Hyppää sisältöön

Tasan 40 vuotta sitten Lapin yllätti raju myrsky, joka pinosi veneet koulun pihalle ja riepotteli Merja Peltoniemeä: "Et sinä siitä nouse"

Mauri-myrskyssä 22. syyskuuta 1982 tuuli puhalsi kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa. Kemin historiallisessa museossa avataan vuosipäivänä näyttely tuhoisasta myrskystä.

Näin Mauri-myrskystä kerrottiin tv-uutisissa 23.9.1982. Hirmumyrsky oli Atlantilta lähteneen trooppisen Debby-pyörremyrskyn jäänne.
Vesa-Pekka Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi Suomen kaikkien aikojen rajuimmista myrskyistä riehui Pohjois-Suomessa tasan 40 vuotta sitten.

Mauri-myrskyssä 22. syyskuuta 1982 tuuli puhalsi kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa eli lähes 150 kilometriä tunnissa.

Yllättäen tullut myrsky kaatoi metsää miljoonia kuutiometrejä, repi talojen kattoja ja aiheutti tulvatuhoja.

Meri-Lapissa kaksi ihmistä kuoli, kun tuuli irrotti mökin perustuksiltaan ja kuljetti sen kilometrin verran veden pinnalla mantereelle. Mökistä suojaa hakeneet murskautuivat rantaa vasten.

Raju tuuli vei nuorta lukiolaista

Kemin museoiden näyttelyvalvoja Merja Peltoniemi muistaa yhä Mauri-päivän. Hän joutui 40 vuotta sitten tuulen riepoteltavaksi, kun hän oli palaamassa lukiosta painavan repun kanssa.

– Kun tulin kaupungintalon kohdalle, tuuli tempaisi repustani kiinni. Reppu meni ihan vaakatasossa, hän kertoo.

Tuuli kiskaisi hänet päistikkaa autotielle, jolla ei hänen onnekseen kulkenut sillä hetkellä liikennettä. Tuuli vei hänet kaupungintalon parkkipaikalle, jossa polkupyörät olivat nurin.

– Olin pikkusen hoikkasempi ja nuori silloin, niin tuuli helpommin nappasi kiinni. Oli se aika raju lento sinne. Onneksi kaveri oli mukana ja kaveri sai siitä autettua. Tarjosi kättä ja sanoi ota kiinni. Aina, kun yritti nousta, takki pieksi kuin ruoska selkään: 'Et sinä siitä nouse.'

Nainen katsoo kameraan, ympärillä museon aula.
Kemin museoiden näyttelyvalvoja Merja Peltoniemi koki nahoissaan Mauri-myrskyn rajuuden. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle
Merja Peltoniemeä haastattelee toimittaja Pirkko Kukko-Liedes.

Lopulta hän pääsi turvaan linja-autoasemalle. Hän selvisi mustelmilla, mutta pahempaan oli aineksia, kun tuuli teki hänestä matkustajan.

– Siinä olisi voinut käydä huonosti, jos olisi tullut vaikkapa autoja.

Myrsky aiheutti Kemissä runsaasti omaisuusvahinkoja. Peltoniemi muistaa esimerkiksi “venenäyttelyn”, jonka myrskytuuli kokosi koulun pihalle.

– Toivottavasti ei tule enää samanlaista myrskyä.

Mies ja nainen asettelee myrskytuhoja esittelevää valokuvaa.
Museonjohtaja Tanja Kavasvuo ja intendentti Janne Kuoppala asettelivat Mauri-myrskyn valokuvia Kemin historiallisessa museossa. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Myrskymuistot nousivat näyttelyn seinälle

Myrskyn vuosipäivänä Kemin historiallisessa museossa avataan valokuvaaja Esko Alamaunun näyttely tuhoisasta myrskystä. Vuonna 1937 syntynyt Esko Alamaunu on Kemin Kamerakerhon aktiivi.

Näyttely koostuu 60 mustavalkokuvasta, jotka ovat aiemmin olleet esillä Kemin taidemuseossa 38 vuotta sitten, vuonna 1984.

Näyttely on avoinna vuoden loppuun asti, ja sinne on vapaa pääsy.

Mitä sinä muistat tai mitä tarinoita olet kuullut Mauri-myrskystä? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 23.9. kello 23 saakka.

Lue myös:

Muistatko viime vuosien kovimmat myrskyt? – katso videoilta pahimmat tuulituhot

Edellinen Mauri-myrsky tempaisi mökin perustuksiltaan saarelta ja tuulta oli jopa 40 metriä sekunnissa: Muistatko Mauri-myrskyn vuodelta 1982?

Suosittelemme