Hyppää sisältöön

Putinin ilmoittama osittainen liikekannallepano ei pelota itärajan ihmisiä pohjoisessa – varuskunnassakin valmiustilanne on ennallaan

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajayksiköissä ja Kainuun prikaatissa Venäjän osittainen liikekannallepano ei ole aiheuttanut näkyviä toimia. Rajavartioston mukaan tilanne rajalla on rauhallinen.

Kysyimme ihmisiltä Kuusamossa ja Kuhmossa, huolestuttaako heitä itärajan läheisyydessä asuminen.
Kysyimme ihmisiltä Kuusamossa ja Kuhmossa, huolestuttaako heitä itärajan läheisyydessä asuminen.
Tekijät

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkoaamuna osittaisesta liikekannallepanosta.

Putin kertoi asiasta televisiopuheessa, jossa hän myös toisti väitteensä, että Venäjän tavoitteena Ukrainassa on Donbasin alueen valtaaminen. Hän käytti ilmausta "vapauttaminen". Putin myös syytti länttä pyrkimyksistä tuhota Venäjä.

Venäjän osittainen liikekannallepano ei ainakaan toistaiseksi aiheuta Puolustusvoimissa valmiustason nostoa Suomessa. Näin kerrotaan pääesikunnasta Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Myös Kainuun prikaatin komentaja prikaatikenraali Manu Tuominen kertoo, että valmiustilanne on varuskunnassa ennallaan. Venäjältä tulleet viimeisimmät uutiset eivät ole isommin vaikuttaneet prikaatin arkeen.

– Ukrainan kriisi on luonnollisesti valpastuttanut niin Puolustusvoimia kuin meitäkin. Puolustusvoimat säätelee omaa valmiuttaan turvallisuusympäristökehityksen perusteella, ja seuraamme tietenkin mitä ympärillämme tapahtuu, Tuominen toteaa.

Selvitimme, minkälaisia ajatuksia Venäjän osittainen liikekannallepano herättää itärajan läheisyydessä asuvissa suomalaisissa. Voit katsoa kommentteja videolta.

Kuusamolaista Eila Anttilaa itärajan pinnassa asuminen välillä mietityttää.

– No ei ole vielä pelottanut, mutta aika lähellä rajaahan me tässä ollaan. Kyllä se välillä mietityttää, että voisiko se tulla rajan tällekin puolen, toteaa Anttila.

Jaakko Kyllönen kertoo Kuhmossa, että ei varsinaisesti osaa pelätä tilannetta. Syyksi hän mainitsee sen, että on itse veteraanin lapsi.

– Nämä asiat ovat meille jo tietyllä tapaa tuttuja, että jotakin kuhinaa siellä rajan pinnassa aina on. Mutta tällä hetkellä ei ole minkäänlaista henkilökohtaista huolta tästä asiasta, sanoo Kyllönen.

Rajalla ennakoidaan lisätöitä

Kainuun rajavartiosto valvoo rajaa ja sen liikennettä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan itärajalla. Keskiviikkona aamupäivällä Kainuun rajavartioston johdosta kerrottiin, että tilanne rajalla on rauhallinen ja liikenne vähäistä.

– Tilanne on meidän osalta ennallaan, eivätkä aamun tiedot aiheuta välittömiä toimenpiteitä, kertoo Kainuun rajatoimiston päällikkö majuri Timo Keinonen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan osittainen liikekannallepano merkitsee 300 000 reserviläisen kutsumista palvelukseen.

Liikekannallepano koskee vain niitä, joilla on aiempaa sotilaallista kokemusta. Opiskelijoita tai alokkaita se ei koske. Kutsuttavat saavat koulutuksen ennen asemiin sijoittamista, Venäjän puolustusministeriö sanoo.

Keinosen mukaan tilannetta luonnollisesti seurataan tarkasti rajalla, jossa liikenne on jo hiljentynyt muutoinkin.

Venäjän liikekannallepanon eteneminen voi kuitenkin aiheuttaa luvatonta liikkumista Venäjältä Suomeen, jos kutsutut pyrkivät välttämään asepalvelusta.

– Sitä on vielä ennenaikaista ennakoida, mutta epäilemme, että tilanne voi kyllä töitä aiheuttaa, Kainuun rajatoimiston päällikkö Keinonen arvioi.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kommentoi aiemmin tänään Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että asevelvollisikäisiä miehiä pyrkii jo nyt pois Venäjältä kasvavissa määrin.

Lue lisää aiheesta:

Päivittyvä live-artikkeli Venäjän hyökkäyssodasta

Kaikkonen: Venäjän osittainen liikekannallepano ei tullut yllätyksenä, Suomen lähialueilla sotilaallinen tilanne vakaa

Pekka Toveri: Venäjä ei pysty tämän suurempaan liikekannallepanoon

Miten sinä reagoit uutiseen Venäjän osittaisesta liikekannallepanosta? Voit keskustella aiheesta 22. syyskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle