Hyppää sisältöön

Kausikorttien lainaus on suosittua Jyväskylässä ja Mikkelissä – kirjastovirkailija: "Näyttää siltä, että kysyntää on kovasti"

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on tarjolla kuusi kausikorttia lainattavaksi. Mikkelin seutukirjastossa on kaksi kausikorttia ja lisäksi laaja tarjonta urheiluvälineitä.

Kirjastovirkailija Marianna Tiensuu ja osastonjohtaja Laura Hekkala-Vatula Jyväskylän kaupunginkirjastosta ovat tyytyväisiä vilkkaaseen kausikorttien lainaukseen. Kuva: Marja Roiha / Yle

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on tarjolla urheilun, teatterin ja orkesterin kausikortteja viikon laina-ajaksi (siirryt toiseen palveluun).

Yksi henkilö voi lainata kaksi kausikorttia, joten kaverin kanssa pääsee esimerkiksi Jyväskylän kaupunginteatterin, Jyväskylä Sinfonian tai Jypin ja Happeen otteluihin.

Kirjastossa asioineet ihmiset pitävät kausikorttien lainausmahdollisuutta hyvänä asiana.

– Lainaus on todella hieno asia: monelle vähävaraiselle tai eläkeläiselle se on erinomainen kädenojennus, sanoo Jyväskylän kaupunginkirjastosta tavoitettu tamperelainen Tuula Tuhkanen.

Tuhkasen mukaan kausikorttien lainausmahdollisuus tuo hyvinvointia ja kulttuuria sellaisille, joilla ei välttämättä ole rahaa kalliisiin kulttuurimenoihin.

– Kirjastosta hankittu kausikortti on matala kynnys mennä esimerkiksi kulttuuritapahtumaan. Itse olen kiinnostunut kaupunginteatterin tai Sinfonian konserteista. Olen kuullut kausikorttien lainaamisesta, täytyy itsekin lainata, toteaa jyväskyläläinen Päivi Hynninen.

Kausikorttien lainausta halutaan laajentaa

Kausikorttien lainausmahdollisuus on ollut joulukuusta vuonna 2019, mutta koronapandemin vuoksi urheilu- ja kulttuuritapahtumia peruttiin, joten kausikorttiakaan ei tarvittu.

– Olemme yrittäneet laajentaa lainattavien kausikorttien repertuaaria. Näyttää siltä, että kysyntää on kovasti, kertoo kirjastovirkailija Marianna Tiensuu Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Henkilöllisyys tarkastetaan kausikorttia lainattaessa. Kausikortit ovat myös palautuneet hyvin takaisin kirjastolle.

– Ainoastaan pari väärinkäsitystä on ollut. Ihmiset yleensä säikähtävät korkeita myöhästymismaksuja, jotka ovat 10 euroa päivässä.

Kausikortteja ei voi varata etukäteen.

– Kesällä meillä oli pesäpalloseurojen kortteja. Aina kun ottelu lähestyi, kausikortteja lainattiin paljon. Nyt näyttää, että talvella jääkiekko on hittilaji, sanoo Tiensuu.

Kausikorttien lainaus on vilkasta, eivätkä ne ole pitkiä aikoja hyllyssä. Kuva: Marja Roiha / Yle

Kausikortit ovat kysyttäjä

Kausikortteja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin lainaavat naiset ja miehet.

– Tilastoa meillä ei ole, mutta yleensä aikuiset miehet lainaavat Jypin kausikortteja. Tänä syksynä meille tuli Jyväskylän kaupunginteatteri uutena valikoimaan ja niitä lainaavat naiset. Myös opiskelijat lainaavat ahkerasti urheiluseurojen kausikortteja, sanoo Tiensuu.

Kaupunginkirjasto on pohtinut runsaasti sitä, miten kausikorttien käyttö olisi helppoa lainaajalle.

– Kortit ovat koteloissa ja niissä on kaulanauha. Kirjastojärjestelmä on siinä mielessä hyvä, että saamme selville edellisiä lainaajia: pidämme silmällä sitä, että sama lainaaja ei lainaa kortteja peräkkäin. Kuukauden sisällä kausikorttia ei myöskään voi lainata uudelleen, kertoo Tiensuu.

