Hyppää sisältöön

Suomeen valmentamaan palaava Mika Lehkosuo vaikuttui norjalaisesta koulujärjestelmästä – tyttären lukujärjestys osoittaa eron kotimaahan

Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi vuodenvaihteessa hyppäävä Mika Lehkosuo toisi norjalaisesta jalkapallosta mukanaan vaikutteita paikallisesta koulujärjestelmästä.

Mika Lehkosuo aloittaa alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana vuodenvaihteessa. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Hongan ja HJK:n päävalmentajana vuosia toiminut Mika Lehkosuo palaa töihin kotimaisen jalkapallon pariin kolmen Norjassa vietetyn vuoden jälkeen. Uusi pesti löytyi alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta.

Lehkosuo on jo pelaajauraltaan saakka tunnettu nimellä "Bana", mutta ainakin virallisissa yhteyksissä lempinimi on jäämässä historiaan.

– Kun menin Norjaan, niin kaikki alkoivat kutsumaan minua automaattisesti etunimellä Mikaksi. Se jäi päälle, kun kukaan muu ei kutsunut minua muulla nimellä. Siihen on kolmen vuoden aikana tottunut ja pyysin liitolta, että mitä jos esittelisitte minut Mikana, Lehkosuo kertoo.

Lehkosuo jatkaa töitä Norjassa vielä vuoden loppuun asti ennen kuin hyppää uuteen tehtäväänsä Palloliitossa. Ajatus paluusta päävalmentajaksi on kytenyt Lehkosuon mielessä, joten yhteydenotto Palloliitosta tuli oivaan aikaan.

– Olin kesän aikana päättänyt, että haluan taas päävalmentajaksi, mitä en tällä kaudella Norjassa ole ollut.

Lehkosuo siirtyi Norjaan kakkostasolla pelanneen Kongsvingerin päävalmentajaksi kaudeksi 2020. Tuloksellisesti kausi sujui heikosti ja Lehkosuo siirrettiin päävalmentajan paikalta muihin tehtäviin loppukaudesta. Lehkosuo on yhä töissä Kongsvingerissä.

– Ei ole koskaan kiva tunne, kun ei onnistu eikä menesty. Olen yrittänyt ottaa niistä aina opiksi ja koen, että näin tein tälläkin kertaa, ja olen parempi valmentaja tämän tapahtuman jälkeen, Lehkosuo sanoo.

– Kaikki satsaus ja panostus on nyt totta kai alle 21-vuotiaiden päävalmentajuuteen, mutta koen, että minulla on vuosikymmen tai pari valmentajuutta vielä jäljellä. Ehkä tässä kerkeää ulkomaillekin valmentamaan.

Suomessa Lehkosuo on seurajoukkuetasolla valmentanut FC Honkaa ja HJK:ta. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Norjassa yläasteella liikuntaa joka päivä

Lehkosuo on norjalaisessa jalkapalloarjessa ollut erityisen vakuuttunut paikallisen koulujärjestelmän tuomista mahdollisuuksista. Norjassa satsataan vahvasti urheiluun yläkouluissa ja lukioissa.

– Esimerkiksi yläasteella olevalla omalla tyttärelläni on lukujärjestyksessä kaksi tuntia urheilua joka päivä viisi kertaa viikossa. Se kertoo koulumaailman rakenteesta, joka antaa eri lailla mahdollisuuksia liikkumiseen ja urheiluun, Lehkosuo kertoo.

Lehkosuo toivoo, että Suomessakin urheilu ja liikkuminen saataisiin nykyistä paremmin nivottua koulupäivien yhteyteen.

– Aika isoja poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä, että meidän koulujärjestelmämme muuttuisi. Toivottavasti se joku päivä muuttuu. Kateellisena mietin ja suomalaisin silmin katson norjalaista järjestelmää, kuinka paljon se antaa mahdollisuuksia liikkua ja urheilla, Lehkosuo sanoo.

Norjasta on viime vuosina tullut runsaasti huippujalkapalloilijoita suuriin eurooppalaisiin sarjoihin Erling Haalandin johdolla. Miesten maajoukkueen edellisestä arvoturnauksesta on kulunut jo 22 vuotta, mutta nykyinen sukupolvi päässee kisoihin ennemmin tai myöhemmin.

– Jalkapallo on Norjassa selkeästi ykköslaji, mikä tuo oman kulttuurinsa ja ilmapiirinsä. Minulle on kerrottu, että norjalaiset aloittivat 10–15 vuotta sitten satsaamaan voimakkaasti juniorijalkapalloon ja akatemioihin. Ehkä osittain sen takia sieltä tulee nyt nuoria pelaajia jopa maailman huipulle asti, Lehkosuo pohtii.

Lue myös:

Liigajumboksi vajonnut norjalaisseura siirsi Mika Lehkosuon syrjään – suomalainen jatkaa kuitenkin seurassa

Yllätysveto: Mika Lehkosuo hyppää Norjan ykkösdivisioonajoukkueen peräsimeen

Tällä keinolla ruotsalaiset tekevät jalkapalloilijoilla miljoonia – Suomi putosi kelkasta, kun muut Pohjoismaat takovat rahaa

Valioliigan jätit luottavat pohjoismaalaisiin hyökkääjiin – ruotsalaisasiantuntija kertoo Ylelle, millaisia ovat Ruotsin jalkapallon uudet supertähdet

Suosittelemme sinulle