Hyppää sisältöön

Nyrkkeilijä Jonna Hakkaraisen häirintätapausta käsitellään uudelleen – "Olo on huojentunut ja tyytyväinen"

Häirintäilmoituksen ex-valmentajastaan tehnyt Jonna Hakkarainen kertoo Yle Urheilulle, että hänen aiemmin tekemänsä valitus otetaan uudelleen käsittelyyn.

Jonna Hakkarainen nyrkkeilee. Kuva: Lehtikuva

Nyrkkeilijä Jonna Hakkarainen, 21, kuuli tiistaina pitkästä aikaa iloisen uutisen. Hänen aiemmin tekemänsä valitus ex-valmentajansa häirintätapauksen ratkaisusta oli mennyt läpi Urheilun oikeusturvalautakunnassa. Asia nostetaan uudelleen pöydälle.

– Oli niin helpottava saada tieto sähköpostilla ja kuulla, että (häirintä)tapaukseni saa nyt oikean tutkimuksen, jonka se olisi ansainnut minusta alun perinkin. Tämä oikaisi koko jutun. Olo on huojentunut ja tyytyväinen, kuvaa Hakkarainen.

Hakkarainen ei osannut vielä sanoa, kuinka prosessi nyt etenee ja missä aikataulussa. Hän teki ilmoituksen 24. tammikuuta Suomen urheilun eettiseen keskukseen Suekiin, josta tapaus siirrettiin 28. tammikuuta kamppailulajien yhteiseen kurinpitovaliokuntaan.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste oli aiemmin todennut Ylelle, että kamppailulajeilla on oma kurinpitosäännöstönsä ja oma yhteinen kurinpitoelimensä. Säännöstössä on määrätty, että valiokunta on elin, joka myös tutkii epäillyt rikkomukset.

– Olisin halunnut, että Suek tutkii asian. Tämä menee kamppailulajien kurinpitovaliokuntaan, koska siellä oli alkuperäinenkin päätös, Hakkarainen vahvistaa.

"Alkuperäinen käsittely naurettava"

Hakkarainen teki tammikuussa häirintäilmoituksen entisestä valmentajastaan, jonka jälkeen kurinpitoprosessi kesti lähes puoli vuotta. Kamppailulajien kurinpitovaliokunnan päätös tuli 13. kesäkuuta. Se oli Hakkaraisen näkökulmasta kielteinen.

Kurinpitovaliokunnan mukaan Hakkaraisen entinen valmentaja ei ollut syyllistynyt epäurheilijamaiseen käytökseen Tammer-turnauksessa tammikuussa.

Sitä edeltäviä tapauksia kurinpitovaliokunta ei edes tutkinut, koska sääntöpykälä vesitti sen. Niistä ei ollut ilmoitettu viikon määräajan kuluessa. Häirinnästä syytetty valmentaja toimi Hakkaraisen valmentajana viisi vuotta.

– Ymmärtääkseni nyt tutkitaan kokonaisuus. Alkuperäinen jutun käsittely oli minusta ihan naurettava. Toivon, että eivät uskalla toista kertaa munata tapausta, Hakkarainen toteaa.

Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

– Nyt tuli joltakin taholta mustaa valkoisella, että on tehty virhe. Se oli minusta jo iso juttu.

Hakkarainen kertoi kesällä, että hän oli ollut viimeisen puolen vuoden aikana enemmän kipeänä kuin viimeisen viiden vuoden aikana. Tapauksen vatvominen oli henkisesti kuormittavaa, ja se toi urheilijalle migreenikohtauksia ja päänsärkyä.

– Olen voinut paremmin, kun asia ei ole ollut esillä. Noin kuukausi sitten tuli vähän takapakkia, kun oikeusturvalautakunnasta tuli ex-valmentajani vastine asiaan. En pystynyt lukemaan sitä edes heti. Se oli käytännössä seitsemän sivua minun haukkumista. Nyt on kuitenkin kaikki hyvin. Asia etenee, eikä tarvitse tietää mitään ylimääräistä, Hakkarainen lisää.

Pariisin olympialaisiin 2024 tähyävällä Hakkaraisella on tiukka syksy menossa. Hän lähtee tulevana sunnuntaina Italiaan kansainväliselle nyrkkeilyleirille ja siitä viikon päästä ovat vuorossa jo EM-kilpailut Montenegrossa.

– Nyt on kiva miettiä rauhassa näitä (urheilu)asioita, joita kuuluukin, Hakkarainen iloitsee.

Lue myös

Jonna Hakkarainen teki ilmoituksen häirinnästä, mutta sääntöpykälä vesitti tutkinnan – muutos jo vireillä: "Ihmettelen, jos joku on eri mieltä"

Häirintäilmoituksen valmentajastaan tehnyt Jonna Hakkarainen, 21, kertoo puolen vuoden piinastaan – fyysinen terveys romahti

Jonna Hakkaraisen tapaus osoittaa kehitystarvetta säännöstössä: "Kurinpitovaliokunta on tulkinnut, että tässä ei painavia syitä ole ollut"

Kamppailulajien kurinpitovaliokunta hylkäsi Jonna Hakkaraisen valituksen – häirintätapauksen päätöksessä kesti lähes puoli vuotta

Suek: Kamppailulajien häirintätapauksia ei voi sivuuttaa ilmoittamiseen liittyvän viikon määräajan perusteella

Jonna Hakkarainen, 21, teki ilmoituksen entisen valmentajansa harjoittamasta häirinnästä – valmentaja saa jatkaa nyrkkeilyn johtotehtävissä

Suosittelemme sinulle