Hyppää sisältöön

Potilasturvallisuuslakia vastustanut Jari Myllykoski odottaa eduskuntaryhmän sanktiota rauhallisena

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) toimi vastoin eduskuntaryhmänsä päätöstä potilasturvallisuuslaista äänestettäessä. Ryhmä pohtii torstaina sanktioita häntä ja muita samoin toimineita vastaan.

Mies katsoo kameraan.
Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) kertoi keväällä jättävänsä eduskunnan vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Kuva maaliskuulta. Kuva: Katja Halinen / Yle
Antti Laakso

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on luottavainen, ettei häntä eroteta vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä.

Myllykoski äänesti maanantaina potilasturvallisuuslakia vastaan ja kapinoi näin ryhmänsä tekemää päätöstä vastaan. Hänen ja muiden vastaan äänestäneiden rangaistuksia käsitellään tänään torstaina vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä.

Nakkilalainen kansanedustaja kertoo Ylelle, ettei usko kovaan rangaistukseen.

– Olen aikanaan ollut ryhmän varapuheenjohtajistossa. Ensimmäinen kerta menee yleensä huomautuksella tai varoituksella. Sääntöjen perusteella en usko erottamiseen, mutta jos niin tapahtuu, otan sen nöyrästi vastaan, Myllykoski sanoo.

Ei kerro tarkemmin syytä päätökselleen

Kansanedustaja Myllykoski ei tahdo tarkemmin eritellä, miksi hän äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan. Lain tarkoitus on turvata potilaille välttämätön hoito hoitajaliittojen määräämien työtaistelujen aikana.

Vasemmistoliitolle Myllykosken ja neljän muun edustajan toiminta aiheuttaa ikävän paikan, koska puolue rikkoi hallituksen pelisääntöjä vastaan. Tämä lisää painetta antaa jokin sanktio viisikolle.

Edeltäjä kapinoi useammin

Satakunnan vasemmistolaisilla kansanedustajilla on perinteitä vasemmistoliiton linjan vastaisesta äänestyskäyttäytymisestä. Jari Myllykosken edeltäjä, porilainen lääkäri-kansanedustaja Veijo Puhjo oli useiden vuosien ajan erotettuna eduskuntaryhmästä toimintansa takia.

Vuonna 2019 edesmennyt Puhjo edusti vasemmistoliittoon sen perustamisvaiheessa SKP:n vähemmistöstä tullutta siipeä, joka arvosteli usein voimakkaastikin oman puolueensa johtoa liiallisesta kompromissihalukkuudesta.

Myllykoski sen sijaan on maltillinen ay-vasemmistoliittolainen. Hän on arvostellut puoluettaan lähinnä liiallisesta vihreydestä. Hän kuvailee, ettei ryhmän päätöstä vastaan asettuminen ollut helppoa.

Myllykoski ei hae enää jatkokautta eduskunnassa.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle