Hyppää sisältöön

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"

Fortumin suuromistaja Varman Risto Murto: Loppujen lopuksi aika hyvä ratkaisu sijoittajalle.

Fortumin Rauramo Uniper-sopimuksesta
Yrjö Kokkonen,
Petteri Lindholm,
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Fortum luopuu Uniperista hinnalla, joka on murto-osa ostohinnasta. Uniperille annetun kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin Fortum saa sentään takaisin.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo pitää sopimusta Fortumille mahdollisuutena "uuteen alkuun", mutta tyytyväinen kokonaisuuteen ei voi olla.

– Olemme pahoillamme siitä, miten tässä Uniper-tarinassa kävi, Rauramo pahoittelee.

– Olemme sijoittaneet Uniperiin noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa, saaneet osinkoina noin 900 miljoonaa ja saamme myynnistä 500 miljoonaa. On selvää, ettemme voi olla tyytyväisiä tapahtuneesta. Tämä ei todellakaan ole mennyt suunnitellusti.

Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia. Saksa maksaa osakkeesta 1,70 euroa.

– Uniperin myynti on oikea ratkaisu ei vain Uniperille, vaan myös Fortumille. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasun rooli Euroopassa on muuttunut peruuttamattomasti ja sen mukana myös voimakkaasti kaasuun nojaavan liiketoimintamallin tulevaisuuden näkymät. Tässä tilanteessa pohja Fortumin ja Uniperin yhdistymiseltä putosi pois, toimitusjohtaja Rauramo sanoo tiedotteessa.

Markus Rauramo puhuu tiedotustilaisuudessa.
Toimitusjohtaja Markus Rauramo esitteli tiedotustilaisuudessa sopimusta, jossa Fortum vetäytyy Saksasta. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Pelissä myös Pohjoismaiden vesi- ja ydinvoima

Sopimuksessa on sovittu myös, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

Uniperin mukaan myyntiaikeita ei kuitenkaan juuri nyt ole. Jos Uniperin myyntihalut viriävät myöhemmin Fortum on asiasta kiinnostunut, mutta lopulta kyse on hinnasta, jota tässä vaiheessa ei voida ennakoida, Rauramo sanoi.

Hän myöntää, että Uniperin hankinta on jälkeenpäin osoittautunut virheeksi.

– Nämä valinnat meidän on nyt kohdattava ja tehtävä kaikkemme niiden korjaamiseksi, hän sanoo tiedotteessa.

– Köysien katkaiseminen Uniperiin on kivuliasta meille yhtiönä, työntekijöillemme ja sijoittajillemme, mutta se tarjoaa meille myös mahdollisuuden uuteen alkuun. Tulevaisuutemme rakennetaan pohjoismaisen ydinliiketoimintamme varaan: päästöttömään sähköntuotantoon, lämpöliiketoimintaan sekä kestäviin asiakasratkaisuihin, Markus Rauramo sanoo.

Sopimus vahvistaa oleellisesti Fortumin taloudellista asemaa, joka ajautui entistä vaikeampaan tilanteeseen, kun yhtiö joutui sitomaan miljardeja euroja sähkön futuurimarkkinoille. Nyt Fortumin mukaan Uniperista irtautuminen vahvistaa yhtiö omaa pääomaa noin 5 miljardilla eurolla.

Venäjältä pois

Fortumin kansainvälisyyden sulaminen näkyy Saksan lisäksi myös Venäjällä.

Rauramon mukaan Fortumin pyrkimys irtautua Venäjältä on edennyt loppusuoralle. Hänen mukaansa yhtiön Venäjän toimintojen ostajiksi on löytynyt "joukko kiinnostuneita".

– Olemme prosessin loppupäässä, mutta kauanko se kestää - sitä en osaa sanoa. Kauppa vaatii myös Venäjän presidentin hyväksynnän.

– Monella Venäjältä lähtevällä yrityksellä omaisuuden myyminen on edelleen kesken. Joidenkin jo sovittujen kauppojen hintaa ovat viranomaiset määränneet laskettavaksi ja jotkut kaupat ovat menneet läpi sellaisenaan.

Rauramon mukaan kaikki nämä vaihtoehdot ovat mahdollisia Fortuminkin kohdalla.

Tuulivoima.
Saksan jälkeen Fortum pyrkiin eroon Venäjän liiketoiminnastaan. Myynnissä ovat muun muassa Rusnanon kanssa rakennetut tuulipuistot. Kuva: Dmitry Rogulin / TASS / AOP

Yhtiön strategia uusiksi, mutta kenen johdolla?

Rauramo korosti, että Fortumille tärkeintä on saattaa Uniper kauppa loppuun, viimeistellä poistuminen Venäjältä ja turvata yhtiön talous. Sen jälkeen edessä on uuden strategian rakentaminen.

– Olemme yhtiön johdossa hyvin sitoutuneita. Fortumin hallituksen asia on päättää, keitä yhtiön johdossa on.

Rauramo pahoitteli myös "kaikkea vaivaa ja harmia", jota Fortum on aiheuttanut. Luottamuksen palautumiseen hän kuitenkin uskoo askel askeleelta.

