavat, että elementit joista hinta koostuu, ovat eri sähköyhtiöillä hyvin erilaisia. Siksi toimintamalleja hintojen alentamisen osalta on vaikea verrata keskenään.

– Sen takia olen esittänyt esimerkiksi kuluttajille verovähennyksiä haettavaksi. EU-tasolla pohditaan muun muassa hintakattokysymyksiä, Berg toteaa.

Näiden lisäksi Bergin mielestä toimeentulotuen korotukset, sekä sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotukset ovat niitä toimivampia, ja kuluttajaa eniten auttavia keinoja.

Joakim Strand antaa ymmärtää, että valtakunnallisia päätöksiä ja Olkiluoto 3 ydinreaktorin käynnistämistä odotellessa myös paikalliset päätökset voivat tulla ajankohtaisiksi. Eivätkä talven kalliit energiahinnat välttämättä sellaisina toteudu.

– Tätä nyt selvitellään myös, onko laillista ja mahdollista palvella asiakkaita eri tavoin, vai onko kenties muita vaihtoehtoja. Tietysti meitä huolestuttaa eniten oman alueen väki nyt talven alla. Se on päivänselvä asia, ja sen eteen tehdään työtä että saadaan helpotuksia aikaiseksi, Strand toteaa.

Lue lisää aiheesta:

Vaasan sähkön vuosi on ollut tappiollinen – loppuvuoden hinta on kaikille asiakkaille sama, paikkakunnasta riippumatta

Edullista sähköä myyvälle Seinäjoen Energialle tulvii yhteydenottoja – vain seinäjokelaiset kelpuutetaan toistaiseksi

Kokkolan Energian asiakaspalveluun tulvii huolestuneita soittoja, kun sopimus irtisanottiin tuhansilta asiakkailta – Kuluttajavirasto: Ihan uusi tilanne

Herrfors aikoo pitää vanhojen sähkösopimustensa hinnat ennallaan ensi talvena

Sähkön hinnat moninkertaistuvat – samalla yli puoli miljoonaa kotia turvautuu sähkölämmitykseen: "Tuli mieleen, että joutuu muuttamaan pois"

Voit keskustella aiheesta 20.9. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle