Hyppää sisältöön

Harvinainen ohjelmistovika pimensi puoli Kokkolaa pitkäksi aikaa - paritalon toisessa puolikkaassa saattoi olla sähköt ja toinen puoli pimeänä

Enimmillään sähkökatkos vei 6000 asiakkaalta sähköt Kokkolassa. Energiayhtiö ilmoitti lähes 11 tunnin jälkeen, että häiriö oli saatu lopulta korjattua ja sähköt palautettua talouksiin.

Kokkolalainen thairavintola Kra Tip Khao sulki ovensa tiistaina sähkökatkon takia. Kuva: Riia Hantula / Yle
Ari Vihanta,
Iina Kluukeri,
Jaana Mattila

Kokkolassa koettiin tiistaina poikkeuksellisen laaja sähkökatkos Kokkolan Energiaverkkojen alueella.

Katkos alkoi hieman aamuyhdeksän jälkeen, ja Kokkolan Energian mukaan suurimmalle osalle asiakkaista sähköt oli palautettu ennen puoltapäivää – ei kuitenkaan kaikille.

Puoli kahdeksan jälkeen illalla Kokkolan Energia tiedotti, että häiriö oli saatu vihdoin korjattua ja sähköt palautettua talouksiin.

Kokkolan Energian liiketoimintajohtaja Markus Kekolahti tiesi sähkökatkoksen syyn jo aamupäivällä. Katkoksen aiheuttanut häiriö oli saatu paikannettua mittaustiedon järjestelmään.

– Järjestelmä kytki noin 6 000 asiakasta pois jakeluverkostamme. Väärä kytkentä johtui järjestelmän päivityksestä. Valitettavasti tämä koski isoa osaa kaupunkilaisia.

Aamupäivällä sähköt olivat paikoin poikki useassa Kokkolan kaupunginosassa, muun muassa Leenalassa, Halkokarilla, osassa Isokylää, Tullinmäellä, Mesilässä, Lappilanmäellä, Koivuhaassa, Ykspihlajassa sekä osassa keskustaa.

Lisäksi Kokkolan Energian verkkosivut olivat osittain kaatuneena.

Korjaustoimenpiteiden kesto yllätti korjaajatkin

Järjestelmäongelma oli Kekolahden mukaan niin suuri, että korjaustoimenpiteet veivät yllättävän pitkän ajan.

– Se yllätti meidätkin. Alustava arvio oli, että nopeammin olisi saatu sähköt palautettua, mutta vaikeuksia oli myös tietoliikenneyhteyksissä eikä palautuksia ole saatu tehtyä aikataulussa.

Vikaa saatiin hänen mukaansa kuitenkin rajattua yhä pienemmälle alueelle.

– Koko ajan järjestelmään tehdään korjausoperaatiota, jolla vika saadaan rajattua niin pieneksi, että saamme manuaalisesti korjattua viimeiset, yksittäiset viat verkosta pois.

Kekolahdella on selitys, miksi sähkökatkot kohdistuivat esimerkiksi paritalon toiseen puolikkaaseen tai vain osaan kaupunkia.

– Kokkolan Energiaverkollakin on erilaista laitekantaa verkossa. Tämä vika kohdistui nyt tiettyyn laitekantaan, joka oli haavoittuvainen tälle päivitykselle. Tämä rajasi asiakaskuntaa, ja tästä syystä osalla sähköt pysyivät päällä ja osalla eivät.

Vika ei ollut hänen mukaansa siis pelkästään sähkömittareissa, vaan koko sähkön mittausjärjestelmässä.

– Eli puhutaan koko softasta, jolla mittaustietojärjestelmä toimii.

Hyvin harvinainen sähkökatkos

Tietoverkkoviasta johtuvat sähkökatkokset ovat Kekolahden mukaan hyvin harvinaisia. Hän ei muista vastaavaa tapahtuneen Kokkolan jakeluverkkoalueella.

– Tänä päivänä saimme huomata, että kaikkeen joutuu varautumaan. Tästäkin lähtee selvitystyö, jossa haetaan ratkaisut siihen, että vastaavaa ei pääse syntymään jatkossa.

Sähkökatkot eivät aiheuttaneet ilmoituksia Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselle.

20.9. kello 20 päivitetty juttua.

21.9. klo 5.51 korjattua juttua: Kokkolan Energian liiketoimintajohtaja tiesi katkoksen syyn jo aamupäivällä, ei kolmen aikaan iltapäivällä, kuten artikkelissa ensin kerrottiin.

Suosittelemme sinulle