Hyppää sisältöön

Helsingin Sanomien kolmelle toimittajalle luetaan tänään syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Syyttäjä katsoo, että Helsingin Sanomat julkaisi salaista tietoa. Puolustuksen mukaan julkaistut tiedot olivat saatavilla myös julkisista lähteistä.

Esitutkinta alkoi tämän jutun julkaisusta. Pääesikunta teki jutusta tutkintapyynnön. Esitutkinnassa poliisi selvitti, julkaisiko lehti oikeudettomasti tietoa, joka on määrätty salaiseksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä tänään keskiviikkona Helsingin Sanomien vuoden 2017 uutisointia, joka liittyi Puolustusvoimien signaalitiedustelua suorittaneeseen Viestikoekeskukseen.

Helsingin Sanomat julkaisi salaiseksi leimattua materiaalia, ja jutussa tehtiin selväksi, että lehden hallussa on salaisia asiakirjoja. Ne sisälsivät Puolustusvoimien näkemyksen mukaan myös kaikkein korkeimman suojaustason salaisuuksia.

Syyttäjä lukee keskiviikkona Helsingin Sanomien kolmelle toimittajalle syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.

Syyttäjä on jo aiemmin kertonut vaativansa toimittajille vähintään puolentoista vuoden pituista ehdollista vankeutta.

Toimittajat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin

Syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä liittyvät siihen, että syyttäjän näkemyksen mukaan Helsingin Sanomissa oli tarkoitus julkaista lisää Puolustusvoimien toimintaa käsitteleviä artikkeleita, jotka olisivat sisältäneet salassa pidettäviä tietoja.

Jutun käsittelylle oikeudessa on varattu 30 päivää. Istunnot pidetään oikeuden turvasalissa, jossa turvajärjestelyt ovat tavanomaista tiukemmat. Osa oikeudenkäynnistä käydään suljetuin ovin.

Jutun valmisteluistunto pidettiin elokuussa. Nyt alkaa siis varsinaisen pääkäsittely.

Syytettyinä ovat Helsingin Sanomien politiikan toimituksen tuolloinen esimies Kalle Silfverberg sekä jutun kirjoittajiksi merkityt Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen.

Syyttäjien mukaan Pietiläinen ja Halminen laativat jutun yhdessä ja Silfverberg hyväksyi jutun julkaisun. Syyttäjien mukaan vastaajat tiesivät, että jutun tiedot sisältävät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettävää tietoa.

Puolustusvoimat oli määritellyt asiakirjat suojaustasoille I–IV. Ne sisälsivät Puolustusvoimien näkemyksen mukaan siis myös kaikkein korkeimman suojaustason salaisuuksia

Syyttäjät vaativat Helsingin Sanomien toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Puolustuksen mukaan kaikki julkaistut tiedot olivat saatavilla myös julkisista lähteistä. Puolustus myös katsoo, etteivät syytteessä olevat henkilöt ole päättäneet jutun julkaisusta.

Todistaja: Päätoimittaja sai tiedon jutusta etukäteen

Poliisi epäili tutkinnassaan nyt syytteessä olevien toimittajien lisäksi myös Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä ja toimituspäällikkö Esa Mäkistä.

Syyttäjän mukaan tutkinnassa ei saatu näyttöä siitä, että Kaius Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Mäkisen osalta jäi epäselväksi, mitä hän tiesi tulevasta julkaisusta.

Syyttäjän tekemän ratkaisun jälkeen Helsingin Sanomien entinen toimituspäällikkö kertoi toissa viikolla julki tulleessa lisätutkinnassa, että vastaava päätoimittaja Kaius Niemi olisi tiennyt etukäteen Viestikoekeskusta käsittelevästä uutisesta.

Tämä ei aiheuta syyttäjän mukaan lisäpohdintaa siitä, pitäisikö myös Niemeä vastaan nostaa syytteet.

– Sitä ei tarvitse tässä ollenkaan miettiä, koska sen syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa, ja tässä puhutaan vuonna 2017 tapahtuneista asioista, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe sanoi viime viikolla STT:lle.

Tuomio tammikuun loppuun mennessä

Esitutkinnassa selvisi, että Helsingin Sanomat ei ollut hankkinut tietoja lainvastaisilla keinoilla.

Syytteet liittyvät siis pelkästään salaiseksi merkityn tiedon julkaisuun.

Jutun esitutkinta on ollut pitkä ja hyvin poikkeuksellinen.

Myös esitutkinta-aineiston julkaisu kesti poikkeuksellisen pitkään. Salausratkaisut ovat poliisin mukaan olleet monimutkaisia.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja kertoi elokuun valmisteluistunnossa, että se pyrkii antamaan tuomion asiassa tammikuun loppuun mennessä.

Poliisi tutkii yhä sitä, miten turvaluokiteltu aineisto päätyi toimittajien haltuun.

Poliisin mukaan tutkinta valmistunee loppuvuonna.

Tuossa jutussa epäiltynä on Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen.

  • Ylen suora lähetys Helsingin käräjäoikeudesta alkaa kello 8.15. Lähetystä juontaa rikostoimittaja Jesse Mäntysalo.

Lue myös:

HS:n entinen toimituspäällikkö kertoi kuulustelussa, että myös päätoimittaja sai tiedon Viestikoekeskus-jutusta ennen julkaisua

Syyttäjä: Helsingin Sanomien toimittajat tiesivät mahdollisesta rikosvastuusta ennen kuin julkaisivat tietoa sotilastiedustelun asiakirjoista

Viestintäoikeuden tutkija pitää Helsingin Sanomien toimittajien saamaa syytettä hyvin poikkeuksellisena: salaaminen ei automaattisesti tarkoita kieltoa uutisoida

Helsingin Sanomat hyllytti selvitysten ajaksi toimittajan, jonka epäillään vuotaneen tietoja puolustusvoimille

Suosittelemme sinulle