Hyppää sisältöön

SDP:n Lindtman: Vasemmistoliiton käytävä vakava keskustelu hallituksessa jatkamisesta – irtiotto potilasturvallisuuslaista kuohuttaa hallituksessa

Vasemmistoliiton rivit repesivät potilasturvallisuuslaista äänestettäessä. Hallituskumppanit ovat pettyneitä puolueen kansanedustajien toimintaan.

Antti Lindtman kuuntelee.
Hallituskumppanit arvostelivat vasemmistoliittoa rivien rakoilusta potilasturvallisuuslaki-äänestyksessä. SDP:n Antti Lindtman vaati vasemmistoliittoa käymään vakavan sisäisen keskustelun hallituksessa jatkamisesta.
Matti Koivisto,
Anne Orjala

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käy perinpohjaisen keskustelun siitä, onko puolue valmis jatkamaan hallituksessa potilasturvallisuuslakia koskevan äänestyksen jälkeen.

Eilen maanantaina äänestyksessä viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan.

– Heidän pitää keskuudessaan käydä keskustelu siitä, ovatko he sitoutuneet tähän hallitusyhteistyöhön ja ovatko he kykeneviä toimimaan hallituksessa yhdessä sovitulla tavalla, joka tarkoittaa sitä, että hallituksessa yhdessä sovittu viedään läpi, Lindtman sanoi toimittajille eduskunnassa.

Asiaa on Lindtmanin mukaan käyty läpi eilisen äänestyksen jälkeen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johtajien kokouksessa. Lindtman pitää vasemmistoliiton kansanedustajien lipeämistä yhdessä sovitusta poikkeuksellisena.

Vasemmistoliitto suhtautui potilasturvallisuuslakiin alusta asti nihkeästi ja eduskuntaryhmä ilmoitti äänestävänsä esitystä vastaan, mikäli hallituksen alkuperäiseen esitykseen ei saada muutoksia eduskuntakäsittelyn aikana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehtyjen muutosten jälkeen hallituspuolueet kuitenkin ilmoittivat yksimielisesti hyväksyvänsä esityksen.

– Kiistatta kun tällaisessa tilanteessa näin moni lähtee omille teilleen onhan se ongelma, eikä missään tapauksessa tavanomaista, Lindtman sanoo.

Jatkokeskustelun paikka vasemmistoliiton ryhmäkokouksessa torstaina

Lindtmanin mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän on käytävä vakava sisäinen keskustelu hallitusyhteistyöstä seuraavassa ryhmäkokouksessa torstaina.

– Vasemmistoliitolla on ryhmäkokouksessa tarkan itsetutkiskelun ja pohdinnan paikka.

Hän ei avaa, millaisia konkreettisia jatkotoimia SDP toivoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmältä.

– Uskoisin, että myös muut hallituspuolueet ovat kiinnostuneita siitä, mikä tämän vakavan keskustelun lopputulos on ja siltä pohjalta kuullaan arvio, Lindtman sanoi.

Myös hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli arvostelee vasemmistoliiton kansanedustajien toimintaa.

– Keskustan eduskuntaryhmä lähtee siitä, että yhteisistä pelisäännöistä pidetään kiinni. Tämä ei valitettavasti mennyt sillä tavalla. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän on selvitettävä tämä sisäisesti. Pääministeripuolueella puolestaan on vastuu koko hallituksen koheesiosta, Kalli sanoo.

– Ajat ovat nyt sen verran vakavat, että on välttämätöntä, että hallitus pystyy toimimaan määrätietoisesti Suomen ja suomalaisten asioiden edistämiseksi.

Henriksson: Erittäin poikkeuksellista, tilanne on vakava

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo olevansa pettynyt siihen, että niin moni vasemmistoliiton kansanedustaja äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan.

– Se on erittäin, erittäin poikkeuksellista.

Hän arvioi, että vasemmistoliiton äänestyskäyttäytymisellä on seurauksia.

– Pääministeri on tietysti se, joka ensi kädessä vastaa hallituksen puolesta, että minkälaisiin toimenpiteisiin mahdollisesti ryhdytään.

Pääministeri Marin ei kommentoinut aihetta Ylelle tiistaina.

Henriksson huomauttaa kuitenkin, että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, ryhmäpuheenjohtaja Jussi Saramo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen äänestivät hallituksen esityksen puolesta.

– Se tietysti tuo tiettyä helpotusta tilanteeseen, mutta tilanne on vakava.

Andersson: Pelisäännöt ovat hyvin tiedossa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää valitettavana, että niin moni puolueen kansanedustajista ei ollut valmis hyväksymään potilasturvallisuuslakia.

Seuraamukset käydään läpi eduskuntaryhmän sisällä, hän sanoo.

Vasemmistoliiton edustajista potilasturvallisuuslakia vastaan äänesti viisi edustajaa ja puolesta seitsemän. Neljä vasemmistoliiton edustajaa oli poissa äänestyksestä.

– Ryhmän kannalta oli olennaista se, että enemmän oli vihreää kuin punaista ja ryhmän enemmistö on sitoutunut hallitusyhteistyön jatkamiseen.

Anderssonin mukaan pelisääntökeskusteluihin ei ole tullut hallituspuolueiden muilta johtajilta kutsua.

– On kyllä hyvin tiedossa kaikissa hallituspuolueissa, että mitkä ovat pelisäännöt. Hallituksen esityksiä vastaan ei äänestetä.

Alta voit katsoa, miten perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kommentoivat potilasturvallisuuslakia eilen maanantaina:

 Aki Lindén ja Jussi Saramo.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kommentoivat potilasturvallisuuslain hyväksymistä eduskunnassa maanantaina 19. syyskuuta 2022.

* Juttua päivitetty 16.20: Lisätty keskustan ryhmänjohtajan kommentit.

* Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21. syyskuuta 2022 kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Ylen päivittyvä seuranta hoitajakiistan käänteistä

Potilasturvallisuuslakia vastaan äänestänyt Markus Mustajärvi: "Työtaisteluoikeus on pyhä asia"

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Tästä potilasturvallisuuslaissa on kysymys: Hoitajat voidaan määrätä töihin – yksittäinen hoitaja ei saa uhkasakkoa kieltäytymisestä

Suosittelemme sinulle