Hyppää sisältöön

Sikiöt reagoivat jo kohdussa eri lailla makuihin: porkkana sai iloiseksi, lehtikaali irvistämään

Löydöt ovat ensimmäinen suora todiste siitä, että sikiöt reagoivat eri tavoin erilaisiin makuihin ja hajuihin ennen syntymäänsä.

Tutkijat perehtyivät sadan raskaana olleen naisen 4D-ultraäänikuviin, ja huomasivat, että porkkanan maulle altistuneet sikiöt vastasivat iloisilla kasvoilla.
Tutkijat perehtyivät sadan raskaana olleen naisen 4D-ultraäänikuviin, ja huomasivat, että porkkanan maulle altistuneet sikiöt vastasivat iloisilla kasvoilla. Kuva: FETAP (Fetal Taste Preferences) Study, Fetal and Neonatal Research Lab, Durham University
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kohdussa kellivät sikiöt ovat mieltyneitä porkkanoihin, mutta eivät niinkään lehtikaaliin, ja se näkyy heidän kasvoistaan, käy ilmi tänään torstaina julkaistusta tutkimuksesta. Se on luettavissa Psychological Science -tiedelehdestä.

Englantilaisen Durhamin yliopiston tutkijat kertovat, että löydöt ovat ensimmäinen suora todiste siitä, että sikiöt reagoivat eri tavoin erilaisiin makuihin ja hajuihin ennen syntymäänsä.

Tutkijat perehtyivät sadan raskaana olleen naisen 4D-ultraäänikuviin, ja huomasivat, että porkkanan maulle altistuneet sikiöt vastasivat iloisilla kasvoilla. Lehtikaalin maulle altistuneet puolestaan näyttivät itkuisilta.

Asiaa tutkittiin siten, että äidit saivat 20 minuuttia ennen ultraäänikuvausta kapselin, joka sisälsi porkkana- tai lehtikaalijauhetta.

– On tutkimuksia, joiden mukaan sikiöt voivat maistaa ja haistaa kohdussa, mutta ne ovat perustuneet synnytyksen jälkeisiin tuloksiin. Meidän tutkimuksemme on ensimmäinen, jossa nämä reaktiot nähdään jo ennen syntymää, kertoo johtava jatkotutkija Beyza Ustun uutistoimisto AFP:lle.

Ihmiset aistivat makuja tuoksun ja maun yhdistelmän kautta. Sikiöillä tämän uskotaan tapahtuvan lapsiveden nielemisen ja hengittämisen kautta.

Tutkijat uumoilevat, että löydökset voivat syventää ymmärrystä ihmisen maku- ja hajuaistinsolujen toiminnasta. Niistä voi olla apua myös havainnoinnin ja muistin kehityksen ymmärtämisessä.

– Voidaan väittää, että toistuvat makualtistukset ennen syntymää voivat johtaa noiden makujen suosimiseen syntymän jälkeen, sanoo professori Jackie Blissett Astonin yliopistosta, jonka tutkijaryhmä oli mukana työssä.

Äidin kannattaa siis syödä raskausaikana monipuolisesti ja terveellisesti senkin takia, että syntymätön lapsi tottuu erilaisiin makuihin.

Seuraava tutkimuskohde ryhmällä voisi olla se, muuttuuko sikiöiden vastaus makuihin ajan myötä, ja kuinka he reagoivat maistaessaan näitä makuja syntymänsä jälkeen.

Ihmisen syntymän ihme — pohdinnat neljältä aamuyöllä ovat osa ihmisyyttä
Tiedeykkönen Kuva: Yle Areena

Suosittelemme