Hyppää sisältöön

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan on tärkeää, että urheiluliike kulkee käsi kädessä muun yhteiskunnan kanssa. WA:n hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken mukaan on väärä hetki löysätä sanktioita.

Jan Vapaavuoren kasvot sivulta kuvattuna.
Jan Vapaavuoren mukaan sanktioiden keventäminen lähettäisi tässä tilanteessa väärän signaalin. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Joel Holma,
Jussi Saarinen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen olympiakomitean mukaan sotatoimien puolella pitäisi tapahtua olennaisia muutoksia ennen kuin voisi edes ajatella, että venäläisurheilijoiden sanktioita kevennettäisiin, kertoo puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen ja urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho kertoi viime viikolla, että KOK keskustelee parhaillaan, millä ehdoilla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata takaisin kansainvälisiin kilpailuihin.

Vapaavuoren mukaan Suomen olympiakomitean kanta venäläisten mahdolliseen paluuseen on selvä.

– Mielestämme on täysin mahdotonta ajatella, että sanktioita tällä hetkellä löystytettäisiin, Vapaavuori sanoo Yle Urheilulle.

– Jotta sanktioita voitaisiin keventää, myös sotatoimien puolella pitäisi tapahtua olennaisia muutoksia. Sellaisia ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Vapaavuoren mukaan on myös tärkeää, että urheiluliike kulkee käsi kädessä muun yhteiskunnan kanssa. Hän viittaa Suomeen ja Euroopan unioniin, joissa ollaan enemmänkin tiukentamassa linjauksia.

– Tähän ei yksinkertaisesti sovi se, että urheiluliike kulkisi toiseen suuntaan.

Aleksandr Bolshunov Salpausselän maailmancupissa 2022.
Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n johtokunnassa edustava Martti Uusitalo kertoo, ettei ole syytä olettaa, että venäläisurheilijat osallistuisivat ensi kaudella maailmancupeihin. Näin ollen Aleksandr Bolshunovia ei nähdä kansainvälisillä laduilla. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Yhteinen rintama

Kansallisilla olympiakomiteoilla on Vapaavuoren mukaan kuitenkin vähäinen rooli päätettäessä vaikeista kysymyksistä. Suomen olympiakomitea ei esimerkiksi ole Kansainvälisen olympiakomitean jäsen.

Vapaavuoren mukaan Suomen olympiakomitea ja muut kansalliset olympiakomiteat ovat kuitenkin mielipidevaikuttajia. Mielipiteillä on oma painoarvonsa varsinkin silloin, kun kansalliset olympiakomiteat ottavat kantaa laajalla rintamalla.

– Juuri tämän takia on tärkeää, että käymme keskustelua ja pyrimme muodostamaan yhteisiä kantoja ensisijassa muiden Pohjoismaiden ja sen jälkeen muiden eurooppalaisten kanssa.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto aikoo tavata viikonloppuna pohjoismaiset kollegansa. Yksi tärkeimmistä käsiteltävistä aiheista liittyy juurikin venäläisurheilijoihin.

"Väärä hetki"

Venäläisurheilijat ovat olleet helmikuusta alkaen suljettuna kansainvälisestä kilpaurheilusta. KOK antoi silloin suosituksen, etteivät kansainväliset lajiliitot ja urheilutapahtumien järjestäjät päästäisi venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kansainvälisiin kilpailuihin.

Esimerkiksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto on edelleen tukevasti sitä mieltä, ettei Venäjää tule päästää mukaan kansainvälisiin yleisurheilukisoihin, sanoo WA:n hallituksen pitkäaikainen jäsen Antti Pihlakoski.

– Urheilun pakotteilla on merkitystä sekä poliittiseen päätöksentekoon että ympäröivän yhteiskunnan mielipiteeseen Venäjällä. Hiukan ihmettelen keskustelua, että Venäjä otettaisiin mukaan kilpailutoimintaan tässä tilanteessa, Pihlakoski sanoo.

Antti Pihlakoski seisoo pihamaalla.
Antti Pihlakoski ihmettelee viime päivinä herännyttä keskustelua. Kuva: Mikko Koski / Yle

Venäläiset yleisurheilijat kilpailivat vuoden 2016 arvokisoista viime helmikuuhun asti neutraaleissa väreissä. Pihlakoski ei antaisi tällaista mahdollisuutta, kun hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu.

