Hyppää sisältöön

Suomi selvittää, ovatko venäläiset maahantulijat turvallisuusuhka

Suomi hakee tapaa rajoittaa tiukemmin venäläisten lomailua Suomessa ja kauttakulkua Suomen kautta muihin maihin.

Rajavartiolaitoksen työntekijöitä Nuijamaan raja-asenmalla.
Nuijamaan raja-asema 15. heinäkuuta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Laura Kangas,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen tietojen mukaan viranomaiset harkitsevat nyt vakavasti sitä, pitäisikö Suomeen tuleviin venäläisiin liittyvää turvallisuusarviota kiristää Venäjän aloittaman osittaisen liikekannallepanon myötä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että turvallisuusviranomaiset tekevät turvallisuusuhasta uudelleenarviointia.

Jos rajanylityksiin liittyvän turvallisuustilanteen arvioidaan heikentyneen, avautuu uusia keinoja esimerkiksi rajoittaa rajanylityksiä Venäjältä Suomeen.

Ylen tietojen mukaan rajanylitysten tilanne arvioidaan tällä hetkellä erittäin vaikeaksi ennustaa, ja rajanylittäjien määrä voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Suomi on joutunut hankalaan tilanteeseen rajapoliitikassaan, jota on moitittu liian sallivaksi Eurooppaan pyrkiville venäläisille. Esimerkiksi Baltian maat ja Puola pyrkivät estämään kokonaan venäläisten maahanpääsyn turistiviisumilla. Schengen-maista Suomi ja Norja eivät ole tehneet vastaavia päätöksiä.

Schengen-alueeseen kuuluvat useimmat Euroopan unionin maat sekä Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Schengen-maiden rajoilla ei yleensä ole rajatarkastuksia.

Nyt selvitetään, voisiko esimerkiksi Schengen-sääntöjen tai nykyisten kansallisten lakien nojalla tiukentaa turistiviisumien käyttöä.

Suojelupoliisin mukaan liikekannallepano ei ole muuttanut merkittävästi Suomeen kohdistuvaa turvallisuusuhkaa. Supo on aiemmin arvoinut, että Venäjän kansalaisten matkustus turistiviisumeilla ei uhkaa kansallista turvallisuutta, eikä sen kanta ole Supon mukaan muuttunut.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi valmistelee pikaisesti kansallista ratkaisua venäläisten turistiviisumeista.

Hallitus yksimielinen siitä, että uusia keinoja tarvitaan

Hallitus on yksimielinen siitä, että tarvitaan uusia toimia, joilla puuttua venäläisturistien lomailuun Suomessa ja kauttakulkuun Suomen kautta muihin maihin. Ylen tietojen mukaan etenkin ulkoministeriössä ja sisäministeriössä etsitään kuumeisesti keinoja puuttua tilanteeseen niin, että toimille olisi hyväksyttävä oikeudellinen pohja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilen New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä, että Suomi valmistelee pikaisesti omaa, kansallista ratkaisua venäläisten turistiviisumeista.

Nyt selvitetään, voitaisiinko Suomen venäläisille myöntämien turistiviisumien määrää edelleen vähentää tai jopa lopettaa kokonaan. Suomi ottaa tällä hetkellä Venäjällä vastaan korkeintaan noin sata turistiviisumihakemusta päivässä.

Sukulaisvierailut on tarkoitus edelleen pitää mahdollisina.

Lisäksi selvitetään, mitä voidaan tehdä muiden Schengen-maiden myöntämille turistiviisumeille, joilla tulijat pääsevät Eurooppaan myös Suomen rajanylityspaikkojen kautta.

Turvallisuusarvion tiukentaminen voisi mahdollistaa esimerkiksi rajanylitysten rajoittamisen rajavartiolain 16 pykälän nojalla. Pykälän mukaan valtioneuvosto voi "päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen tai rajoittaminen on välttämätöntä – – kansalliselle turvallisuudelle".

Suomesta tuli venäläisturisteille ainoa maareitti Euroopan unionin alueelle, kun Baltian maat ja Puola estivät heidän maahantulonsa. Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli ja EU-oikeuden asiantuntija Pekka Pohjankoski arvioivat päätösten syitä Uutispodcastissa.

EU:n yhteinen linja ei ratkaise tilannetta

Hallitus tarvitsee uusien keinojen selvitystä, koska näyttää siltä, että Euroopan unioni ei pysty yhtenäiseen, nykyistä tiukempaan ratkaisuun. Suomi pyysi EU-komissiolta maanantaina suosituksia yhteisiksi käytännöiksi venäläisten turistiviisumeista.

Ylen kuuleman arvion mukaan EU:n yhteisratkaisu tuskin olisi tiukempi kuin Suomen nykyinen linja.

Ratkaisua kaipaa myös se, koskisivatko toimet vain uusia, myönnettäviä turistiviisumeja vai myös jo aiemmin myönnettyjä pitkäkestoisia viisumeja.

Kansallisen uuden pakotelain säätäminen veisi enemmän aikaa. Lisäksi ratkaisu olisi poikkeuksellinen. Suomi on pakotepäätökset tehnyt yleensä yhdessä muiden maiden kanssa.

Jos pakotelakiin päädytään, ratkaistava olisi vielä, olisiko se vain erityisesti venäläisten turistiviisumeja koskeva vai laajempi ja yleisempi pakotelaki.

Voit keskustella aiheesta 23.9. kello 23 saakka.

Muokattu 22.9. klo 15.56: Lisätty tiedot Supon arviosta.

Lue myös:

Liikenne on vilkastunut Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla

Keskustan eduskuntaryhmä tukee venäläisten turistiviisumien lopettamista

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Suomi valmistelee pikaisesti uutta ratkaisua viisumeista – "Suomi ei halua olla kauttakulkumaa"

Asiantuntijat: Osittainen liikekannallepano ei vaaranna Suomea suoraan, mutta voi enteillä laajempaa sodanjulistusta Ukrainassa

Venäläisturisteille tuli porttikielto Baltiaan ja Puolaan – katso tästä, mihin se perustuu ja mitä siitä ajatellaan Tallinnassa

Suosittelemme