Hyppää sisältöön

Uutta tietoa Kuopion kaupungin laajasta tietoturvaloukkauksesta: Sote-työntekijöiden henkilötiedot eivät ole vuotaneet eteenpäin

Yli sata Kuopion kaupungin työntekijää sai tuntemattomasta syystä sähköpostin liitteenä Excel-taulukon, joka sisältää tuhansien sote-työntekijöiden henkilötietoja.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus
Kuopion kaupungin tietoturvaloukkaus koskee tuhansia sote-työntekijöitä. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Alberto Politi

Kuopion kaupungin sisäisessä viestinnässä levinneet sote-työntekijöiden henkilötiedot eivät ole vuotaneet eteenpäin. Kaupungin perusturvan ja terveydenhuollon henkilöstö- ja hallintopäällikkö Kaija Kähkönen kertoi tiedon Ylelle keskiviikkoiltana.

– Tänään iltapäivällä sain varmistuksen, että yksikään viestin saanut henkilö ei ole lähettänyt tietoja eteenpäin, Kähkönen sanoo.

Lähes kolmen tuhannen Kuopion perusturvan ja terveydenhuollon työntekijän henkilötietoja päätyi yli sadalle muulle kaupungin työntekijälle syyskuun alussa.

Toistaiseksi on epäselvää, miten henkilötietoja sisältänyt Excel-taulukko päätyi liitteeksi sähköpostiviestiin. Kähkösen tietojen mukaan viestin saaneiden työntekijöiden määrä on kuitenkin tarkentunut 111:een.

Savon Sanomat: mukana tarkkoja työsuhdetietoja

Sähköpostin liitteenä levinnyt Excel-taulukko sisältää muun muassa henkilöturvatunnuksia ja palkkatietoja.

Savon Sanomat uutisoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että tietojen joukossa on myös tieto liittoon kuulumisesta, tieto todennäköisestä eläkepäivämäärästä sekä mahdollisen poissaolon syy.

– Mitään diagnooseja siellä ei kuitenkaan ole, Kähkönen tarkentaa Ylelle.

Savon Sanomien mukaan levinnyt Excel-taulukko on kaupungin työnantajapalveluiden vakioraportti. Kähkönen ei osaa sanoa, miksi raporttiin on tarvinnut kirjata tarkkoja työsuhdetietoja.

Kähkösen mukaan raporttiin kerättäviä tietojen tarpeellisuutta ei välttämättä ole tarkasteltu pitkään aikaan.

– Esimerkiksi liittotietoa me emme tarvitse, mutta joku muu kaupungin organisaatiossa tarvitsee. Hän sitten varmaan tarvitsee toisenlaisen raportin jatkossa.

Kähkönen lupaa, että kaupunki tarkastelee käytäntöjään uudelleen. Kaupungin on myös tarkoitus tiedottaa työntekijöitään asiasta sisäisesti huomenna torstaina.

Lue lisää:

Tuhansien sote-työntekijöiden yksityisiä tietoja lipsahti sähköpostijakeluun Kuopiossa – joukossa palkkatietoja ja henkilöturvatunnuksia

Suosittelemme sinulle