– Olen sitä mieltä, että painetta ei pitäisi helpottaa. Kun periaatteessa koko urheilu on lähtenyt pannan tielle, nyt on väärä hetki alkaa löysäämään millään tavalla tai antaa positiivista signaalia.

NHL haluaisi Venäjän World Cupiin

Venäläisille on raotettu ovea esimerkiksi Pohjois-Amerikasta. NHL:n apulaiskomissaari Bill Daly kertoi hiljattain haluavansa nähdä Venäjän joukkueen jääkiekon vuoden 2024 World Cupissa. NHL järjesti turnauksen edellisen kerran vuonna 2016.

Vapaavuoren mukaan jokainen ulostulo, jossa suhtaudutaan myönteisesti venäläisten palaamiseen urheiluareenoille, aiheuttaa ristiriitoja.

– Ne ovat ristiriidassa sen kanssa, että pyrimme kaikin tavoin tässä yhteiskunnassa ja maailmassa lopettamaan sen aggressiivisen hyökkäyssodan, jota Venäjä edelleen ylläpitää Ukrainassa.

World Cupissa venäläiskiekkoilijoita 2016.
Jos Bill Dalyn tavoite toteutuu, Vladimir Putinia ylistänyt Aleksandr Ovetshkin voidaan nähdä World Cupissa. Kuva: imago/IBL/ All Over Press

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on kertonut Jatkoajalle, että liitto ei ole toistaiseksi ottanut kantaa Venäjän mahdolliseen osallistumiseen World Cupiin tai Suomen vetäytymiseen tämän takia.

– Suomen jääkiekkoliitto seuraa kansainvälisen tilanteen kehittymistä. Tätä katsotaan sitten, kun ollaan lähempänä turnausta ja nähdään kansainvälinen poliittinen tilanne.

Suomi voisi jättää urheilijat kotiin

Vapaavuori ei halua jossitella, miten Suomen olympiakomitea toimisi, jos venäläisurheilijat päästettäisiin kansainvälisille kilpakentille. Hänen mukaansa on hyvin epätodennäköistä, että KOK tällaista asiaa linjaisi, vaikkakin monet kansainväliset lajiliitot saattavat ottaa asiaan kantaa.

Vapaavuoren mukaan Suomi kuitenkin voisi olla lähettämättä urheilijoita kansainvälisille areenoille, jos venäläiset päästettäisiin samoihin kilpailuihin.

– Nämä ovat kysymyksiä, joita ei voi arvioida ikään kuin tyhjiössä, vaan pitää nähdä se konkreettinen tilanne. Kuten sanottu, niin ensisijassa pyrimme viestimään kansainväliselle urheiluyhteisölle oman selkeän kantamme, Vapaavuori sanoo.

Terho kertoi Yle Urheilulle, että KOK on saanut venäläisurheilijoiden paluun suhteen painetta sekä Euroopan ulkopuolisilta että eurooppalaisilta urheilijoilta.

Vapaavuoren mukaan venäläisurheilijoiden päästäminen kansainvälisiin urheilukilpailuihin olisi kuitenkin väärä signaali tässä tilanteessa.

Onko kuitenkin mahdollista, että Rukan maailmancupissa nähtäisiin venäläisurheilijoita?

– En ryhdy spekuloimaan yksittäisiä urheilutapahtumia. Näissä jokaisessa on vähän omat logiikkansa. Kansainvälisen urheiluliikkeen yhteinen rintama on pitänyt aika hyvin lukuun ottamatta muutamia ammattilaisliigoja eri puolilla maailmaa.

– Meillä on tällä hetkellä jonkin verran kirjavaa käytäntöä. Olisi olennaista, ettei annettaisi vääriä signaaleja ja lähdettäisi lieventämään sanktioita.

Juttua muokattu 20.9. klo 22.38: Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja on Taina Susiluoto, ei Mikko Salonen.

Lue myös:

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

KOK:n suomalaisjäsen paljastaa, että Venäjän paluusta huippu-urheiluun käydään kulisseissa keskusteluja – osa urheilijoista haluaa venäläiset takaisin

Suosittelemme