Uniperin ostamista vuonna 2017 Rauramo perusteli muun muassa Pohjoismaiden silloisilla matalilla sähkön hinnoilla. Uniperin ajateltiin tarjoavan yhtiölle mahdollisuudet käyttää osaamistaan laajemmin ja samalla vähentää riippuvuutta Pohjoismaiden markkinoista.

Strategia toimi viime vuoteen saakka, jolloin Fortum teki ennätystuloksen paljolti juuri Uniperin ansiosta.

Tilanne muuttui kuin radikaalisti, kun Venäjä alkoi käyttää energiaa aseena.

– Oli meidän virhe, että tätä mahdollisuutta ei nähty – että Venäjä 50 vuoden jälkeen päätti, että energiasta tulee ase.

Omistajaohjausministeri Tuppurainen: väistämätön päätös

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Fortum-päätöksessä tärkeintä on, että Fortumin ydinliiketoiminnan jatko turvataan ja ettei Fortumia tarvitse pääomittaa.

– Valtio-omistajan tavoitteena on ollut, että Fortum varmistaa neljän miljardin euron osakaslainan takaisinmaksun ja neljän miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumisen, ja että neuvotellun ratkaisun johdosta yhtiön omistajat eivät joudu Uniperin kriisin vuoksi pääomittamaan Fortumia, Tuppurainen kommentoi valtioneuvoston tiedotteessa.

Tuppurainen sanoo, että valtion omistajuudella yhtiössä pyritään siihen, että sähköntuotanto Suomessa on riittävää kaikissa oloissa. Fortum tuottaa noin kolmanneksen kaikesta Suomen sähköstä.

Omassa tiedotustilaisuudessaan Rauramo kiitteli valtiota omistajana. Hänen mukaansa sekä poliittinen että virkamiesjohto "ovat olleet hyvin käytettävissä kesällä ja syksyllä".

– Olen ollut tyytyväinen tukeen, joka omistajalta on saatu, Rauramo tiivisti.

Risto Murto: Helpotus

Valtion jälkeen Fortumin suurin omistaja on työeläkeyhtiö Varma. Sen toimitusjohtaja Risto Murto pitää nyt saavutettu ratkaisua suorastaan helpotuksena. Hänen mukaansa sopimuksen ehdot ovat sijoittajan kannalta "loppujen lopuksi aika hyvät".

– Uniper on kansankielellä käytännössä konkurssikypsä yritys ja siihen nähden on hyvä, että Fortum sai neljän miljardien euron takauksen ja neljän miljardien euron lainan pois yhtiöstä.

Uniper-tarinan jälkeen seurattavaksi jää edelleen se, miten irtautuminen venäläisestä energiabisneksestä onnistuu.

Saksan valtiovarainministeri: Oikea päätös Uniperille sekä Fortumille

Saksan talousministeri Robert Habeck on pitänyt tiedotustilaisuuden Uniperin tilanteesta.

– Euroopan energiamarkkinoiden nykyisessä tilanteessa ja ottaen huomioon Uniperin vaikeudet, Uniperin siirtyminen valtion omistukseen on askel oikeaan suuntaan. Ei vain Uniperille, vaan myös Fortumille, Habeck totesi.

– Kaasun rooli [energialähteenä] on täysin muuttunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, samoin myös niiden yhtiöiden, joiden toiminnassa kaasulla on suuri osuus, hän jatkoi.

Habeck vahvisti, että hallituksen suunnitelma kansalaisille lokakuun alussa määrättävästä kaasumaksusta on edelleen voimassa, joten saksalaisten kaasulaskut nousevat. Hallitus selvittää kuitenkin, voiko näitä verotuloja Saksan lain mukaan käyttää kansallistetun kaasuntoimittajan tukemiseen.

Uniperin osake syöksyy, Fortumin nousee

Fortumin osake lähti rajuun nousuun heti pörssin avauduttua. Viisi minuuttia kaupankäynnin alkamisen jälkeen kurssi oli noin neljäntoista prosentin nousussa. Iltapäivällä nousu oli lähes yksitoista prosenttia. Jo eilen kurssi nousi 9,5 prosenttia.

Osakkeen hinta on nyt runsaat kolmetoista euroa, kun se vielä tammikuussa oli yli 26 eurossa.

Sen sijaan Uniperin osakkeen arvo romahtaa. Aamupäivällä osake oli lähes 20 prosentin laskussa ja iltapäivällä jo noin 30 prosentin laskussa.

Täydennämme artikkelia

Ylen aiemmin suunnittelema suora lähetys tilaisuudesta jouduttiin perumaan.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mielestä Fortum on saamassa torjuntavoiton.

Aiheesta voi keskustella huomiseen torstaihin kello 23:een saakka.

Varoituksista ja Putinin sodista huolimatta Fortum panosti Venäjään – riski toteutui
Energiayhtiö Fortum oli pitkään voittoa takova valtionyhtiöiden kruununjalokivi ja sijoittajien suosikki. Varoituksista ja Putinin sodista huolimatta yhtiö päätti panostaa Venäjään. Nyt riski on toteutunut. Miten Fortum päätyi liriin Venäjän vuoksi ja miten se siitä selviää? Kuva: https://areena.yle.fi/audio/1-62999623

Lue lisää:

Neuvottelut Uniperista ovat loppusuoralla – ministeri Tuppurainen: "Saksa on se, joka tätä laskua saa maksaa"

Suosittelemme