Hyppää sisältöön

Tuppurainen Uniper-kaupasta: Valtiolle tärkeintä Fortumin toiminnan varmistaminen – PS:n Purran mukaan lainan takaisin saaminen ei ole voitto

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan valtio-omistajan tavoitteet toteutuivat kaupassa. Perussuomalaiset ja kokoomus arvostelevat ratkaisua kalliiksi.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan valtio-omistajan tavoite oli, ettei valtio joudu enää pääomittamaan Fortumia.
Jyrki Hara,
Terhi Toivonen,
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että Uniper-kauppa oli väistämätön, jotta Fortumin tappiot saatiin rajattua ja Suomen valtio ei joudu enää pääomittamaan yhtiötä.

Tuppuraisen mukaan Uniperin taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti ja riskit yhtiön ympärillä ovat kasvaneet heinäkuussa solmitun vakautussopimuksen jälkeen merkittävästi, joten Fortum on päättänyt myydä koko omistuksensa Uniperista Saksan valtiolle.

Venäjä katkaisi maakaasun viennin Nordstream-putken kautta Saksaan elokuussa.

Tuppuraisen mukaan Uniperin myyminen Saksan valtiolle rajaa Uniperista Fortumille aiheutuvat tappiot ja yhtiö pystyy keskittymään ydinliiketoimintaansa Pohjoismaisilla energiamarkkinoilla.

Suomen valtio omistaa enemmistön eli reilut 50 prosenttia Fortumista.

Tuppurainen kertoo, että valtionomistajalle on tärkeää taata myös Fortumin sähkötuotanto Suomessa ja se, ettei Suomen valtio joudu pääomittamaan Fortumia.

– Valtiolle on kaikista tärkeintä, että Fortum pystyy toteuttamaan huoltovarmuustehtäväänsä häiriöttömästi ja sen pidempiaikainen toiminta ja investointikyky energiamarkkinoilla olisi turvattu.

– Kysymys on riskien minimoimisesta.

Sopimus turvaa Fortumin toimintakyvyn, pääomitusta ei nyt tarvita

Saksa maksaa Uniperista Fortumille noin 500 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomen valtio halusi takuun yhteensä 8 miljardin euron rahoituksen takaisin saamisesta.

– Valtio-omistajan tavoitteena on ollut se, että Fortum varmistaa 4 miljardin euron osakaslainan takaisinmaksun ja 4 miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumisen.

Fortumin ja Saksan valtion kauppa toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

– Nyt näyttää siltä, tämä sopimus turvaa Fortumin taseaseman eikä valtion pääomitusta tarvita. Yhtiön omat varat kestävät tämän alaskirjauksen ja investointikyky säilyy. Kenelläkään ei tietysti ole varmuutta huomisesta, kun kriisi energiamarkkinoilla jatkuu vielä pitkään, Tuppurainen sanoo.

Ministeri myöntää, että vuonna 2017 tehty Uniper-ostos aiheuttaa Fortumille miljardien tappiot, ja sitä voi pitää jälkikäteen vakavana virheenä. Fortum maksoi Uniperista seitsemän miljardia euroa.

Katso tästä ministeri Tuppuraisen koko tiedotustilaisuus:

Suomi päätti luopua Uniper-omistuksista. Omistajaohjausministeri kertoo tilanteesta. Kuva: Yle

Tuppurainen ei ota kantaa siihen, onko Fortumin johdolla vielä pääomistajan luottamus. Hänen mukaansa näyttää siltä, että Fortumin hallitus teki aikanaan päätöksen Uniper-kaupasta kuulematta valtio-omistajaa.

Tuppurainen kuitenkin muistuttaa, että syntyneen tilanteen taustalla on Venäjän sota Ukrainassa ja Venäjä käyttää myös energiaa aseenaan tässä sodassa. Päätös investoinnista tehtiin aikana, jolloin arvioitiin, että Venäjältä saadaan halpaa maakaasua.

Saksa on päättänyt hankkia Uniperin omistukseensa, jotta se pystyy takaamaan saksalaisen teollisuuden ja kotitalouksien energiansaannin.

Tuppuraisen mukaan Saksa vastaa tästä eteenpäin satoja miljoonia euroja tappiota päivässä tuottavasta Uniperista.

