Hyppää sisältöön

Biojätteen kierrätys on pian pakollista myös omakotiasujille – HSY:n uudistus vaatii toimia 50 000 kiinteistöltä

Uudet jätehuoltomääräykset tulevat voimaan porrastetusti pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, jolloin myös pientaloasukkaiden tulee kierrättää biojätteensä.

Biojätepussi menossa biojäteastiaan.
HSY lupaa lähettää kaikille pientaloasukkaille kirjeen hyvissä ajoin, ennen kuin biojätteen kierrätys tulee omalla alueella pakolliseksi. Kuva: Rami Moilanen/ Yle
Rosa Lehtokari

Biojätteen kierrätyksestä tulee pian pakollista kaikille pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen pientaloasukkaille, kun HSY:n uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan.

Uudistuksen myötä kotitalousjätteiden lajittelumahdollisuudet paranevat noin 50 000 kiinteistöllä.

Biojätteen kierrätysmahdollisuudet toteutetaan asukkaille vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella uudistus tulee voimaan 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024.

Asukkaat voivat tilata HSY:ltä palvelun, johon sisältyy perinteinen tai tuulettuva keräysastia sekä sen tyhjennys. Vaihtoehtoisesti naapurit voivat tilata yhteisiä keräysastioita, jolloin he voivat jakaa jätehuoltokustannuksiaan.

Myös kompostointi omassa, elintarvikejätteille suunnitellussa kompostorissa on vaihtoehto biojätteen keräykselle. Tällöin HSY:lle täytyy tehdä biojätekompostoinnin ilmoitus (siirryt toiseen palveluun), mutta erillistä keräysastiaa ei tarvitse tilata.

– Näin suuri muutos vaatii tietysti sopeutumisaikaa. Kaikki pienkiinteistöjen asukkaat, joilla ei vielä ole biojätteen erilliskeräystä, saavat meiltä asiakaskirjeen hyvissä ajoin, ennen kuin biojätelajittelu alkaa koskea heidän kiinteistöään, lupailee jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Luvassa muutoksia jäteautojen aikatauluihin

Tähän asti HSY-alueen pientaloasukkailta on kerätty pääsääntöisesti sekajätettä. Kun asukkaat alkavat kierrättämään jätteitään aiempaa enemmän, ei sekajäteastia täyty yhtä nopeasti.

Tällöin sekajätteen tyhjennysväliä voidaan pidentää kahdeksaan tai jopa 16 viikkoon.

– Biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrää ja hyödyntää luonnonvarojen säästämisen ohella myös Suomen omavaraisuusastetta, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred tiedotteessa.

Asukkaille pidempi tyhjennysväli voi tarkoittaa säästöjä tyhjennysvälien harventuessa. Myös jäteastioiden yhteiskäyttö naapurien kanssa voi madaltaa asukkaiden kustannuksia.

Lisäksi HSY:ltä kerrotaan, että kaikki kiinteistöjen omistamat, käsin siirrettävät jäteastiat tullaan jatkossa korvaamaan HSY:n vuokra-astioilla. Astiavuokra sisältyy tyhjennysmaksuihin.

Yhtenäisillä astioilla taataan muun muassa jätekuljettajien työturvallisuus ja tyhjennystoiminnan sujuvuus.

Juttua päivitetty 23.9. kello 13.42: Lisätty suora linkki HSY:n biojätteen kompostointi-ilmoitukseen.

Suosittelemme sinulle