Hyppää sisältöön

Potilasturvallisuuslakia vastaan äänestänyt Markus Mustajärvi: "Työtaisteluoikeus on pyhä asia"

Hallituksen lakiesitystä vastustanut vasemmistoliiton kansanedustaja vetoaa myös siihen, että hallitusohjelmassa ei moisesta laista puhuttu.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi istuu Eduskuntatalon edessä.
"Jos jotain rangaistuksia tulee, niin sitten tulee. Omatunto ei soimaa kyllä yhtään", sanoo savukoskelainen Markus Mustajärvi. Kuva: Sara Aaltio
Annu Passoja

Potilasturvallisuuslakia vastaan äänestänyt vasemmistoliiton lappilaiskansanedustaja Markus Mustajärvi kutsuu lakia "lakonmurtolaiksi". Vastaan äänestäminen oli hänelle itsestäänselvää.

– Työtaisteluoikeus on niin pyhä asia työväenliikkeelle ja pitäisi olla vasemmistoliitollekin, että sitä ei pidä horjuttaa millään tapaa.

Lain turvin hoitajia voidaan määrätä töihin työtaistelun aikana. Laki koskee tehohoitoa ja kotihoitoa, mutta myös muuta kriittistä terveydenhuoltoa, kuten ensihoitoa ja synnytyksiä.

Lakia ei Mustajärven mukaan olisi edes tarvittu sillä perusteella, että tuomioistuin puuttuu lakkoihin, mikäli ne uhkaavat ihmishenkiä. Helsingissä käräjäoikeus kielsi tehohoitoa ja kaupungin kotihoitoa uhanneet lakot.

Lappilaisedustajan mukaan potilaiden kuolemanvaarasta puhuminen lakkouhan yhteydessä on ylipäätään tekopyhää.

– Minun arvioni mukaan ihmisiä on jo kuollut sen takia, että hoivapalveluita je terveydenhuoltoa on aliresurssoitu niin pitkään.

"Omatunto ei soimaa yhtään"

Mustajärvi sanoo, että häntä eivät mahdolliset seuraamukset hetkauta. Mustajärvi on jo kertaalleen erotettu eduskuntaryhmästä vuonna 2011, kun hän äänesti yhdessä toisen kansanedustajan kanssa hallitusohjelmaa vastaan. Vuodesta 2003 eduskunnassa istunut Mustajärvi ei ole enää seuraavissa vaaleissa ehdolla.

Vasemmistoliiton kansanedustajista viisi äänesti hallituksen esitystä vastaan.

– Ei voi olla niin, että vain hallituksessa pysymisen ilosta ollaan valmiita myymään periaatteet näin isossa asiassa, Mustajärvi sanoo.

Hänen mukaansa laki on tehty ohi hallitusohjelman, jossa ei tällaisesta laista puhuta. Myös Nato-hakemuksen lähettäminen rikkoo Mustajärven mielestä hallitusohjelmaa , koska ohjelmassa puhutaan vain mahdollisuudesta hakea Nato-jäsenyyttä.

Lue lisää:

Tästä potilasturvallisuuslaissa on kysymys: Hoitajat voidaan määrätä töihin – yksittäinen hoitaja ei saa uhkasakkoa kieltäytymisestä

Käräjäoikeus on kieltänyt hoitajien huomisen lakon Helsingin kotihoidossa – kaupungin yhteyspäällikkö: "Odotamme liittojen reagointia"

Suosittelemme sinulle