Hyppää sisältöön

Analyysi: Näin helposti 20 euron pistorasian saa syttymään ja sammumaan pörssisähkön tahdissa

Purkkaviritys ei vedä vertoja oikealle optimoinnille. Se osoittaa kuitenkin, kuinka yksinkertaisesta asiasta on lopulta kyse, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Sähköä pitäisi kuluttaa silloin, kun sen on halpaa. Harva kuitenkaan haluaisi kytätä sähkön hintaa tunnista toiseen. Kuva: Lehtikuva

Tänä vuonna sähkö on huippukallista – ja lisäksi sen hinta vaihtelee voimakkaasti tunnista toiseen.

Suomalaisia patistetaankin nyt siirtämään sähkönkulutusta tunteihin, jolloin kysyntä on vähäistä – ja sähkö siksi halpaa.

Jos käytät pörssisähköä, se on tapa säästää rahaa. Kuten alla oleva graafi kertoo, toissaviikolla halvimman kilowattitunnin saattoi ostaa aamuyön tunteina keskimäärin reilusti alle kymmenellä sentillä.

Kulutushuipuissa kilowattitunnin hinta oli lähes nelinkertainen.

Kantaverkkoa hallinnoivan Fingridin yksikönjohtaja Jonne Jäppisen mukaan kotitalouksien joustot voisivat vaikuttaa sähkön hintapiikkeihin merkittävästi.

Siksi muidenkin kuin pörssisähkön käyttäjien kannattaisi ajoittaa kulutustaan hiljaisiin hetkiin. Näin he auttaisivat pörssisähkön käyttäjiä – ja koko sähköjärjestelmää.

Mutta harva meistä haluaa vahtia pörssisähkön hintaa tunnista toiseen.

Tarvitaan siis automaatiota

Ensimmäiset ratkaisut hinnan perusteella tapahtuvaan sähkönkulutuksen optimointiin esiteltiin reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Tänään tarjolla on Trim Energyn ja Optiwatin lisäksi pörssisähkön hinnan mukaan säätyviä lämpöpumppuja, aurinkojärjestelmiä, termostaatteja, sähköautojen latureita…

Teknisesti lahjakkaimmat koodaavat tai kokoavat itse automaatiojärjestelmänsä käyttäen esimerkiksi Raspberry Pi -minitietokoneita sekä ilmaisia Fissio.fi- tai Home Assistant -ohjelmistoja. Vapaasti käytettäviä tuntisähkö-skriptejä löytyy myös softakehittäjien github-verkkopalvelusta.

Suurelle yleisölle kaikki tämä on kuitenkin vierasta.

Minä tutustuin aiheeseen askartelemalla yksinkertaisen järjestelmän, joka sytyttää ja sammuttaa pöytälampun pörssisähkön hinnan mukaan.

IFTTT-yhteensopivuudesta on yleensä merkintä wifi-pistorasian myyntipakkauksessa tai verkkosivuilla. Kuva: Juha-Matti Mäntylä / Yle

Idea ei suinkaan ole ainutlaatuinen. Esimerkiksi brittiläinen sähköyhtiö Octopus Energy ja tanskalainen teknologiayhtiö True Energy tarjoavat jo omille asiakkailleen IFTTT-ohjausta. Oma purkkaviritykseni on karkea ja epävarma jo siitäkin syystä, että Spot.fi- tai Tuntihinta-sovelluksia ei ole kehitetty tämä käyttötarkoitus mielessä.

Älä siis jätä sen varaan talon lämmitystä tai muita kriittisiä toimintoja.

Pöytälamppu kuitenkin syttyy ja sammuu sähköpörssin hintojen tahdissa.

Viime päivät olenkin miettinyt seuraavaa. Jos kotitalouksien sähkönkulutuksen jousto helpottaisi asiantuntijoiden mukaan energiakriisiä, ja sen periaate on näin yksinkertainen – miksi sähkönkulutuksemme ei ole nykyistä älykkäämpää?

Tuntisähkön käyttäjiä on ollut vähän

Yksi keskeinen syy sähkönkulutuksen joustamattomuudelle on se, että sähkö on ollut halpaa – ja useimmilla suomalaisilla on ollut määräaikainen kiinteähintainen sähköliittymä. Suomalaisilta on siis puuttunut kannustin siirtää sähkönkulutusta hiljaisiin tunteihin.

Nyt sähkön hinta on korkealla ja yhä useampi kotitalous putoaa tuntisähkön varaan. On helppo uskoa, että kulutusjousto alkaa kiinnostaa.

Jatkossa suomalaisille voitaisiin tarjota muitakin kannustimia sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Esimerkiksi sähköyhtiö Väre Energialla on "kiinteähintainen" sähkösopimus, jonka hintaan voi vaikuttaa keskittämällä kulutusta halpoihin tunteihin.

Kotitalouksille voitaisiin myös maksaa korvaus joustavuudesta.

UPM:n kaltaiset suuret teollisuusyritykset saavat tällä hetkellä rahaa siitä, jos ne pienentävät tuotantoaan kulutuspiikkien aikana. Jos joku kokoaisi yksittäisistä kotitalouksista ison joukon, ne voisivat tulevaisuudessa osallistua teollisuuslaitosten tapaan näille reservimarkkinoille.

Suomalainen startup-yhtiö Kapacity.io toteuttaa jo samaa ajatusta suuremmissa kiinteistöissä (siirryt toiseen palveluun).

Fingridin Jäppinen toivottaa kotitaloudet tervetulleiksi näille joustomarkkinoille.

Sähkön kulutushuipussa kotitalouksien osuus on lähes 30 prosenttia. Ajoituksella voidaan vaikuttaa omaan sähkölaskuun ja koko sähkömarkkinaan, kertoo Fingridin Jonne Jäppinen. "Mutta ei siinä ole järkeä, että ihmiset käyvät käsin niitä termostaatteja kääntelemässä."

Voit keskustella aiheesta 5.10. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Älykkään lämmityksen kysyntä räjähti – Fingridin mukaan kotitalouksien lämmitys on viimeinen hyödyntämätön jouston lähde

Näin paljon sähkön kulutus vaihtelee eri vuodenaikoina – talven kulutushuiput pahin ongelma sähkön riittävyydelle

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

Jo valmiiksi myllerryksessä olevat sähkömarkkinat muuttuvat entistä kiivaammiksi – jatkossa pörssisähkön hinta vaihtelee neljä kertaa tunnissa

Suosittelemme sinulle