Hyppää sisältöön

Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala toivoo, että Esapekka Lappi jatkaisi Toyotalla – Sebastien Ogier on kiinnostunut jatkosta

Toyota ilmoitti maanantaina, että Esapekka Lapin kausi on ohi, koska Sebastien Ogier ajaa seuraavat kolme MM-rallia Toyotalla. Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kehuu Lapin suorituksia.

Esapekka Lappi Viron MM-rallissa.
Esapekka Lapin kausi rallin MM-sarjassa on ohi. Toyota ilmoitti, että Sebastien Ogier ajaa tiimin kolmatta autoa kauden viimeisissä kilpailuissa. Kuva: Hannu Rainamo
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää tuttuun tapaan kanavillaan kauden loput MM-rallit. Kaiken MM-rallisisällön lähetystietoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan MM-rallitalli ilmoitti maanantaina, että Sebastien Ogier ajaa tiimin kolmatta autoa kauden viimeisissä kolmessa MM-rallissa. Näin ollen Esapekka Lapin kausi on ohi.

Lappi ajoi kauden aikana kaikkiaan seitsemässä MM-rallissa. Määrä vastaa sitä, mitä Toyota ennen kauden alkua arvioi.

– Itse asiassa uskoin, että Ogier ajaisi vähemmän ralleja. Hän on todennäköisesti saanut sanella ne rallit, jotka haluaa ajaa, ja kuusi on hyvä määrä, Yle Urheilun ralliasiantuntija Miikka Anttila arvioi.

Lappi ajoi palkintokorokkeelle Ruotsissa, Suomessa ja Belgiassa. Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala pitää Lapin kautta erittäin onnistuneena. Erityisen tyytyväinen hän on ollut Lapin vauhtiin, joka on ollut läpi kauden huippuluokkaa.

Esapekka Lappi ja kartturi Janne Ferm tervehtivät yleisöä palkintokorokkeella hymyille ja käsiään heiluttaen.
Esapekka Lappi (oik.) ja Janne Ferm ovat yltäneet urallaan yhden kauden aikana palkintokorokkeelle kolme kertaa vuosina 2018, 2019 ja 2022. Rallien määrään suhteutettuna kuluva kausi oli kaksikon menestyksekkäin. Kuva: Hannu Rainamo

Kroatiassa Lappi keskeytti avauserikoiskokeella ajettuaan kiveen. Tätä Latvala pitää Lapin kauden ainoana isompana virheenä.

– Sardinian ulosajo tapahtui voittokamppailussa, mikä kuuluu mielestäni ralliin. Virossa vauhti ei ollut aivan kärjen tuntumassa, mutta siellä toivoimmekin häneltä varmaa suoritusta kevään vaikeiden kisojen jälkeen, Latvala kuvailee.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm ajoivat romuttuneella autolla maalin Jyväskylän MM-rallissa 2022.
Lapin kauden ikimuistoisin hetki oli, kun hän ajoi yhdessä Janne Fermin kanssa Jyväskylän MM-rallin maaliin ja palkintokorokkeelle ilman tuulilasia. Kuva: Tomi Hänninen

Miikka Anttilan mielestä Lappi teki juuri sellaista tulosta, jota keikkakuskilta saattoi toivoa.

– Täyden kauden ajavat kuljettajat myös testaavat enemmän ja juuri ajomäärä määrittää sen, kuinka tasaisesti ja varmasti voi suorittaa. Siihenkin nähden Lappi on selviytynyt loistavasti, Anttila pohtii.

Latvala kauden 2023 kuskeista: "Valintani olisi Esapekka"

Lappi on ollut Latvalan mukaan tulosten ja tiimihengen kannalta Toyotalle arvokas palanen. Toyota on tällä hetkellä kiinni niin kuljettajien kuin valmistajien mestaruudessa.

Toyota ei ole vielä paljastanut ensi kauden kuljettajakokoonpanoa. Tiedossa on, että Kalle Rovanperällä ja Elfyn Evansilla on voimassaolevat sopimukset Toyotan kanssa tulevasta kaudesta, vaikka Toyota ei ole näitä virallisesti julkaissut.

– Esapekka on tehnyt juuri sitä työtä, jota on pyydetty. Henkilökohtainen valintani olisi ottaa Esapekka ajamaan ensi kaudeksi. Jatkaisin itse samalla tavalla kolmannen auton jakamista Ogierin ja Lapin välillä, Latvala sanoo Yle Urheilulle.

Jari-Matti Latvala Viron MM-rallin aattona.
Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala painottaa, että hän ei yksin valitse kuljettajia. Kuva: HANNU RAINAMO

Ogieria kiinnostaa jatkaa – Katsutalle toivotaan rahoitusta

Latvalan mukaan Ogier on ilmaissut kiinnostuksensa ajaa tulevalla kaudella joitakin kilpailuja, kuten kauden avauskisan Monte Carlossa.

– Tästä meidän on hänen kanssaan neuvoteltava. Ogier on ajanut myös ratakilpailuja tällä kaudella, mutta ei kokonaista sarjaa. Veri vetää varmasti ralliin, vaikka kokonaista kautta hän ei haluakaan ajaa, Latvala selvittää.

Sébastien Ogier, 2.10.2021
Sebastien Ogier on ajanut tällä kaudella kolmessa kilpailussa: Monte Carlossa, Portugalissa ja Sardiniassa. Montessa Ogier oli kiinni voitossa ennen sunnuntaista rengasrikkoa. Hän sijoittui kauden avauskisassa toiseksi. Kuva: Tomi Hänninen

Latvala toivoo, että talli voisi ajattaa tulevalla kaudella japanilaiskuljettaja Takamoto Katsutaa neljännessä autossa omassa tiimissään, mutta tähän ei ole vielä saatu vahvistusta automerkin johdolta Japanista.

– Se on tarkoitus, mutta tarvitsemme Toyotalta vahvistuksen budjettipuolelle. Sitä yritämme, Latvala kertoo.

Takamoto Katsutan auto kaatui testipätkällä melko railakkaasti.
Takamoto Katsuta kaatoi autonsa Viron MM-rallin testierikoiskokeella näin näyttävästi. Muuten japanilaisen kausi on ollut menestyksekäs: hän on kerännyt yleiskilpailun pisteitä ainoana kuljettajana kaikissa MM-ralleissa. Kuva: HANNU RAINAMO

Tiedossa oleva sopimustilanne kaudelle 2023

Vain M-Sport on virallisesti tiedottanut Craig Breenin kaksivuotisesta sopimuksesta kausiksi 2022–2023. Hyundai kertoi 2021, että Thierry Neuvillen ja Ott Tänakin sopimukset kaudesta 2022 eteenpäin ovat "monivuotisia". Kalle Rovanperän kauden 2023 kattavan sopimuksen on vahvistanut suomalaisen manageri Timo Jouhki, jonka mukaan myös Evansin sopimus on kattaa kauden 2023.

Rallin MM-sarjan tallipaikat kaudelle 2023
Rallin MM-sarjan kuljettajien tiedossa olevat sopimukset kaudesta 2023. Kuva: Aleksi Hyvonen / Yle

Muokattu 20.9. kello 09.12: Täsmennetty jutun kohtaa, jossa mainitaan Kalle Rovanperän ja Elfyn Evansin sopimukset. Lisättyä tarkentavat tiedot muiden kuljettajien tiedossa oleviin sopimuksiin.

Lue myös:

Hyundain omituinen tallimääräys helpotti Kalle Rovanperää mestaruustaistelussa – "Erikoinen ratkaisu"

Suosittelemme sinulle