– Tärkeintä on ollut turvata Fortumin toimintakyky kaikissa olosuhteissa. Köysi Fortumin ja Uniperin välillä on nyt katkaistu ja Fortum voi palata juurilleen varmistamaan sähköntuotanto Pohjoismaisilla energiamarkkinoilla.

Purra: Ei voi pitää suurena voittona, jos lainarahat saadaan takaisin

Riikka Purra eduskunnassa.
Perussuomaliasten Riikka Purran mielestä Suomen valtiolla ei ole ollut missään vaiheessa omistajaohjausotetta Fortumista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että Uniperin päätymistä Fortumilta Saksan valtion omistukseen ei voi pitää voittona.

Purra toteaa kommentoivansa asiaa tuntematta kaupan tarkkoja yksityiskohtia.

– Ei sitä voi suurena voittona pitää, mikäli saadaan lainatut rahat takaisin, koska sehän on lain edellyttämää.

Purra viittaa tietoihin siitä, että kaupan yhteydessä Fortum saa omistusosuudestaan puoli miljardia euroa. Lisäksi Fortum saa takaisin Uniperille antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin.

Fortum maksoi Uniperista aikanaan noin seitsemän miljardia euroa.

– Fortum käytännössä menettää sen, millä se on Uniperin ostanut, Purra toteaa.

Purra ennustaa lisää menetyksiä tulevaisuudessa.

– On tulossa merkittäviä alaskirjauksia. Tulevaisuudessa saattaa olla tarvetta pääomittaa Fortumia ja osingonmaksukyky on menetetty todennäköisesti vuosiksi. Saksahan tässä selvästi voitti.

Purran mielestä Suomen valtiolla ei ole ollut missään vaiheessa omistajaohjausotetta Fortumista.

Mykkänen: Saksan kanssa olisi pitänyt neuvotella paremmin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei anna korkeita pisteitä Suomen hallituksen toiminnalle Uniper-sotkussa.

– Ajauduttiin siihen että suomalaiset saavat alle kymmenen prosenttia takaisin rahoista, jotka alunperin Uniperin osakkeisiin laitettiin.

Riksdagsledamot Kai Mykkänen gestikulerar vid en anförande i riksdagen.
Kokoomuksen Kai Mykkänen katsoo, että hallituksen olisi pitänyt neuvotella Uniperin kohtalosta pontevammin viime kesänä. Kuva: Lehtikuva

Mykkäsen mukaan hallitus teki virheitä viime kesänä, kun Uniperin vakautuspakettia neuvoteltiin. Saksan valtio suostui tuolloin siirtämään Uniperin nousseita kustannuksia yhtiön myyntihintoihin vasta lokakuussa.

Noin viikko sitten selvisi, että Saksa ei pidä tästäkään kiinni.

– Se oli viimeinen naula arkkuun. Sen jälkeen Uniper oli ajautunut arvottomaksi luurangoksi ja tipahti Saksan syliin. Jos kustannukset olisi viety Uniperin hintoihin jo vaikkapa elokuun alusta lähtien, Uniperin arvo olisi nyt miljardeja eikä satoja miljoonia.

Mykkänen muistuttaa kehottaneensa pääministeri Sanna Marinia (sd.) keskeyttämään lomansa kesän Uniper-neuvottelujen vuoksi.

Varoituksista ja Putinin sodista huolimatta Fortum panosti Venäjään – riski toteutui
Energiayhtiö Fortum oli pitkään voittoa takova valtionyhtiöiden kruununjalokivi ja sijoittajien suosikki. Varoituksista ja Putinin sodista huolimatta yhtiö päätti panostaa Venäjään. Nyt riski on toteutunut. Miten Fortum päätyi liriin Venäjän vuoksi ja miten se siitä selviää? Kuva: https://areena.yle.fi/audio/1-62999623

Lue lisäksi:

Analyysi: Voittiko Saksa vai Suomi, kun Uniper päätyi nyt Saksan haltuun? Fortumin surkea seikkailu loppui laimeaan onnistumiseen

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"

Näin Saksassa reagoitiin Uniper-ratkaisuun: Ylimääräinen kaasumaksu kismittää, saksalaisministeri muistutti myös Fortumin olevan maksajana

Suosittelemme