Hyppää sisältöön

Vasemmistoliitto vakuuttaa olevansa sitoutunut hallitusyhteistyöhön – Saramo ei kerro potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneiden rangaistuksia

Viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan maanantaina. Hallituskumppanit pettyivät lipsumiseen yhdessä sovitusta.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo ja Li Andersson eduskunnan täysistunnossa.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson eduskunnan täysistunnossa 13. syyskuuta 2022. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Anne Orjala

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on käsitellyt hallitusyhteistyötä ja seuraamuksia viidelle kansanedustajalleen, jotka äänestivät potilasturvallisuuslakia vastaan maanantaina.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoi medialle, että kaikki ryhmässä ovat nyt sitoutuneita hallitusyhteistyöhön ja puolue haluaa jatkaa hallituksessa.

Hän ei avaa, millaisia seuraamuksia potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneelle tuli, mutta sanoo, että "ryhmän sääntöjen mukaiset toimenpiteet on tehty". Saramon mukaan se on ryhmän sisäinen asia.

Rangaistuksista oltiin Saramon mukaan ryhmässä yksimielisiä.

– Ryhmä on sitoutunut olemaan mukana hallituksessa ja sitoutunut omiin sääntöihinsä, hän lisäsi.

Saramo uskoo, että vastaavaa hallituksen esitystä vastaan äänestämistä ei enää tapahdu.

– En näe mitään syytä, miksi tällainen enää toistuisi. Tämä oli poikkeuksellinen prosessi ja lähdetään siitä, että toiste näin ei käy.

Hän uskoo myös muiden puolueiden luottavan tähän.

Potilasturvallisuuslakia vastaan äänestivät vasemmistoliitosta Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Suldaan Said Ahmed.

Vasemmistoliitto suhtautui lakiin alusta alkaen nihkeästi

Vasemmistoliitto suhtautui potilasturvallisuuslakiin alusta asti nihkeästi ja eduskuntaryhmä ilmoitti äänestävänsä esitystä vastaan, mikäli hallituksen alkuperäiseen esitykseen ei saada muutoksia eduskuntakäsittelyn aikana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehtyjen muutosten jälkeen hallituspuolueet kuitenkin ilmoittivat yksimielisesti hyväksyvänsä esityksen.

Potilasturvallisuuslain tarkoituksena on varmistaa välttämätön terveydenhoito ja kotihoito esimerkiksi hoitajien mahdollisten lakkojen aikana.

Saramo sanoi maanantaina äänestyksen jälkeen olevansa pettynyt siihen, että osa äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan.

Saramon mukaan kenelläkään ei ollut äänestyksessä "mitään erioikeuksia".

Seitsemän vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti potilasturvallisuuslain puolesta ja neljä oli pois äänestyksestä.

Hallituskumppanit pettyivät vasemmistoliiton toimintaan

Hallituskumppanit pettyivät vasemmistoliiton kansanedustajien toimintaan äänestyksessä.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käy perinpohjaisen keskustelun siitä, onko puolue valmis jatkamaan hallituksessa potilasturvallisuuslakia koskevan äänestyksen jälkeen.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson arvostelivat vasemmistoliiton lipeämistä yhdessä sovitusta.

Alta voit katsoa, miten Lindtman ja Henriksson kommentoivat asiaa tiistaina 20. syyskuuta.

Antti Lindtman kuuntelee.
Hallituskumppanit arvostelivat vasemmistoliittoa rivien rakoilusta potilasturvallisuuslaki-äänestyksessä. SDP:n Antti Lindtman vaati vasemmistoliittoa käymään vakavan sisäisen keskustelun hallituksessa jatkamisesta.

* Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23. syyskuuta 2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Ylen päivittyvä artikkeli hoitajakiistasta

SDP:n Lindtman: Vasemmistoliiton käytävä vakava keskustelu hallituksessa jatkamisesta – irtiotto potilasturvallisuuslaista kuohuttaa hallituksessa

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Suosittelemme sinulle