Hyppää sisältöön

Hirvasporot vahtivat nyt haaremiaan – rykimäajan pullistelua jatkuu loka-marraskuulle saakka

Porovalokuvat kannattaa ottaa nyt kauempaa ja pysytellä kaukana poroista. Ihminen, joka on hirvaan ja naarasporojen välissä, voi joutua hirvaan hyökkäyksen kohteeksi.

Hirvaat kokoavat rykimäaikaan itselleen haaremin, jota ne paimentavat mustasukkaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Mia Sivula

Porojen kiima-aika eli rykimä on alkamassa.

Rykimä tarkoittaa, että hirvasporot kokoavat itselleen naarasporoista eli vaatimista parttion, pienen lauman, jota ne vahtivat tarkkaan.

Hirvaat kalistelevat rykimäaikaan sarviaan ja ottavat yhteen muiden hirvaiden kanssa pyrkien pitämään naaraat itsellään. Rykimäajan jälkeen hirvaat pudottavat sarvensa.

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että vaikka porot tavallisesti väistävät ihmistä, hirvaat saattavat olla rykimäaikaan aggressiivisia.

Siksi porot tulee kiertää nyt kaukaa, ja valokuvat kannattaa ottaa turvallisen etäisyyden päästä, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila tiedotteessa.

Jos hirvas hyökkää kohti, suojaa kannattaa hakea puun tai rakennuksen takaa. Hyökkäilevästä hirvaasta voi tehdä ilmoituksen lähimpään paliskuntaan tai Paliskuntain yhdistykseen.

Porojen rykimäaika kestää loka-marraskuulle saakka.

Suosittelemme sinulle