Hyppää sisältöön

Suomalaisten punaisen lihan kulutus laskee entisestään – jopa perinteinen makkaratehdas rakensi itselleen tukijalan hedelmävälipaloista

Suomalaiset kuluttivat eniten lihaa vuonna 2018, mutta sen jälkeen määrä on ollut laskussa. Saman suunnan arvioidaan jatkuvan myös tänä vuonna.

Makkaroiden valmistuksesta hedelmävälipaloihin laajentaminen ei ollut ihan yksinkertaista.
Makkaroiden valmistuksesta hedelmävälipaloihin laajentaminen ei ollut ihan yksinkertaista.

Suomalaisten punaisen lihan kulutus on vähentynyt viime vuosina selkeästi.

Luonnonvarakeskuksesta (Luke) vahvistetaan, että trendi lihankulutuksessa on ollut laskussa kokonaismäärän lisäksi etenkin punaisen lihan kulutuksessa. Tämän vuoden tilastoja ei ole vielä saatavilla.

– Naudanlihan määrä kulutuksessa on ravintotaseen mukaan pudonnut vuoteen 2021 mennessä noin kilon verran viiden vuoden aikana. Ja sianlihan kulutus on vähentynyt vielä enemmän, kertoo erityisasiantuntija Erja Mikkola.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.

Koska lihaa kulutetaan Suomessa aiempaa vähemmän, pakottaa se myös lihanvalmistajat reagoimaan tilanteeseen.

Oululainen liha- ja makkaratehdas Kotivara on tunnettu erittäin perinteisenä lihavalmistajana. Pian 80 vuotta makkarabisneksessä vaikuttanut yritys perusti uuden, välipaloja valmistavan tytäryhtiön nimeltä Makuvara.

Kotivaran kärkkäreiden eli grillimakkaroiden ja meetvurstien rinnalle on tuotu siis marjoista ja hedelmistä tehtyjä välipalatuotteita.

– 4–5 vuotta sitten yrityksen omistajat ja hallitus näkivät mahdollisuuden lähteä laajentamaan, ja monien mutkien kautta sitten päädyimme valmistamaan ravitsemuksellisesti parempia välipaloja, kertoo liiketoimintajohtaja Jonas Lindeman.

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet

Kesäkuussa julkaistun Suomi Syö -taloustutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisten ruokailutottumuksissa on tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia. Ruuan hinnannousu on tehnyt ihmisten ostokäyttäytymisestä suunnitellumpaa – hintoja vertaillaan, tarjouksia seurataan ja kaupoista etsitään edullisempia tuotteita.

Tutkimuksen mukaan myös marjoja ja sieniä kerätään omaan käyttöön aiempaa enemmän. Myös omatarveviljely kiinnostaa suomalaisia.

Lihan ja makkaroiden valmistamisesta hedelmävälipaloihin siirtyminen ei ole ollut lihayhtiölle helppoa ja nopeaa, vaan se on vaatinut paljon uuden opettelua.

– Onhan tämä ollut uskomaton puristus. Uusia laitteita, uudet toiminnot, myynti, tuotekehitys ja kaikki. Toisaalta meillä ei ole vanhoja rasitteita, joiden vuoksi tarvitsisi tehdä tuotteita vain tietyistä raaka-aineista, kuvailee Lindeman siirtymää.

Makuvaran ensimmäiset marja- ja hedelmätuotteet toimitettiin kauppojen hyllyille huhti-toukokuun vaihteessa.

– Kärkkärit ja meetvursti tekevät vieläkin kauppaansa, mutta maailma muuttuu ja haluamme olla mukana tällaisten uusien alueiden kehittämisessä, sanoo Lindeman.

Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan naudanlihan tuotannon vähenevän vuonna 2022 noin 2 prosenttia, mutta useiden tuotantoon vaikuttavien tekijöiden kehityksestä riippuen laskua voi olla jopa 4–5 prosenttia.

Vuonna 2021 lihan kokonaiskulutus oli Luken (siirryt toiseen palveluun) mukaan 79,1 kiloa ja arvioiden mukaan se vähenee tänä vuonna noin 0,3 kilolla. Kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu luullisena eli ruholihana. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Toisaalta taas katsauksessa arvioidaan Suomessa koittavan lihankulutuksen käännekohta tänä vuonna, kun siipikarjanlihan kulutus ylittää ensimmäistä kertaa sianlihan kulutuksen.

Lue lisää:

Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa – hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta

Ruoan hinta kirpaisee monia, mutta asiantuntijoiden mukaan terveellisiä valintoja voi silti tehdä – näihin asioihin tutkija kiinnittäisi huomion

Kauppiaat: Moni suomalainen saa leikattua ruokakorin hinnasta nykyään jopa puolet pois – taustalla monenlaiset niksit ruokaostoksilla

Suosittelemme sinulle