Hyppää sisältöön

Perheyritykset ovat aktiivisia kehittämään liiketoimintaansa, mutta yllättäen Etelä-Pohjanmaalla vähemmän kuin muualla

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemä selvitys kertoo, että perheyritykset ovat kovia kehittämään ja lisäksi ne ovat vastustuskykyisiä kriisitilanteissa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun rakennus, jonka etualalla on liikuntapaikka.
Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tutkittiin perheyrityksiä. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Yrittäjämaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla panostetaan vähemmän yritysten kehittämiseen kuin Suomessa keskimäärin.

Tämä käy ilmi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin laajaa valtakunnallista omistajanvaihdosbarometrin aineistoa.

Yrittäjät Etelä-Pohjanmaalla kokivat myös yrityksestä luopumisen henkisen vaikeuden suurempana kuin muualla. Silti sukupolvenvaihdosaikomuksia oli enemmän kuin maassa keskimäärin.

Seamkin tutkimuksesta kävi myös ilmi, että perheyrityksillä on paras valmius selvitä yllättävistä kriiseistä. Niillä on myös selvästi aktiivinen ote liiketoimintansa kehittämiseen. Mitä enemmän sukupolvenvaihdoksia yrityksessä on tehty, sitä enemmän siinä panostetaan tulevaisuuteen.

Perheyritystenkään jatkuvuus ei kuitenkaan ole itsestäänselvää, sillä neljännes vastaajista arvioi, että yritystoiminta loppuu, kun työlle ei ole jatkajaa.

Seamkin raportti suosittelee, että perheyrityksiäkin pitäisi herätellä nykyistä nopeammin omistajanvaihdoksen suunnitteluun. Lisäksi raportti suosittelee myös, että Suomessa olisi aika luopua perintö- ja lahjaverosta yrityksissä.

Lue lisää uutisia Etelä-Pohjanmaalta.

Suosittelemme