Hyppää sisältöön

Nelostie menee kiinni Joutsassa moneksi päiväksi – kiertotie pidentää autoilijoiden matkaa noin tunnilla

Suomen maantieliikenteen valtasuonen, Nelostien liikenne katkaistaan Joutsassa sunnuntai-illasta alkaen. Mahdollisista ruuhkista johtuen kiertotien ennakoidaan pidentävän matkaa noin tunnilla.

Ilmakuva Nelostien varalaskupaikasta Joutsassa.
Ilmasotakoulun järjestämä Baana 22 -harjoitus sulkee Nelostien Joutsassa syyskuun lopulla. Sulun aikana on käytössä kiertotie, joka pidentää matkaa noin 40 kilometrin ja matka-aikaa noin tunnin verran.

Tänään alkaa Keski-Suomessa Joutsassa poikkeuksellinen tiesulku.

Ilmasotakoulun harjoitus katkaisee Suomen maantieliikenteen valtasuonen, Nelostien siviililiikenteeltä Pertunmaantien liittymän ja Korpilahdentien liittymän väliltä useiksi päiviksi.

Tieosuus suljetaan sunnuntaina kello 20 ja avataan perjantaina 30. syyskuuta kello 6.

Keski-Suomen Ely-keskus on arvioinut, että tiesulusta on merkittävää haittaa liikenteelle.

Liikenne ohjataan sulun aikana kiertotielle, joka pidentää matkaa noin 40 kilometriä. Autoilijoiden on syytä varata matkaan noin tunti tavallista enemmän aikaa.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Ely-keskus suosittelee, että autoilijat käyttäisivät mahdollisuuksien mukaan sulun aikana Jyväskylän ja Lahden välillä liikkumisreittinä Päijänteen länsipuolta.

Sulkualueella asuvien tai sinne välttämättömistä syistä ajavien osalta Puolustusvoimat ohjeistaa liikkumista paikan päällä.

Ilmasotakoulun järjestämässä Baana 22 -harjoituksessa Nelostiellä olevaa Joutsan varalaskupaikkaa käyttävät Ilmavoimien Hawkit ja Hornetit.

Koulukyydit pienempiä teitä pitkin pienemmillä autoilla

Tiesulku vaikuttaa paitsi läpikulkuliikenteeseen myös arkisiin asioihin Joutsassa.

Esimerkiksi sulun aikaisia koulukyytejä ja kotihoidon aikatauluja on järjestelty uudelleen.

Joutsan kunnan mukaan muutoksia on tarvinnut kuitenkin tehdä yllättävän vähän.

– Isoin kysymys meillä on ollut koulukuljetusten järjestäminen. Nyt on tehty ratkaisu, että kuljetaan pienempiä teitä ja pienemmällä kalustolla, kertoo Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen.

Poikkeuksellisesti koulukujetuksia joudutaan ajamaan yksityistien kautta, mutta sen yleisempää käyttöä ei voida suositella. Lisäksi kuljetuksia ajetaan kiertotieksi virallisesti määritellyn Kangasniementien kautta.

Koulukyyditysten osalta on tehty myös joitain aikataulumuutoksia.

Kotihoidon asiakkaita ei sulkualueella ole. Se kuitenkin vaikuttaa kotihoitajien kulkuun asiakkaiden luo. Nissisen mukaan kaikki pystytään hoitamaan, vaikka se vaatii joitain muutoksia aikatauluihin.

– Yllättävän vähillä muutoksilla on selvitty.

Ambulanssit ja paloautot pääsevät tarvittaessa läpi

Ilmasotaharjoituksen aikana kaikki liikenne ohjataan kiertoteille. Poikkeuksena ovat esimerkiksi ambulanssit ja paloautot, jotka ovat suorittamassa kiireellistä pelastustehtävää.

Ilmasotakoulun tiedotuksesta kerrotaan, että kiireellisten hälytystehtävien varalle on olemassa suunnitelmat. Tarvittaessa harjoitustoiminta sulkualueella siis keskeytetään ja hälytysajoneuvpt pääsevät läpi.

Sen sijaan kiireettömissä hälytystehtävissä myös ambulanssit, paloautot ja poliisi joutuvat kiertämään pitkän kiertotien kautta.

Tiesulku heijastuu myös linja-autoliikenteeseen

Myös linja-autojen aikatauluihin ja -reitteihin tulee harjoituksen takia muutoksia. Harjoituksen aikaiset liikennöintimuutokset koskevat Joutsan ja Jyväskylän sekä Joutsan ja Luhangan välisiä linja-autoreittejä (siirryt toiseen palveluun).

Sulun aikana myös linja-automatkustajien on syytä varautua pidempään matka-aikaan, aikaistettuun lähtöaikatauluun ja siihen, etteivät kaikki totutut pysäkit ole käytössä.

Myös pidemmällä reittiliikenteellä, kuten Onnibussilla on poikkeusjärjestelyjä reitillä sulun aikana.

Linja-autoyhtiöt kertovat muutoksista omilla verkkosivuillaan.

Harjoitusalueelle ei pääse, mutta kunnan katsomoalueelle kyllä

Joutsan kunta painottaa (siirryt toiseen palveluun), että suljettu tieosuus ja maantietukikohta ovat harjoituksen ajan vartioitua sotilasaluetta, jonne yleisöltä on pääsy kielletty. Koko harjoitusalueella on myös dronejen lennätyskielto.

Suomen yhden valtaväylän eli Nelostien sulkeminen ilmasotaharjoituksella on kuitenkin mittakaavaaltaan suuri tapahtuma. Se kiinnostaa väistämättä yleisöä. Sotilasalueen ulkopuolelle järjestetään katselumahdollisuuksia yleisölle.

Paikalle on saapumassa lentokonebongareita, jotka ovat on vuokranneet Joutsasta harjoituksen ajaksi asuntoja.

Paikalla on myös muun muassa kyläseuroja, jotka myyvät paikalla kahvia ja makkaraa.

– Näin läheltä ei pääse katsomaan koneiden nousua ja laskua edes lentokentältä, kunnanjohtaja Harri Nissinen huomauttaa.

Ilmasotakoulun mukaan (siirryt toiseen palveluun) (ilmavoimat.fi) harjoitukseen osallistuu noin 200 henkilöä. Harjoituksen aikana lentotoimintaa on maanantaista torstaihin kello 10 ja kello 23.30 välisinä aikoina.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 26.9.2022 klo 23:een asti.

Lue myös:

Nelostiellä jylisevät hävittäjät syyskuussa – suuri ilmasotaharjoitus pakottaa autoilijat ajamaan viikon ajan pitkää kiertotietä

Tavalliset bussivuorot ohittavat ensi viikolla Hartolan puolustusharjoituksen vuoksi – kunta järjestää kyytejä Lahteen ja takaisin

Suosittelemme sinulle