Hyppää sisältöön

Järvenpäässä saatiin tukittua kemikaalivuoto, joka vei altistuneita sairaalaan – toimitusjohtaja: "Tarkkaa syytä ei osata sanoa"

Olli Korteniemi Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta kutsuu tapausta harvinaiseksi poikkeustilanteeksi.

Järvenpään kemikaalivuoto on tukittu
Järvenpään kemikaalivuoto on tukittu
Saara Hirvonen

Järvenpäässä, Wärtsilän teollisuusalueella on ollut maanantai-iltana kemiaalivuoto. Kemikaalipilvi levisi Levysepänkujalla sijaitsevan teollisuusalueelta pääradan suuntaisesti etelään.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kehotti Saunakallion ja Jampan alueen asukkaita suojautumaan sisälle ja sulkemaan ilmastoinnin. Ihmisiä kehotettiin myös seuraamaan radiota ja TV:tä.

Pelastuslaitoksen mukaan kemikaalipilvi sisälsi typpihappoa, fluorivetyä ja etikkahappoa. Kaksi ihmistä altistui vuodolle ja heidät vietiin sairaalaan. Altistuneet olivat Kierto Ympäristöpalvelut oy:n työntekijöitä. Vahinko tapahtui juuri Kierto Ympäristöpalvelut oy:n tiloissa.

Pelastuslaitos tiedotti hieman ennen iltayhdeksää, että vuoto on saatu tukittua.

Onnettomuudesta annettiin radioon ja TV:hen vaaratiedote, joka purettiin noin puoli kymmenen aikaan illalla.

– Prosessissa on tapahtunut reagointi, joka on vapauttanut vaarallista ainetta. Pelastuslaitos neutraloi ainetta niin, että prosessi pysähtyy ja päästö loppuu, sanoo päivystävä päällikkö Olli Korteniemi Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Korteniemen mukaan tapahtunut on harvinainen ja aina poikkeustilanne, kun vahinko tapahtuu prosessissa.

Korteniemi uskoo, että tilanne on vielä tänä iltana ohi. Paikalla on tällä hetkellä 21 yksikköä.

Tilat täytyy huomenna puhdistaa ja käydä läpi, mutta yrityksellä itsellään on valmius käsitellä vaarallisia aineita. Yritys kierrättää ja käsittelee vaarallisia kemikaaleja.

Käsiteltiin jätetyppihappoa reaktorissa

Järvenpään laitoksen prosessissa neutraloitiin jätetyppihappoa reaktorissa. Neutraloinnissa kuitenkin tapahtui tavallista voimakkaampi reaktio.

– Tarkkaa syytä ei osata sanoa, mutta siinä on varmaan ollut seassa jotain orgaanista ainetta, mikä on aiheuttanut todennäköisesti typenoksidien voimakkaampaa vapautumista, sanoo toimitusjohtaja Antti Eriksson Kierto Ympäristöpalveluista.

Pelastuslaitoksen mukaan kemikaalipilvi sisälsi typpihappoa, fluorivetyä ja etikkahappoa. Kaksi ihmistä altistui vuodolle ja heidät vietiin sairaalaan. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Erikssonin mukaan jäteaineista ei aina osata suoralta kädeltä sanoa ihan tarkkaan, mistä reaktio tulee ja mitä kaikkea seokset sisältävät. Reaktio oli kuitenkin suurempi kuin olisi pitänyt olla.

Loukkaantuneiden sairaalaan vieminen johtui hapen syrjäytymisestä työtilassa. Kaasu hälventyy ja poistuu, huomenna työtiloihin voi jälleen mennä.

Eriksonin mukaan tapahtunut oli erittäin poikkeuksellinen.

– Käymme työntekijöiden kanssa turvallisuutta läpi ja tarkennetaan. Virheistä, vahingoista ja onnettomuuksista opitaan aina.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 20.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle