Hyppää sisältöön

Lippujen hinnat putosivat ja kisamaskottina seikkailee siili – tällaiset ovat Tampereella ensi vuonna järjestettävät jääkiekon MM-kisat

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisoihin lippuja saa viime kevään hintoihin verrattuna huomattavasti halvemmalla. Kisatunnelmaan taasen halutaan lajiin liittyvät tunteet mukaan.

Mitä ensi kevään kotikisoista tiedetään nyt? Torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa avattiin kisasuunnitelmia yleisölle. Toimittajana Petra Ketonen, kuvaaja Antti Eintola / Yle.
Sanni Isomäki,
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereella valmistaudutaan jääkiekon MM-kisojen kisojen järjestämiseen jo toisena keväänä peräkkäin. MM-kisaorganisaation torstaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa järjestäjät avasivat viimein salaisuuksien verhoa valmistelujen suhteen.

Tilaisuudessa saatiin tietoa niin Tampereella pelattavien otteluiden lipunmyynnistä kuin kisojen visuaalisesta ilmeestä.

Lippukaupoille arvonnan kautta

Viime vuoden tapaan kisojen lipunmyynti aloitetaan arvonnan kautta. Tampereen kisoihin lippuja havittelevien tulee ensin rekisteröityä lippuarvontaan kisasivuilla. Arvonnan kautta on mahdollista voittaa osto-oikeus Tampereen päivälippuihin.

Sama käytäntö on käytössä myös Latvian peleissä.

Voiton osuessa kohdalle voi lipun lunastaa haluamalleen pelipäivälle. Arvontaan osallistuminen ei tuo ostopakkoa, eli lipun voi halutessaan jättää myös lunastamatta.

– Lippuarvonnalla pyritään siihen, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus saada liput MM-kisoihin, kertoo kisaorganisaation lipunmyynnistä vastaava Sanna Pakarinen.

Kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kertoo lippuarvontaan päätymisen syynä olevan myös viime vuoden hyvät kokemukset. Lisäksi arvonnalla on mahdollista ehkäistä lippujen niin kutsuttua pimeää myyntiä.

Arvontasivu on avoinna 12. lokakuuta asti. Tämän jälkeen liput arvotaan, voittajiin otetaan yhteyttä ja osto-oikeuksia jaetaan porrastaen. Arvonnan jälkeen jäljelle jääneet päiväliput tulevat myyntiin maanantaina 21. marraskuuta.

Suomen jääkiekkojoukkue luistelee kaukalossa ennen MM-ottelua Tampereella.
Tampereen areena oli MM-kisojen päänäyttämö myös keväällä 2022. Kuva: Tomi Hänninen

Lipun saa nyt halvemmalla

Kisafaneja erityisen paljon ilahduttava uutinen on, että vuoden 2023 MM-kisojen lippuhintoja on alennettu viime vuodesta. Lippuja on tuttuun tapaan saatavilla eri hintakategorioissa.

Hintojen laskemisella pyritään Heikki Hietasen mukaan siihen, että mahdollisimman moni ihminen pääsisi osallistumaan ja nauttimaan MM-tunnelmasta.

– Läheskään kaikki eivät ole vielä päässeet tutustumaan upeaan areenaan, ja haluamme, että lippuhinnoittelulla tulisi siihen mahdollisuus, Hietanen toteaa.

Suomen pelipäivinä päivälippujen lähtöhinta on aikuisille 57,50 euroa, kun taas muina pelipäivinä lipun saa halvimmillaan 20 eurolla.

Myös lasten lippuja on tarjolla enemmän kuin viime keväänä. Suomen peleihin 5–12-vuotiaat lapset pääsevät edullisimmillaan 35 eurolla, ja muina pelipäivinä päivälipun voi saada 15 eurolla.

VIP-lippujen myynti on jo käynnissä. Lisäksi arvonnan aikana lippuja on mahdollista ostaa edullisempaan kampanjahintaan.

