Hyppää sisältöön

Sastamalan Vaunujokilaaksossa järjestellään peltojen omistuksia uudelleen: tilkkutäkistä laajempiin kokonaisuuksiin

Maauudistuksella pyritään helpottamaan peltojen viljelyä.

Läheltä
Kuva: Yle
Jouni Tanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sastamalassa on alkanut harvinaisen laaja maanomistusten uudelleenjärjestely Vaunujokilaaksossa, lähellä Vammalan taajamaa.

Vaunujoki laskee Liekoveteen, joka on läheisen voimalaitospadon takia käytännössä samalla tasolla. Erikoisen maantieteen lisäksi maanomistuskin on erikoinen, Vaunujokilaakso on lukemattomista pienistä peltokaistaleista koostuva tilkkutäkki.

Tilusjärjestelytoimitusta hoitaa Maanmittauslaitos. Järjestely pyrkii parantamaan viljelymahdollisuuksia ja vähentämään maatilkulta toiselle ajamista. Myös maatalouden kustannuksia säästyy. Vaunujokilaaksossa suurin osa järjestelyistä on maanomistajien hyväksymiä. Valtio tukee hanketta.

Tilusjärjestelyn tarvetta on selvitelty alueella, jonka pinta-ala on yli 100 neliökilometriä. Sen kokoluokkaa voitaisiin verrata esimerkiksi Tampereen Kauppi-Niihamaan.

Maanomistajien peltoa kuitenkin vaihtuu lopulta noin 100 hehtaaria eli suunnilleen prosentti yllä mainitusta. Järjestely koskettaa peltoa 229 hehtaarin alalla.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan peltolohkojen kokoa olisi mahdollista kasvattaa 3,09 hehtaarista 7,13 hehtaariin, kerrotaan Maanmittauslaitoksesta.

Juttuun lisätty tietoa mm. pinta-aloista.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme