Ensin hyvät uutiset: maakaasun kulutus on vähentynyt Suomessa tänä vuonna lähes puoleen viime vuodesta.
Sitten huonot: Kaasu voi silti pahimmassa tapauksessa loppua yksittäisinä päivinä kesken.
Uhka johtuu siitä, että Venäjän-tuonnin korvaajaksi Suomeen tuotavan LNG-terminaalin kapasiteetti ei välttämättä riittäisi kovimpien pakkasten aikaan.
Tämä selviää Suomen siirtoverkkoyhtiö Gasgridin tuoreista laskelmista (siirryt toiseen palveluun), joissa selvitettiin LNG-terminaalin ja Etelä-Suomen kaasuputkiston siirtokapasiteettia.
Huonoin skenaario: kaasu voisi loppua kovimman kysynnän päivinä
Inkooseen sijoitettavan lng-terminaalialus Exemplarin valmistuttua Suomen kaasuverkkoon saadaan syötettyä Gasgridin mukaan yhteensä 110 gigawattituntia kaasua päivässä.
– Jos verrataan Suomen viime vuosien aivan absoluuttisia huippukulutustilanteita, niin tämä 110 jää siitä vajaaksi, sanoo Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.
Sipilän mukaan riski päivistä, jolloin kaasun kysyntä ylittäisi syöttökapasiteetin, on kuitenkin ensi talvena pieni.
– En koe sitä kovin suureksi, koska tällä hetkellä kaasun markkinahinta on sellainen, että ne tahot, jotka kykenevät käyttämään vaihtoehtoisia polttoaineita, ovat siihen siirtyneet toistaiseksi.
Kahtena edeltävänä talvena kaasun käyttö ylitti kylminä, korkeimman kulutuksen päivinä selvästi kapasiteetin, joka Suomessa on lng-terminaalin myötä käytössä.
Tänä vuonna kaasun käyttömäärä on kuitenkin pudonnut hyvin jyrkästi. Pudotus johtuu kaasun hinnasta, joka on ollut korkeimmillaan yli kymmenkertainen runsaan vuoden takaiseen verrattuna.
Toukokuussa Gasgrid sanoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että Exemplar-aluksen "varasto- ja syöttökapasiteetti riittää sekä Suomen että Viron kaasutarpeisiin".
Sipilä sanoo, että Gasgridin uudet laskelmat kaasukapasiteetista vahvistivat aiemmat arviot, eivätkä tuoneet yllätyksiä. Toukokuun tiedotteen kommentilla viitattiin hänen mukaansa etenkin kaasun vuotuiseen tarpeeseen, johon laiva riittää helposti. Sipilä sanoo, että arviossa oli jo myös huomiotu merkittävästi vähentynyt kaasunkäyttö.
Kapasiteettia kasvatetaan keväällä
Inkooseen sijoitettava LNG-terminaali saadaan Gasgridin arvion mukaan käyttöön joulukuussa ja kaupallinen käyttö alkaisi tammikuussa 2023.
Havainnevideo osoittaa, miltä jättimäinen alus näyttäisi Inkoon satamassa:
Exemplar-aluksen koko kaasukapasiteettia ei kuitenkaan saada käytettyä, koska kapasiteetti lähialueen kaasuputkistossa on alusta pienempi. Kyse on siitä, että Suomen runkoverkkoa ei ole suunniteltu yksin Etelä-Suomesta tulevan syöttöliikenteen varaan. Aiemmin kaasu virtasi Suomeen Imatran syöttöpisteestä Venäjältä.
Keväällä Gasgrid saa Etelä-Suomen putkiston kapasiteettia nostettua, kun yhtiö tekee putkistoon parannuksia. Se nostaa Suomen päivittäisen kaasukapasiteetin 135:een gigawattituntiin.
– Kun parannukset suoritetaan, niin myös tulevaisuuden huippukulutustilanteissa on hyvin todennäköistä, että kaasutarpeet pystytään täyttämään, toimitusjohtaja Olli Sipilä sanoo.
Nousevan kapasiteetin pitäisi Sipilän mukaan siis riittää sellaisessakin tilanteessa, jossa kaasun hinnanlasku lisäisi sen käyttöä nykyiseltä matalalta tasolta.
Parannuksia putkistoon tehdään ainakin Siuntiossa sijaitsevan Pölansin venttiiliasemalle.
Lämmitystarve ja polttoaineet ratkaisevat, riittääkö kaasu
Huonoin skenaario, eli kaasun loppuminen, voisi tapahtua, jos talvella tulisi pitkä ja todella kylmä jakso. Tällöin kaukolämpölaitosten kaasuntarve voisi kasvaa voimakkaasti.
Kaasumarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors Energiateollisuudesta toteaa, että kuluvan vuoden lukemat kaasunkäytöstä ennakoivat hyvää kaasun riittävyydelle myös kaikkien kylmimmille jaksoille. Kaasun käyttö on vähentynyt eniten juuri energiasektorilla.
– Käytön väheneminen tarkoittaa sitä, että Inkoon kaasuterminaalin kapasiteetin pitäisi kyllä riittää, Lindfors sanoo.
Kaukolämpölaitokset ovat korvanneet kaasua esimerkiksi biomassalla, öljyllä ja hiilellä.
– Suomessa mikään kaukolämpölaitos ei ole yksin kaasun varassa.
Lindfors toteaa, että lämpölaitokset joutuvat varautumaan talveen joka tapauksessa muilla polttoaineilla. Polttoaineen saatavuutta ei voi laskea Inkoon lng-terminaalin varaan, koska se saadaan käyttöön aikaisintaan vuodenvaihteessa.
Kaasuun lämpölaitokset voisivat joutua turvautumaan poikkeuksellisen pitkällä kylmällä jaksolla, jos muut polttoaineet alkaisivat käydä vähiin. Kaasun etu on sen helppo siirrettävyys: putkia pitkin sitä saadaan kuljetettua hetkessä valtavat määrät.
Toistaiseksi hinta ja saatavuus kuitenkin ohjaavat kaasunkäyttäjiä muiden polttoaineiden pariin.
Ensi talvea vaikeampi tilanne voi olla edessä myöhempinä talvina. Silloin kaasun käyttö voi olla nykyistä paljon suurempaa, jos hinnat laskevat.
Voit keskustella aiheesta 23.9. klo 23 saakka.
Lue lisää: