Hyppää sisältöön

Sotamuistot ovat tasapainottelua ajan kanssa – tutkija: muistot muuttuvat tarinoiksi, mutta niissäkin piilee totuuden jyvä

Tutkija Teemu Väisänen sanoo, että aika on nyt kypsä sille, että sota-aikana lapsuuttaan viettäneet kertovat näkemistään ja kokemistaan asioista. Samalla muistot kuitenkin haalenevat.

Lapset kitkemässä kasvimaata 1941.
Tutkija Teemu Väisänen kertoo, että lapsuuden kokemuksista on nyt aiempaa helpompi puhua, koska lapset kokivat sota-ajan eri tavalla kuin aikuiset. Kuva: SA-kuva
Ville Kinnunen,
Tiia Korhonen

Sotahistorian tutkiminen on tasapainottelua ajan kulumisen kanssa.

Talvi- ja jatkosodan aikana tapahtuneista asioista kerätään nyt muistikuvia, joiden avulla täydennetään sotahistoriaa.

Tutkija Teemu Väisänen sanoo, että aika on nyt kypsä sille, että sota-aikana lapsuuttaan viettäneet kertovat näkemistään ja kokemistaan asioista. Samalla aika kuitenkin kuluu ja muistot haalenevat, sanoo Väisänen.

– Jos olisimme aloittaneet keräämisen 20 vuotta sitten, vastausten määrä olisi ollut moninaisempi.

Väisänen on kuitenkin huomannut, että sota-aikaa lapsena kokeneilla tuntuu olevan nyt helpompi puhua kokemuksistaan. Hän on kuullut saman kokemuksen myös vanhemmilta kollegoiltaan.

– Sodasta on kulunut aikaa ja lapset ovat kokeneet sota-ajan hyvin eri tavalla kuin aikuiset, jotka olivat mahdollisesti rintamalla. Toisaalta näitä kertomuksia on koko ajan vaikeampi saada. Muistot muuttuvat tarinoiksi, mutta kuulisimme myös niitä mielellämme. Kyllä niissäkin piilee usein totuuden jyvä.

Lue lisää: Muistitiedot sotien jäljistä tuottavat yhä uutta historiatietoa – tutkija: "Kaikki tiedonjyvät ovat meille arvokkaita"

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 21. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle