Hyppää sisältöön

3 000 asukkaan Sahalahti järkyttyi broileritehtaan lopetusuhasta – työt tehtaalla jatkuvat normaalisti: "Ulosmarssi ei käynyt mielessäkään"

Kangasalan kaupungille 130 henkilöä työllistävän Sahalahden tehtaan menetys olisi iso isku.

Marko Stenström ja koirat Elvis ja Hugo Sahalahdella. Miehellä lierihattu, punamustaruudullinen paita ja vaaleanruskeat haalarihousut. Mies on polvistut maahan ja isot koirat seisovat miehen molemmin puolin.
Kävimme Sahalahdella kysymässä ihmisten ajatuksia tuoreesta uutisesta. Esimerkiksi sahalahtelainen Marko Stenström tuntee useita tehtaassa työskenteleviä. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaajat Helmi Holopainen ja Juha Kokkala / Yle

Atrian Sahalahden tehtaan toimihenkilöiden luottamusmies Janne Peltola aloitti työt normaalisti tiistaina kello 5.30.

Vaikka maanantaina tehtaan työntekijöille ilmoitettiin muutosneuvottelujen aloittamisesta, ei henkilökunnan keskuudessa haluttu heti reagoida.

– Ulosmarssi ei käynyt edes mielessä eilen ilmoituksen tultua, mutta kyllähän uutinen pysäytti ja yllätti, Peltola kertoo.

Atria kaavailee Sahalahdella sijaitsevan tehtaansa sulkemista kokonaan. Atria on panostanut 155 miljoonaa euroa Nurmoon, jonne työt mahdollisesti siirtyvät.

Atrian Sahalahden tehtaan toimihenkilöiden luottamusmies Janne Peltola arvioi tulevia neuvotteluaikoja haastaviksi ja raskaiksi. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Tunnelma oli hiljainen, kun asiasta kerrottiin henkilökunnan yhteisessä tilaisuudessa. Peltolan mukaan henkilöstössä oli osattu odottaa, että jotakin tulee tapahtumaan, sillä yhtiö on satsannut niin voimakkaasti Nurmon tehtaaseen.

– Lähinnä juteltiin työkavereiden kanssa, että miten tästä eteenpäin. Epätietoisuus ehkä kuvaa parhaiten eilistä ja tämän päivän tunnelmaa.

Jos Sahalahden tehdas suljetaan vähintään kuusi viikkoa kestävien neuvottelujen päätteeksi, ei Nurmoon muuttaminen ole vaihtoehto kovinkaan monelle.

– En ainakaan itse pysty tällä hetkellä kuvittelemaan, että siirtyisin Pohjanmaalle. Elämä on tällä suunnalla, Peltola sanoo.

Alkavat muutosneuvottelut ovat Janne Peltolalle ensimmäiset, missä hän on edustamassa omaa henkilöstöryhmää.

– Taatusti edessä on haastavia ja raskaita aikoja neuvottelujen aikana.

Kangasalan raitilla uutista pidettiin isona iskuna

Kangasalan keskustassa tiedettiin Sahalahden tehtaan mahdollisesta alasajosta. Uutinen veti mietteliääksi.

– Ainahan se kuulostaa ikävältä, jos ihmiset menettävät työpaikkoja. Onhan se paikkakunnalle iso isku, sanoo Kangasalla asuva Janne Goosman.

Juha Juvela Kangasalta kertoo olleensa kyseisellä tehtaalla töissä 1990-luvulla, silloin kun tehdas oli vielä Saarioisten omistuksessa. Hän oli uutisesta hämmentynyt.

– Onhan se väärin myös paikallisia siipikarjan tuottajia kohtaan. Varmaan päätös tekisi melkoisen nuijankopauksen Sahalahdelle.

Juha Juvela oli tehtaan sulkemissuunnitelmista hämmentynyt. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Kaupunginjohtaja yllättyi tehtaan sulkemissuunnitelmista

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen pitää Sahalahden tehtaan mahdollista lakkauttamisuutista todella ikävänä.

Kangasalan Sahalahdella asuu noin 3 000 asukasta. Noin 130 työntekijän työ on uhattuna, jos Atria lakkauttaa tehtaan. Moni työntekijöistä asuu Sahalahdella.

Vaikka investoinnit Nurmoon oli pantu merkille, tuli uutinen silti kaupungille yllätyksenä.

– Sahalahden tehtaalle on kuitenkin investoitu miljoonia euroja, näin kova uutinen oli meillekin yllätys, Oskari Auvinen kertoo.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen pitää Atrian tehtaan merkitystä suurena koko kaupungille. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Hän toivoo, että Atrian toiminta Kangasalla saa jatkua. Tehtaan merkitys on suuri verotulojen ja työllisyyden kannalta, myös laajemmin kuin tehtaan kannalta.

– Meillä on täällä useita tiloja, jotka ovat keskittyneet broilerin kasvatukseen.

Jos tehdas lopettaa, kaupunki tukee työntekijöitä esimerkiksi uudelleenkoulutuksessa. Kaupunki voi myös auttaa pohtimaan kiinteistöjen uudelleenkäyttöä.

Tehtaan lopettaminen olisi kuitenkin pahin vaihtoehto ja ei-toivottu uutinen, Auvinen korostaa.

Voit keskustella aiheesta 21.9. kello 23 saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue lisää:

Atria suunnittelee Sahalahden tehtaan sulkemista – neuvottelut koskevat 130 henkilöä

Suosittelemme sinulle