Hyppää sisältöön

Määräys liikekannallepanosta nosti lentolippujen hinnat pilviin Venäjällä – venäläisten joukkopako näkyy myös jonona Georgian rajalla

Venäläiset matkustavat nyt erityisesti maihin, jonne ei tarvita viisumia. Lentolippujen kysyntä on ollut kovinta, mutta ryntäys pois maasta näkyy myös maarajoilla.

Georgian ja Venäjän välinen raja-asema jumittui Georgiaan pyrkivistä autoilijoista 21.9.2022
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Georgia, Turkki, Armenia, Serbia ja Kazakstan.

Siinä vain muutama kohde, jonne venäläiset ovat matkustaneet sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona osittaisesta liikekannallepanosta.

Lentolippujen kysyntä on ollut viime päivinä kovaa.

Monet lennot Moskovasta lähipäivinä ja -viikkoina on joko loppuunmyyty tai myynnissä on enää yksittäisiä lentolippuja.

Heti Putinin ilmoituksen jälkeen lentolippujen hinnat ampaisivat pilviin. Yhdensuuntaisesta lennosta Moskovasta Dubaihin sai keskiviikkona pulittaa jopa 9 200 euroa.

Lähipäivien lentolippujen hinnat huitelivat tuhansissa euroissa vielä 12 tuntia sen jälkeen, kun puolustusministeri Sergei Šoigu oli ilmoittanut 300 000 miehen värväämisestä asepalvelukseen.

Myös kalliit lentoliput käyvät kaupaksi

Moskovasta Belgradiin Serbiaan suuntaavat lennot myytiin hetkessä. Myös loppuviikon lennot Turkkiin ovat olleet täynnä, kertoo Forbes-lehti.

Serbia ja Turkki ovat ainoita Euroopan maita, jonne Venäjältä on edelleen suora lentoyhteys.

Jos lentoja haluaa vaikkapa Moskovasta tai Pietarista ensi viikolle, hinnat ovat siedettävämpiä, mutta monelle venäläiselle keskiluokkaiselle kipukynnyksen rajalla.

Esimerkiksi Istanbuliin Turkkiin voi lentää halvimmillaan Moskovasta ensi viikolla noin 1 200 eurolla.

Lentolippujen hinnat ovat tällä hetkellä koholla myös myöhemmille ajankohdille.

Varakkaat venäläiset, joilla on ennestään ulkomaanpassi, pääsevät matkaan helpommin kuin ne, joilla passia tai rahaa ei ole.

Välilaskun kautta venäläinen voi matkustaa esimerkiksi Latinalaiseen Amerikkaan tai moniin Aasian maihin ilman viisumia.

Venäläinen tarvitsee nyt satoja euroja päästäkseen pois maasta lentokoneella.

Poikkeuksena on ainoastaan Valko-Venäjä, jonne Venäjän kansalaiset pääsevät noin 100 eurolla.

Summa kuulostaa pieneltä, mutta venäläiseen keskipalkkaan suhteutettuna se ei sitä ole. Vuonna 2021 venäläisten keskipalkka oli 622 euroa.

Lentolippujen hinnat elävät, kuten myös tilanne maarajoilla.

Georgian rajalla jopa 12-tuntiset jonot

Georgian ja Venäjän rajalle syntyi torstain ja perjantain välisenä yönä kilometrien pituiset autojonot.

Odotusaika on ollut jopa 12 tuntia, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Perjantaina iltapäivällä autoletka oli kahdeksan kilometriä pitkä.

Ruuhkat johtuvat todennäköisesti siitä, että kutsuntoja välttelevät miehet pyrkivät pois maasta.

Georgian rajan ylittäminen jalan on kielletty, joten osa on yrittänyt ohittaa jonot ja päästä rajan yli polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla.

Myös monilla muilla rajoilla liikenne on vilkastunut. Esimerkiksi Mongolian Kjahtan raja-asemalla raportoitiin ruuhkista torstaina.

Venäläiset matkustavat nyt naapurimaihin

Lentokoneen ja auton lisäksi useista venäläiskaupungeista kulkee busseja Keski-Aasian maihin. Myös ne ovat olleet Putinin ilmoituksen jälkeen kysyttyjä, raportoi Forbes.

