Hyppää sisältöön

Kuhmon kaupunki ryhtyy selvittämään mahdollisen maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksia

Hyvinvointi- ja sivistysvaliokunta hyväksyi selvitystyön aloittamisen yksimielisesti. Kainuussa maksutonta varhaiskasvatusta tarjoaa tällä hetkellä vain Paltamon kunta.

Varhaiskasvatus muuttui kaikille paltamolaisperheille maksuttomaksi vuonna 2020. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kuhmo ryhtyy selvittämään, mitä maksuton varhaiskasvatus tarkoittaisi kaupungissa. Hyvinvointi- ja sivistysvaliokunta hyväksyi selvitystyön aloittamisen torstaina 22. syyskuuta yksimielisesti.

Selvityksessä otetaan yhteyttä maksutonta varhaiskasvatusta tarjoaviin kuntiin ja pyydetään arvioimaan, mitä maksuton varhaiskasvatus on merkinnyt kunnille ja jatketaanko maksuttomuutta myös tulevaisuudessa. Lisäksi arvioidaan, mitä valtion vuoden 2023 talousarvioon suunniteltu varhaiskasvatusmaksujen alennus tarkoittaisi Kuhmossa. Selvityksessä otetaan huomioon myös mahdollisen kaksivuotisen esiopetuksen vaikutukset varhaiskasvatukseen.

Kuhmon kaupungille maksettiin viime vuonna varhaiskasvatusmaksuja 178 800 euroa. Jos varhaismaksuja ei olisi, säästäisi se työaikaa maksujen laskemisessa ja laskuttamisessa. Siitä, vaikuttaisiko maksuton varhaiskasvatus esimerkiksi tulomuuttoon tai helpottaisiko se työvoimapulaa, voitaneen toistaiseksi esittää vain arvioita, toteaa Kuhmon kaupungin sivistysjohtaja Eila Vilén.

Kainuussa maksutonta varhaiskasvatusta tarjoaa tällä hetkellä vain Paltamon kunta. Varhaiskasvatus muuttui kaikille paltamolaisperheille maksuttomaksi vuonna 2020. Paltamo on saanut maksuttomasta varhaiskasvatuksesta positiivista julkisuutta, ja muutoksen on toivottu poikivan myös muuttovoittoa sekä veto- ja pitovoimaa.

Lue lisää: Kolmevuotiaan Vella Kyllösen perhe säästää nyt satoja euroja – kiitos maksuttoman varhaiskasvatuksen, josta on tullut arkea monessa kunnassa

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 24. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle