Hyppää sisältöön

Mestarin viimeinen matka

Vesa-Matti Loirin siunaustilaisuus järjestettiin tiistaina 20. syyskuuta Johanneksenkirkossa Helsingissä. Kutsuvieraiden joukossa oli valtiojohtoa, Loirin taiteilijakollegoita sekä läheisiä.

Loirin arkkua olivat kantamassa muun muassa ohjaaja Aleksi Mäkelä, tuottaja Markus Selin, Loirin pitkäaikainen asianhoitaja Pete Eklund ja taiteilijan poika Sampo Loiri.

Näyttelijäkollegat Esko Roine ja Heikki Kinnunen olivat Johanneksenkirkossa kunnioittamassa Vesa-Matti Loirin muistoa.

Vaikka hän fyysisesti on poistunut, hänen muistonsa on vahvempi kuin monen muun suuren taiteilijan, koska hän jätti jälkeensä niin valtavan määrän levyjä ja filmejä ja tv-nauhoja.

Lenita Airisto

Paula Koivuniemi pyyhki kyyneliä Johanneksenkirkon edustalla.

Veskun onnen päätepysäkki oli Jääsaarten salmi, josta aukesi valtava Inarinjärven selkämä.

Peter Lerche

1970-luvulla Loiriin tutustunut laulaja Helena Lindgren oli kutsuvieraiden joukossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli paikalla ja jätti Loirille jäähyväiset valtioneuvoston puolesta. Mukana oli myös kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk).

Omaiset toivoivat, että tiedotusvälineet eivät kuvaa kirkossa sisällä. Yle noudatti tätä toivetta.

Kukkatervehdyksensä jättäessään tanssija ja koreografi Jorma Uotinen esitti kirkossa käsillään muutaman tanssiliikkeen ja kurkotti kohti taivasta.

Taiteen ja viihteen lisäksi myös urheilu oli Loirille läheinen asia. Johanneksenkirkkoon oli kutsuttu muun muassa jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen.

Myös jalkapalloilija Jari Litmanen oli paikalla.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio saapui paikalle. Kirkossa hän esitti tervehdyksen myös presidentti Sauli Niinistöltä, joka ei päässyt paikalle.

"Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä", Haukio sanoi.

Loirin hyvä ystävä, näyttelijä-muusikko Samuli Edelmann esitti kirkossa Peggyn vahvasti pianon ja saksofonin säestyksellä.

"Itse en olisi arvannut tarjota kappaletta tähän tilaisuuteen, mutta kun maestro näin käski, niin käskyä oli noudatettava."

Jenni Vartiainen lauloi siunaustilaisuuden lopussa Ave Marian hiljaa, melkein kuiskaten.

Kirkonkellot soivat, kun Vesa-Matti Loirin arkku saatettiin Johanneksenkirkosta.

Saattosoittona kirkossa kuultiin Nocturne, joka on ollut aikoinaan myös Vesa-Matti Loirin ohjelmistossa. Teksti on Eino Leinon samanniminen runo.

Korjaus kello 20.58: Peter Lerche mainitsi virheellisesti sitaatissaan, että Loirin "onnen päätepysäkki" olisi Jäämeren salmi. Inarinjärvellä sijaitsee Jääsaarten salmi, ei Jäämeren salmi.

Tekijät

ToimittajaAnton Vanha-Majamaa
KuvatAntti Haanpää / Yle ja Lehtikuva
KuvatoimittajaJyrki Lyytikkä
VideoleikkaajaMarja Väänänen