Hyppää sisältöön

Fortumin päätös hankkiutua Uniperin omistajaksi yksi kaikkien aikojen bisnesmokia, asiantuntija sanoo

Fortumin Uniperille myöntämien varojen takaisinmaksuaika on vielä epäselvä. Yhtiöllä on tulevaisuudessa mahdollisuus laajentaa toimintaansa Uniperin luopuessa osasta toimintojaan.

Uniper-kauppa avaa Fortumille mahdollisuuden liiketoiminnan laajentamiseen
Uniper-kauppa avaa Fortumille mahdollisuuden liiketoiminnan laajentamiseen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Energiayhtiö Fortum kertoi keskiviikkona myyvänsä kaasuyhtiö Uniperin koko omistuksensa Saksan valtiolle. Fortum saa Uniperin osakkeista 0,5 miljardia euroa, kun yhtiö osti ne viisi vuotta sitten seitsemällä miljardilla. Lisäksi Fortum saa takaisin Uniperille antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin.

Fortumille kaupasta seuraa noin 5,6 miljardin suorat tappiot. Kauppa on yhtä lailla katkera pala myös Saksalle, kommentoi Ylen taloustoimittaja Anna Karismo.

– Tämähän on yksi Saksan historian suurimmista pelastuspaketeista. Saksalaiset veronmaksajat ovat kohta panneet jo 30 miljardia euroa Uniperin tukemiseen, Düsseldorfissa ollut Karismo sanoi Ylen aamun lähetyksessä torstaina.

Fortum sai kauppasopimuksessa etuoikeuden tehdä tarjous Uniperin vesi- ja ydinvoimaloista, jos ne tulevat myyntiin. Saksa on irtautumassa ydinvoimasta, mikä on herättänyt keskustelua Uniperin voimaloiden tulevaisuudesta.

Uniperilla voisi Karismon mukaan olla kiinnostusta myymiseen, ja alustavien tietojen mukaan myös EU-komission ehto kaupalle oli, että yhtiö luopuu osasta toimintojaan.

Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa, olisiko Fortumilla ostoihin varaa. Auki on myös, millä aikataululla Uniper aikoo maksaa saamansa kahdeksan miljardin rahoituksen Fortumille takaisin.

– (Saksan) talousministeri Robert Habeck sanoi eilen, että vasta, kun Uniper on riittävän vakavarainen, se voi maksaa velkojansa pois. Tavoite on, että vuoden loppuun mennessä kaikki viranomaiset ja ylimääräinen yhtiökokous hyväksyisivät kaupan, Karismo sanoi.

Seuraukset näkyvät myös valtion budjetissa

Studiossa kauppaa kommentoineiden asiantuntijoiden mielestä pahin on nyt Fortumin osalta takana. Pörssisäätiön ja Pörssitalon toimitusjohtaja Sari Lounasmeri piti Fortumin päätöstä hankkiutua aikanaan Uniperin omistajaksi yhtenä Suomen liikehistorian isoimmista virheistä.

– Kyllä tässä varmaan kolmen kärkeen pääsee tällä suorituksella, Lounasmeri tiivisti.

Suomen valtio on saanut Fortumin omistajana tähän asti noin puoli miljardia vuosittaisina osinkoina. Yhtiön osingonmaksu tulee heikkenemään jopa useiksi vuosiksi, mikä on huomioitava myös valtion budjetissa, asiantuntijat arvioivat.

– Valtion näkökulmasta en luottaisi yritysten osingonmaksukykyyn. Budjetti ei saa perustua miltään osin sellaiseeen, vaan se pitäisi nähdä ylimääräisenä tulonlähteenä, joka tilkitsee budjettia, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki kommentoi.

Valtion omistajaohjaus tulee Uniperin seurauksena todennäköisesti tarkentumaan tulevaisuudessa. Lounasmeren mukaan omistajalinjauksissa voitaisiin avoimesti kehottaa esimerkiksi huoltovarmuusyhtiöitä keskittymään kotimaan markkinoihin tai niitä tukeviin toimintoihin.

– Silloin poliitikot tietävät (linjaukset), silloin toimivan yhtiön johto tietää sen ja silloin myös kaikki osakkeenomistajat tietävät, mistä on kyse.

Lue lisää: Tuppurainen A-studiossa: Fortumin johdolle pitää antaa nyt työrauha, ei ole mielekästä lähteä keikuttamaan venettä

Fortumin ratkaisu ostaa Uniper oli aikanaan oikea, vaikka sitä vastustettiin, sanoo Uniperin toimitusjohtaja Ylen haastattelussa

Suosittelemme sinulle