Hyppää sisältöön

Tiivistimme, mitä kaikkien suomalaisten kannattaa ymmärtää Fortumin Uniper-kaupasta – näin Uniper-saagan jättitappiot muodostuivat

Fortum on ollut Uniperin omistaja vajaat viisi vuotta. Kokosimme suomalaiseen taloushistoriaan jäävät käänteet, jotka tuottivat lopulta miljarditappiot.

Grafiikka näyttää, kuinka Fortum on maksanut Uniperista enemmän kuin saanut Uniperista takaisin.
Petteri Lindholm,
Samuli Huttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miljardit ovat liikkuneet tiuhaan Suomen ja Saksan välillä sen jälkeen, kun Fortum alkoi haalia kaasujätti Uniperin osakkeita muutama vuosi sitten.

Ensin rahaliikenne oli Fortumin kannalta lupaavaa, mutta tänä vuonna Uniper muuttui äkisti kriisiyhtiöksi. Tänään saaga päättyi, kun Fortum kertoi myyvänsä koko Uniper-omistuksensa Saksalle.

Miten raha ehti yhtiöiden välillä liikkua, ja mikä on saagan loppusumma?

 • Fortum hankki enemmistöosuuden Uniperista useissa erissä vuosina 2018–19.
 • Yhtiö jatkoi omistusosuutensa kasvattamista vielä viime vuonna, ja suurimmillaan omistus oli miltei 80 prosenttia.
 • Kaikkiaan Fortum käytti Uniperin osakkeiden ostoon noin seitsemän miljardia euroa.
 • Fortum osti Uniper-omistukset rahoilla, joita sille oli kertynyt Suomen ja Ruotsin sähkönsiirtoverkkojen myynnistä Carunalle vuonna 2013. Nuo myynnit toivat Fortumille yli yhdeksän miljardia euroa.
 • Kuluvan vuoden tammikuussa Fortum myönsi Uniperille kahdeksan miljardin euron rahoituksen. Tuki koostui neljän miljardin lainasta ja neljän miljardin lainatakauksesta.
 • Uniper tarvitsi käyttörahaa, koska kaasun hinta nousi jo viime vuoden lopulla moninkertaiseksi. Samalla yhtiöltä vaadittiin valtavia takauksia sen hankkimiin johdannaisiin.
 • Helmikuussa Uniperin ahdinko paheni, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja alkoi entisestään vähentää kaasutoimituksia Eurooppaan.
 • Heinäkuussa Fortum, Uniper ja Saksa neuvottelivat Uniperille pelastuspaketin. Suomalaista rahaa yhtiöön ei laitettu, mutta Saksan miljardisijoitukset Uniperiin pienensivät Fortumin omistusosuutta 78 prosentista 56:een.
 • Fortumin Uniper-saaga tuli päätökseensä tänään 21. syyskuuta: Saksa ostaa Fortumilta sen koko Uniper-omistuksen.
 • Saksa maksaa Fortumille Uniperin osakkeista puoli miljardia euroa. Uniperin markkina-arvo on romahtanut tänä vuonna yli 90 prosenttia.
 • Osana sopimusta Uniper palauttaa Fortumille koko kahdeksan miljardin rahoituksen.
 • Ennen kuin kaasun hinta lähti nousuun viime vuoden lopulla, Uniper oli kannattava yhtiö.
 • Uniper ehti maksaa Fortumille sen omistusvuosien aikana voittoa osinkojen muodossa noin 900 miljoonalla eurolla.

Mikä on Uniper-kauppojen loppusumma?

Jättitappio, kuuluu lyhyt vastaus.

Odotuksiin nähden lopputulosta on kuitenkin laajasti tulkittu odotuksia paremmaksi.

Pahimpana uhkakuvana oli, että Fortum menettäisi Uniper-omistuksensa lisäksi myös kahdeksan miljardin rahoituksen, jonka se myönsi Uniperille alkuvuonna. Jos rahoitus olisi menetetty, Fortum olisi ollut pikaisessa rahantarpeessa.

Entä tuotot?

Kaasunmyynti oli Uniperille vuosikausia tuottoisa bisnes, josta Fortum pääsi neljän omistusvuotensa aikana korjaamaan hedelmää runsaana osinkovirtana. Vielä viime vuonna Fortumin voitoista yli puolet tulivat Uniperista.

Valtio omistaa Fortumista hieman yli 50 prosenttia eli myös Suomi on päässyt hyötymään Uniperin kaasukaupasta.

Hyöty on koitunut lopulta myös tavallisille suomalaisille. Uniperista ja Fortumin omista bisneksistä kertyneillä osinkotuotoilla on rahoitettu valtion budjettia.

Osinkovirta on kuitenkin vähäinen lohtu, kun vertaa Uniperin myymisestä saatuja euroja yhtiöstä maksettuun summaan.

Fortum maksoi Uniperista noin seitsemän miljardia.

Takaisin se saa vain puoli miljardia.

Valtio-omistajan ja veronmaksajien kannalta lopputulos on karkeasti seuraava:

Fortum ei todennäköisesti tarvitse valtiolta pääomitusta eli veronmaksajien rahaa yhtiöön ei mene. Myyntitappio Uniperista on kuitenkin niin suuri, että valtion kirstuun tuskin saadaan pitkään aikaan Fortum-osinkoja.

Voit keskustella aiheesta 22. syyskuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Analyysi: Voittiko Saksa vai Suomi, kun Uniper päätyi nyt Saksan haltuun? Fortumin surkea seikkailu päätyi laimeaan onnistumiseen

Tuppurainen Uniper-kaupasta: Valtiolle tärkeintä Fortumin toiminnan varmistaminen – PS:n Purran mukaan lainan takaisin saaminen ei ole voitto

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"

Näin Saksassa reagoitiin Uniper-ratkaisuun: Ylimääräinen kaasumaksu kismittää, saksalaisministeri muistutti myös Fortumin olevan maksajana

Suosittelemme sinulle