Hyppää sisältöön

Salibandyvalmentaja huomasi Juuso Honkasessa jotain poikkeuksellista – nyt 19-vuotias sisupussi valmistautuu triathlonin MM-kisoihin

Juuso Honkanen harjoittelee tänä vuonna noin 700 tuntia triathlonia varten. Ensi vuonna MM-kisat käydään hänen kotikaupungissaan Lahdessa.

Triathlonisti Juuso Honkanen kilpapyörän päällä.
Lahtelainen triathlonisti Juuso Honkanen kisaa lokakuussa MM-tittelistä Yhdysvalloissa. Laji on rakas, mutta välillä se saa kiroilemaan.

Lahtelainen 19-vuotias Juuso Honkanen on noussut nopeasti ikäluokkansa kotimaiseen kärkeen triathlonissa. Hän aloitti triathlonin harjoittelun tosissaan noin neljä vuotta sitten.

– En voi sanoa, että pidän uinnista edelleenkään kovin paljon. Pyöräily ja juoksu ovat tasavahvoja. On päivästä kiinni, kumpi kulkee paremmin, miettii Nastola Triathlonia edustava urheilija.

Viitisen vuotta sitten fysiikkavalmentaja Kimmo Kaila houkutteli salibandyä pelanneen Honkaseen kokeilemaan uutta lajia.

– Huomasin nopeissa ja terävissä mäkivedoissa, että kaveri ei vaan väsy, kun muut pelaajat alkoivat tippua kyydistä, kertoo Kaila.

Salibandy Pelicansissa jäi, ja tänä vuonna Honkanen harjoittelee noin 700 tuntia triathlonia varten. Kaila on hänen triathlonvalmentajansa.

Honkanen on saavuttanut jo kaksi osakilpailuvoittoa 18–24 –vuotiaiden kansainvälisessä Ironman–sarjassa.

Välietapit ja väsymys

Suorituksessa Juuso Honkanen ui 1,9 kilometriä. Sen jälkeen hän pyöräilee 90 kilometriä ja juoksee tähän päälle vielä runsaat 21 kilometriä eli niin sanotun puolimatkan.

Helpohkolla reitillä kyse on noin neljän tunnin suorituksesta.

– Vaikeita hetkiä tulee aina. Perustelen kisan aikana itselleni, miksi en voi luovuttaa. Teen myös pieni etappeja, eli juoksussa menen vaikka kilometrin kerrallaan. Kun etenee pienin etapein, niin maali kyllä lähenee pikkuhiljaa, kertoo Honkanen.

Juuso Honkanen piti taukoa uimatreeneissä tiistaiaamuna Saksalan uimahallissa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahtelaisnuoren tavoitteena ovat pitkänmatkan Ironman-kilpailut ja kansainvälinen menestys niissä.

Kuusi viikkoa Yhdysvalloissa

Tänä vuonna Juuso Honkanen on Suomen mestaruusmitaliensa lisäksi ansainnut kisapaikan lajin MM-kisoihin, jotka käydään lokakuussa Yhdysvalloissa.

Hän matkustaa loppuviikolla valmentajansa kanssa rapakon taakse.

– Voisi puhua kuuden viikon treenileiristä, jossa on mukana myös muutama kisa.

MM-kisojen sijoitustavoitteista Honkanen on vielä vaitonainen.

– Se on kovatasoinen kisa. Teen ehjän suorituksen, ja katsotaan, mihin se riittää.

Jos kaikki menee nappiin, Honkasella on hyvä näytön paikka vuoden 2023 MM-kisoissa. Ne käydään hänen kotimaastoissaan Lahdessa.

Triathlon vaatii taloudellisia resursseja. Lajin pyörät maksavat Honkasen mukaan uutena noin 10 000 euroa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Perjantaina Juuso Honkanen vimeisteli ylioppilaskirjoitukset, ja tällä hetkellä hän keskittyy urheiluun tukijoidensa avulla.

– Panostan urheiluun puolitoista vuotta, sitten on armeijan vuoro. Ennen armeijaa on päätettävä, miten urheilu-ura jatkuu.

Suosittelemme sinulle