Hyppää sisältöön

Myymällä kouluja ja paloasemia Kouvola rahoittaa uusia koulurakennuksia – kaupunki saa noin 45 miljoonaa euroa voittoa kaupoista

Kouvola hyväksyi maanantaina sadan miljoonan euron kiinteistökaupat. Kaupunginjohtajan mukaan voitot tulevat käyttöön, sillä kaupungilla on paljon investointeja tulossa.

Muun muassa Kouvola-talo päätettiin maanantaina myydä kiinteistöyhtiölle. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo käyttää kiinteistökaupan voitot uusiin investointeihin. Osa rahoista myös sijoitetaan.

– Noin puolet nettokauppahinnasta sijoitetaan, ja puolet käytetään taloudenhallintaan muulla tavoin. Suuri osa investoinneista tulee uusiin kouluihin. Perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman mukaan meille on tulossa uusia yhtenäiskouluja joka kaupunginosaan, ja suurin osa investoinneista menee niihin, sanoo kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Osittain koulujen myymisellä rahoitetaan siis uusien koulujen rakentaminen, Toikka toteaa.

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kaupungin omistaman kahdeksan rakennuksen myymisestä kiinteistöyhtiö Hemsö Suomi Oy:lle.

Valtuusto hyväksyi esityksen kiinteistöjen myynnistä äänin 32–27.

Kaupassa omistajaa vaihtavat Kouvolatalo, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä keskuskeittiö, pääpaloasema, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat, sekä ammattiopisto Edukon kampus.

Kun kiinteistöjen tasearvo vähennetään summasta, kaupungille jää noin 45 miljoonaa euroa voittoa kaupoista.

Yhteensä 21 valtuutettua jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Monen huoli on, että kaupunki joutuu tulevaisuudessa maksamaan kovempaa vuokraa tiloista. Kaupunginjohtajan mukaan tällaista riskiä ei ole.

– Vuokranantajan kanssa on tehty vuorasopimukset, jotka on sidottu indekseihin. Vuokratarkastukset ovat aivan sopimuksen mukaisia, eli mitään yllätyksiä ei ole tulossa, Marita Toikka sanoo.

Lue lisää:

Kouvola päätti liki 100 miljoonan kiinteistökaupoista – kaupunki myy kiinteistöyhtiölle kouluja, paloasemia, keskuskeittiön ja Kouvola-talon

Kouvolan johtajat puolustavat liki 100 miljoonan euron kiinteistökauppaa: "Kaupan ansiosta veronkorotuspaine pienenee"

Kunnat tahtovat nyt myydä rakennuksiaan – Kouvolan liki 100 miljoonan kaupat pelottavat asukkaita, mutta vaikutus näkyy vasta vuosien päästä

Suosittelemme sinulle