Esimerkiksi Etelä-Siperiassa sijaitsevasta Novosibirskista Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan pääsee maanantaina noin 3 000 ruplalla eli noin 50 eurolla. Matka-aika on noin 12 tuntia.

Siperian suurkaupungeissa asuvien voi olla jopa helpompi päästä pois Venäjältä kuin Moskovassa tai Pietarissa asuvien, sillä venäläisten liikkumista Baltian ja Suomen rajan yli on rajoitettu.

Viro, Latvia ja Liettua ovat kieltäneet Venäjän kansalaisilta maahan­tulon Schengen-viisumilla.

Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, jonka kautta Moskovasta tai Pietarista matkustava pääsee nopeasti pois maasta turistiviisumilla. Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi torstaina, että Vaalimaan rajaliikenteessä havaittiin vilkastumista.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi perjantaina, että Suomi aikoo rajoittaa merkittävästi venäläisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä. Hallituksen on määrä antaa asiasta lähiaikoina periaatepäätös.

Venäjältä Suomeen tulevaa liikennettä ja matkustajia Vaalimaan raja-asemalla torstaina 22. syyskuuta 2022.
Kuva Vaalimaan rajanylityspaikan läheltä. Liikenne Suomen ja Venäjän rajalla vilkastui torstaina 22.9. Kuva: Olivier Morin / Lehtikuva

Venäläisten maahantulon voimakas rajoitus Suomen rajalla voi tarkoittaa, että liikekannallepanoa pakenevat moskovalaiset ja pietarilaiset joutuvat etsimään muita reittejä pois maasta, esimerkiksi Mongolian kautta.

Moskovasta pääsee junalla Mongolian kautta aina Kiinaan asti. Halvimmillaan Mongoliaan pääsee tänä viikonloppuna 245 eurolla.

Junamatka Moskovasta Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin kestää yli neljä päivää.

Tuhannet lähteneet, jopa ilman passia

Venäjältä pääsee edelleen matkustamaan kymmeniin maihin ilman viisumia, mutta lähes kaikkialle tarvitaan ulkomaanpassia.

Viime vuonna 120 miljoonasta venäläisestä ulkomaanpassi oli vain noin neljällä miljoonalla.

Venäjällä on kahdenvälisiä sopimuksia naapurimaidensa kanssa. Sopimusten turvin venäläiset voivat matkustaa lyhyeksi aikaa ulkomaille kotimaanpassilla eli henkilöllisyystodistuksella.

Ulkomaanpassia ei tarvitse esimerkiksi Valko-Venäjälle, Kazakstaniin ja Kirgisiaan.

Näissä maissa on kuitenkin voimassa myös luovutussopimukset Venäjän kanssa. Luovutussopimusten perusteella Venäjän kansalaisia voitaisiin palauttaa kotimaahan viranomaisten pyynnöstä.

EU arvioi torstaina, että maastamuutto ja rintamalle kutsuttujen miesten sotakarkuruus lisääntyy lähiaikoina.

EU-komissio kehotti maita päättämään siitä, tarjotaanko venäläisille sotakarkureille suojelua. Esimerkiksi Saksa lupasi tarjota suojaa, mutta Tšekki ja Baltian maat eivät.

Kremlin mukaan uutiset reservimiesten pakenemisesta ovat liioiteltuja.

Silti Googe-hakujen "kuinka välttyä mobilisaatiolta" ja "lentoliput" määrä kasvoi Putinin ilmoituksen jälkeen merkittävästi.

EU-komissio arvioi, että jopa 500 000 venäläistä olisi matkustanut pois maasta helmikuun jälkeen.

Putinin hallinnolle osittainenkin liikekannallepano on monella tavalla riski. Jo 300 000 miehen haaliminen ja lähettäminen sotaan on vaikea operaatio.

Lue myös:

Vaalimaan rajanylityspaikalla 400 metrin autojonot kolmella kaistalla – Yle seuraa tilannetta rajalla

Suomi on löytämässä perustelun venäläisten turistimatkojen rajoittamiselle – venäläisten tulo heikentää kansainvälisiä suhteita

Näytösluontoiset "kansanäänestykset" Venäjään liittämisestä alkoivat neljällä Venäjän valtaamalla alueella Ukrainassa

Suosittelemme