Fanit jännittävät Tampereella.
Eri puolilla Tamperetta viime kisoissa järjestetyt kisastudiot keräsivät yhteen faneja vauvasta vaariin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kisailmeessä eletään pelin henkeä

Kuten viime keväänä, myös seuraavissa kisoissa MM-kisojen mainonta ja värimaailma tulevat näkymään vahvasti Tampereen katukuvassa. Tulevien kisojen motto We live the game kuvastaa pääsihteeri Hietasen mukaan yhteistä tekemistä ja jääkiekon synnyttämiä tunteita.

– Siellä on paljon isoja tunteita. Välillä nauretaan, välillä itketään, välillä hurrataan, mutta myös pettymys kuuluu tähän urheiluun. Näitä tunteita me tulemme viestimään erilaisilla tavoilla. Slogan myös muuntuu tässä matkan varrella, eli siihen tulee muita ideoita mukaan.

Kisamaskottina nähdään tällä kertaa leijonan sijasta siili. Spiky-niminen maskotti oli mukana jo vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoissa Latviassa, mutta esiintyi silloin valtaosin tyhjille katsomoille.

Nyt Spikylle tahdotaan antaa uusi mahdollisuus, tosin hieman uudistetulla ilmeellä.

Jääkiekon MM-kisojen maskotti, Spiky-siili poseeraa kameralle.
Kisamaskotti Spikyyn voi törmätä niin Riian kuin Tampereen otteluissa. Kisajärjestäjien mukaan siili sopii maskotiksi monestakin syystä: vaikka se onkin pienikokoinen eläin, se ei luovuta helpolla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Edellisistä kisoista opittiin

Tampereella on kisaisäntänä varsin poikkeukselliset lähtökohdat. Vielä varsin tuoreessa muistissa olevat kokemukset viime kisoista auttavat tulevien kisojen suunnittelussa merkittävästi.

– Totta kai me otamme opiksi viime vuodesta. Joitain asioita voi aina tehdä paremmin, mutta me emme tee mitään “copy-paste-kisoja”, eli kyllä me haluamme uudistaa. Mutta siellä on paljon asioita, joissa onnistuimme erinomaisesti, ja me haluamme pitää niistä kiinni, Heikki Hietanen kertoo.

Viime vuoden kisoja on käyty läpi myös IIHF:n ja Latvian kanssa. Monet parannusta kaipaavat käytännön asiat aiotaan huomioida tulevissa kisoissa.

Järjestelyitä helpottaa tänä vuonna myös viime kertaan verrattuna erilainen koronatilanne.

– Silloin emme vielä helmikuussa tienneet, saammeko ottaa ulkomaalaisia Suomeen tai kuinka paljon ihmisiä saamme ottaa areenaan. Nyt meillä on vähän erilainen tilanne. Toki se koronapeikko siellä jossain piilee, mutta se on paljon pienempi ja vähän enemmän piilossa tällä hetkellä, Hietanen sanoo.

Karvaisia kannattajia MM-kisakatsomossa puolivälierässä.
Kevään 2022 MM-kisoista palautetta tuli etenkin kalliista lipuista. Siltä osin luvassa on siis parannusta. Kuva: Tomi Hänninen

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat on jaettu järjestettäväksi Suomelle ja Latvialle. Toinen lohko pelataan Tampereella ja toinen Riiassa. Tampereella pelataan alkulohkon lisäksi mitalipelit, välierät ja kaksi puolivälierää. Riiassa pelataan toinen lohko ja kaksi puolivälierää.

Suomi ja Latvia hakivat yhdessä kisaisännyyttä, kun ensi kevään kisoille tarvittiin pikahälytyksellä uusi järjestäjä. Kansainvälinen Jääkiekkolitto IIHF veti kisat pois Venäjältä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kevään 2023 MM-turnaus käynnistyy 12. toukokuuta. MM-loppuottelu pelataan 28. toukokuuta.

Juttua muokattu 22.9. kello 14.48. Korjattu virheellinen nimi Heikki Hirvonen Heikki Hietaseksi.

Millaisia odotuksia tai toiveita sinulla on tuleviin MM-kisoihin? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.9. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Aiheesta lisää:

Nyt se varmistui: Tampere saa kahdet jääkiekon MM-kisat peräkkäin

MM-kisat ovat tuoneet Tampereelle kymmenien miljoonien tulot, mutta kisoihin käytettyä summaa kaupunki ei paljasta – näihin rahaa käytettiin

Suosittelemme sinulle