Hyppää sisältöön

Santtu-Matias Rouvalin seuraaja on selvillä – Tampere Filharmonian ylikapellimestariksi nousee brittiläinen Matthew Halls

Matthew Halls aloittaa työssään syksyllä 2023, kun orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali luopuu tehtävistään.

Tampere Filharmonian tuleva ylikapellimestari Matthew Halls tummassa puvussa, valkeassa paidassa. Lyhyet, tummat ja kiharat hiukset. Katsoo kuvaajaa.
Matthew Halls vieraili Tampereella, ja muisteli ensivierailuaan orkesterin johdossa. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Matias Väänänen / Yle
Petra Ketonen

Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja on brittiläinen Matthew Halls.

Halls on orkesterille jo entuudestaan tuttu. Hän debytoi Tampereella viime talvena, ja lokakuussa hän palaa Tampere Filharmoniaan johtamaan muiden muassa Brucknerin seitsemännen sinfonian.

Halls kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa orkesterin tehneen häneen viime talvena vaikutuksen.

Hallsin perhe on asunut seitsemän vuotta Kanadassa.

– Vaimon mielestä Suomessa näyttää Kanadalta ja kodilta. Siksi Tampereelle tuleminen tuntuu kuin tulisi kotiin, hän kertoi.

Halls tunnetaan laaja-alaisena kapelimestarina. Hän johtaa musiikkia barokista uuteen musiikkiin. Tätä Halls haluaa myös jatkaa Tampereella.

Laaja-alaisesta näkemyksestä musiikkia kohtaan kertoo myös se, että nuorempana Halls oli innostunut teknosta ja toimi jopa dj:nä. Teininä hän kulki puolestaan Iron Maiden -paita päällä. Hallsin isä on urkuri ja myös Halls on opiskellut urkuja.

Matthew Halls on jo aloittanut ohjelmiston suunnittelun. Hän on tutustunut Filharmonian kymmenen viime vuoden ohjelmistoon ja tutkinut, mitä ei ole soitettu

.

Mustaan pukuun pukeutunut mies katsoo kameraan.
Matthew Hallsista tulee Tampere Filharmonian kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen henkilö tehtävässä. Kuva: Benjamin Ealovega 2022

Työ vie mantereelta toiselle

Tällä kaudella työ vie Hallsia mantereelta toiselle. Hän jatkaa pitkäaikaista yhteistyötään Salzburgin Mozarteum-orkesterin sekä Houstonin ja Indianapolisin sinfoniaorkesterien kanssa ja esiintyy ensi kertaa Pariisin kamariorkesterin kanssa.

Halls vierailee säännöllisesti johtamassa Clevelandin orkesteria, Suomen Radion sinfoniaorkesteria, Seattlen sinfoniaorkesteria, Wienin sinfonikkoja, Islannin sinfoniaorkesteria, Toronton sinfoniaorkesteria ja Los Angelesin kamariorkesteria.

Tampere Filharmonian intendentin Eija Oravuon mukaan orkesteri aloittaa innostuneena yhteisen matkansa Matthew Hallsin kanssa.

– Olen vakuuttunut, että Matthew ja muusikkomme tulevat luomaan yleisöillemme vaikuttavia musiikillisia elämyksiä, Oravuo sanoo tiedotteessa.

– Otan uuden tehtävän vastaan nöyrin ja iloisin mielin, ja odotan mielenkiintoista yhteistyötämme tulevina kausina. Tampere Filharmonian soittajien poikkeuksellinen muusikkous, innostava työetiikka ja energisoiva kokeilunhalu valloittivat minut yhteisten harjoitustemme ensiminuuteista lähtien, Halls kertoo nimitystiedotteessa.

Tampere Filharmonian suosittu ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää tehtävänsä tämän kauden jälkeen. Rouvali aloitti tehtävässään vuonna 2013 ja on lennokkaana persoonana onnistunut kasvattamaan klassisen musiikin yleisöjä.

Tampere Filharmonia on täysimittainen 97 muusikon sinfoniaorkesteri, joka toimii Suomen suurimmassa konserttisalissa Tampere-talossa.

Matthew Hallsista tulee orkesterin kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen tehtävässä. Sopimus on kolmivuotinen, jatko-optiolla.

Juttua muokattu 20.9. kello 14.49: Päivitetty uusilla tiedoilla ja verkkovideolla.

Voit keskustella uutisen aiheesta 21.9. kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Matthew Halls johti Radion sinfoniaorkestaria 13.5.2022 – Hallsin haastattelu Yle Areenassa

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin viimeinen kausi Tampere Filharmoniassa alkaa puistokonsertilla: “Tämä orkesteri on ollut minulle juuri se oikea”

Suosittu kapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää Tampere Filharmonian, maailmalla huippuorkestereissa kiitävän miehen viikot eivät enää riitä

Suosittelemme sinulle