Kausikortteja voi lainata ainoastaan kauounginkirjastosta, ei sivukirjastoista.

"Kaverin kanssa matsiin"

Ensimmäiset lainattavat kausikortit tarjottiin Helsingin Töölön kirjastosta.

– Kausikortten lainaus lähti kaverin kanssa matsiin - ajatuksesta. Haluamme mahdollistaa erilaista kulttuuriin osallistumista, joten on hienoa, että kulttuuritoimijat ovat tulleet mukaan kausikorttien lainaukseen, kertoo osastonjohtaja Laura Hekkala-Vatula Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Kirjasto on laajentunut monenlaisten palvelujen tarjoajaksi.

– Kausikorttien lainaus sopii todella hyvin kirjaston valikoimaan: haluamme olla hyvinvointia tuottava ja kaikkien kulttuuripalvelu. Tarjoamme tänä päivänä monenlaisia palveluja ja usein ne tehdään yhteistyönä: talousneuvolaa, asianajajapäivystysta, digitukea tai lainattavat kausikortit, sanoo Hekkala-Vatula.

Kausikortit saadaan lahjoituksena kaupunginkirjastolle.

– Toivomme, että meillä olisi mahdollisimman laaja valikoima kausikortteja. Me emme itse osta näitä kortteja, vaan kaikki kausikortit tulevat lahjoituksena. Erilaisia kausikortteja voi edelleen lahjoittaa meille.

Kausikortteja lainataan vilkkaasti myös Mikkelin seutukirjastosta. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Mikkelin seutukirjastosta myös kausikortteja lainaan

Kausikortteja on saanut lainata Mikkelin seutukirjastosta (siirryt toiseen palveluun)vuodesta 2019 lähtien.

– Katsomme, että kausikorttilainaus sopii hyvin kirjaston rooliin ja tuo myös yhteisön jäsenten välille tasavertaisuutta, sanoo palvelupäällikkö Katja Valjakka Mikkelin seutukirjastosta.

Mikkelin seutukirjastossa on tällä hetkellä Jukureiden kausikortti ja Mikkelin kaupunginorkesterin kausikortti lainattavana.

– Mielellämme kasvatamme kausikorttien valikoimaa, kunhan löytyy sopiva yhteistyömalli kulttuuri- tai urheilutapahtuman tuottajan ja meidän kesken. Pidän myös ajatuksesta, että kirjastosta lainatulla kausikortilla voisi käydä tutustumassa sellaisiin lajeihin, joita ei muuten tulisi mentyä katsomaan. Meillä on uusia yhteistyökuvioita jo suunnitelmissa, kertoo Valjakka.

Kausikorttien lainaus on Mikkelissä suosittua.

– Kausikorttien lainaaminen on aktiivista, ja asiakkaat osaavat kysellä niitä. Olemme rajanneet yksittäisen asiakkaan käyttöä lähinnä siten, että lainakausikortin uusiminen ei ole mahdollista, eikä kahta kertaa peräkkäin korttia lainata samalle asiakkaalle, kertoo Valjakka.

Mikkelin seutukirjastossa on tarjolla myös urheiluvälineiden lainausta.

– Urheiluvälineiden lainausmäärät ovat myös yllättäneet iloisesti, ja valikoimaa on kasvatettu. Joka vuosi on tullut nousua lainausmäärissä. Suosituimpia ovat olleet sup-laudat, erilaiset pihapelit ja lumikengät.

Mikkelin seutukirjasto aikoo kasvattaa urheiluvälineiden kokoelmaa. Lokakuussa Mikkelin kirjastoon on tulossa asiakaskysely, jossa ihmiset saavat kertoa, mitä urheiluvälineitä he haluaisivat kirjaston hankkivan.

Lue lisää:

Kausikortit tulevat lainattaviksi Jyväskylän kaupunginkirjastoon

Jukureiden kausikortin saa lainattua jälleen kirjastosta

Lätkäotteluiden ja liikuntapaikkojen lainattavat kausikortit on otettu innolla vastaan Mikkelissä ja Savonlinnassa

Suosittelemme sinulle