Hyppää sisältöön

Kymmeniä kissoja ja muutamia koiria saanut myrkytyksen, syynä tähän asti sallittu jyrsijämyrkky

Kissa voi saada Tukesin mukaan myrkytyksen pyydystämällä ja syömällä hiiriä, jotka ovat syöneet alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä.

Kissa makailemassa.
Alfakloraloosi-myrkytyksen tyypillinen uhri on maaseudulla vapaasti ulkoileva ja hiiriä saalistava kissa. Arkistokuva. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on saanut viime vuosina ilmoituksia kymmenistä kissojen ja muutamista koirien myrkytyksistä. Syyksi epäiltiin jyrsijämyrkkyjen sisältämää alfakloraloosi-nimistä tehoainetta.

Epäilys on nyt saanut vahvistusta pohjoismaisesta tutkimuksesta, jossa mitattiin alfakloraloosipitoisuuksia myrkytysoireisten kissojen verinäytteistä.

Tutkimuksessa kaikkien oireilevien kissojen verinäytteistä löytyi alfakloraloosia. Tukes suosittelee välttämään alfakloraloosia sisältävien myrkkyjen käyttöä.

Myrkytyksen tyypillinen uhri on maaseudulla vapaasti ulkoileva ja hiiriä saalistava kissa. Kissa voi saada Tukesin mukaan myrkytyksen pyydystämällä ja syömällä hiiriä, jotka ovat syöneet alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä.

Tyypillisimmät myrkytysoireet olivat tärinä, tasapainohäiriöt ja yliherkkyys kosketukselle. Enemmistö kissoista on toipunut myrkytyksestä parin päivän kuluessa. Osa kissoista on menehtynyt tai jouduttu lopettamaan.

Myös koirat saaneet myrkytyksiä

Mös muut eläimet voivat saada myrkytysoireita, jos ne syövät alfakloraloosilla myrkytettyjä hiiriä. Tukesille on ilmoitettu myös koirien myrkytyksiä. Näistä kolmasosassa koirat ovat päässeet vahingossa syömään alfakloraloosivalmisteita.

Nämä myrkytystilanteet olisi voitu välttää asettamalla myrkkysyötit koirien ulottumattomiin. Lopuissa tapauksissa koira oli syönyt jyrsijän tai myrkyn lähde ei ole tiedossa.

Luonnonvaraisten eläinten myrkytyksistä ei ole tullut yhtä lukuun ottamatta ilmoitusta Tukesiin. On todennäköistä, että ne ovat jääneet havaitsematta. Suomessa viranomaiset eivät tilastoi eläinten myrkytystapauksia.

Myrkytysten takia Tukes on rajoittanut alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt vain ammattimaisille tuholaistorjujille ja kasvinsuojelututkinnon suorittaneille maanviljelijöille. Rajoituksista on valitettu hallinto-oikeuteen, joten ne eivät ole vielä voimassa.

Näin torjut hiiriä ilman myrkkyjä

Tukes suosittelee kuitenkin välttämään näitä jyrsijämyrkkyjä. Jyrsijöitä voi torjua ilman myrkkyjäkin.

Ensin kannattaa huolehtia, ettei jyrsijöille ole ravintoa saatavilla. Jätteet kannattaa laittaa kannellisiin jäteastioihin ja ruoat varastoida niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.

Talvisin myös lintujen ruokintapaikat houkuttelevat jyrsijöitä, ellei maahan varissutta ruokaa ei siivota pois säännöllisesti. Jos nämä toimet eivät auta, jyrsijät voi pyydystää loukuilla.

Loput kuluttajakäyttöön sallitut jyrsijämyrkyt sisältävät Tukesin mukaan tehoaineena brodifakumia, difetialonia tai flokumafeenia. Myös nämä valmisteet ovat Tukesin mukaan myrkyllisiä muille eläimille, jos ne pääsevät syömään syöttejä tai myrkyttyneitä jyrsijöitä.

Suosittelemme sinulle