Hyppää sisältöön

Suuri aurinkosähköpuisto voisi käynnistyä Lappeenrannassa vuonna 2026 – sen tuottama sähkö riittäisi 150 000 kerrostalokaksiolle

Lappeenrannan Konnunsuon alueelle suunnitellaan aurinkosähköpuistoa.

Kartta, joka rajaa Konnunsuolla sijaitsevan alueen, joka sisältää muun muassa entisen turvetuotantoalueen ja jätteenkäsittelylaitoksen.
Kartassa näkyy suunnittelualueen alustava rajaus. Rajaus tarkentuu työn edetessä. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan Konnunsuon alueelle suunnitellaan mittavaa aurinkovoimalaa.

Hankekehittäjäyhtiö Forus oy:n mukaan voimala tuottaisi vuosittain noin 300 gigawattituntia sähköä, mikä vastaa esimerkiksi 150 000 kerrostalokaksion sähköntarvetta. Teho olisi myös sama kuin koko Suomen aurinkovoiman tuotantokapasiteetti oli vuoden 2021 lopussa.

Yle kertoi keskiviikkona, että Lappeenranta selvittää aurinkopuiston rakentamista Konnunsuolle ja valmistelee alueelle uutta osayleiskaavaa. Jos valmistelu etenee toivotusti, aurinkovoimalan vaatimat kaavoitus- ja lupa-asiat olisivat Forus oy:n mukaan valmiina vuoden 2023 lopussa.

Aurinkovoimala voisi suunnitelman mukaan käynnistyä vuonna 2026. Varsinaisen voimalainvestoinnin tekisi tanskalaisyhtiö Better Energy.

– He tekevät investoinnin itse aurinkopaneleeihin, omistavat ne ja myyvät sähkön verkkoon. Investointi on satoja miljoonia euroja, kertoo verkkoaurinkoliiketoiminnasta vastaava Taina Hyppölä Forus oy:stä.

Suuri, mutta ei tavaton

Hyppölä kuvailee Konnunsuolle suunniteltavaa aurinkovoimalaa suureksi mutta kertoo, että Suomessa on parhaillaan suunnitteilla myös muita saman tai suuremmankin mittaluokan aurinkovoimahankkeita.

Myös Etelä-Karjalassa on Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan suunnitteilla useampi aurinkovoimala, mutta ne eivät ole yhtä pitkällä kuin Konnunsuon hanke. Konnunsuon hanketta on valmisteltu noin vuoden ajan.

Räsänen kertoo aurinkovoimalan paikkaavan osaltaan sitä, ettei itäiseen Suomeen voi juurikaan rakentaa tuulivoimaa. Hänen mukaansa aurinkovoimala ei suoraan työllistäisi suurta määrää ihmisiä, mutta se parantaisi edellytyksiä myös muille vihreän siirtymän investoinneille. Esimerkiksi vedyn valmistus teollisessa mittakaavassa vaatii paljon sähköä.

Luumäen Suurikankaalle on suunnitteilla tuulipuisto, mutta muualla maakunnassa Puolustusvoimien tutkajärjestelmät estävät huomattavan rakentamisen.

Lue myös:

Lappeenrantaankin halutaan nyt oma aurinkosähköpuisto – kaupunki selvittää, voisiko entiselle turvesuolle asentaa aurinkopaneeleita

LUT-yliopisto alkoi selvittää vetytalouden tulevaisuutta Itä-Suomessa juuri ennen Ukrainan kriisiä – nyt ala on entistä ajankohtaisempi: "Uusi Nokia"

Suosittelemme