Hyppää sisältöön

Ministerien avustajien karenssit vaihtelevat kahdesta viiteen kuukauteen, julkiselle puolelle siirtyvälle ei karenssia

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaikki poliittiset avustajat ovat allekirjoittaneet karenssisopimukset. Ylen selvityksen mukaan uusiin tehtäviin siirtyneille avustajille on tehty syyskuun puoliväliin mennessä noin kolmekymmentä karenssipäätöstä.

Pääministeri Sanna Marinin valtiosihteerinä toiminut Mikko Koskinen selvisi ilman karenssia, sillä hän siirtyi viestintätoimisto Tekirin palvelukseen yli puoli vuotta sen jälkeen, kun hän oli jättänyt valtiosihteerin tehtävät. Arkistokuvassa Marin ja hänen valtiosihteerinsä Koskinen huhtikuussa 2020 Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Eelis Rytkönen

Seuraavat eduskuntavaalit käydään keväällä, ja Sanna Marinin (sd.) hallituksen kausi lähenee loppuaan. Samaan aikaan hallituksen ministerien erityisavustajat ja poliittiset valtiosihteerit hakeutuvat uusiin töihin.

Avustajat siirtyvät usein viestintätoimistoihin, etujärjestöihin tai julkiselle sektorille. Tämä käy ilmi avustajien karenssisopimuksiin liittyvistä asiakirjoista.

Marinin hallituksen aikana valtioneuvoston kanslia on solminut kaikkien avustajien kanssa karenssisopimukset, joilla voidaan määrätä tauko ennen uuteen työhön siirtymistä.

Karenssia määrätään virkamiehille, jotka saavat työssään salassa pidettävää tietoa, jota he voisivat käyttää uudessa työsuhteessaan.

Karensseilla on pyritty suitsimaan ilmiötä, jossa avustajia on siirtynyt suoraan liike-elämään. Arkaluonteisella tiedolla voidaan vaikuttaa lakien valmisteluun.

Karenssisopimuksia on voitu tehdä vuodesta 2017 lähtien.

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO suositteli Suomea jo vuonna 2005 ottamaan käyttöön sääntöjä sellaisten tilanteiden varalle, joissa virkamiehet siirtyvät yksityiselle sektorille.

Julkiselle siirtyessä ei karenssia

Valtioneuvoston kanslia on tehnyt noin 30 karenssipäätöstä Marinin hallituksen aikana. Näistä kolmasosassa karenssia ei ole määrätty.

Karenssia ei määrätä, kun henkilö siirtyy valtion, hyvinvointialueen, kunnan tai julkisoikeudellisen laitoksen palvelukseen, kertoo karenssisopimuksia käsittelevä alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta.

– Tietojen ja vaikutusvallan voidaan katsoa jäävän julkisen hallinnon käyttöön, Lankinen kertoo sähköpostitse Ylelle.

Esimerkiksi eläkelaitos Kevan johtavana ekonomistina aloitti 5. syyskuuta Joonas Rahkola,joka oli aiemmin työskennellyt pääministeri Sanna Marinin talouspoliittisena erityisavustajana.

Rahkolalle ei lätkäisty karenssia, sillä Suomen suurin eläkevakuuttaja Keva on julkisoikeudellinen laitos.

– Lisäksi tässä tapauksessa henkilö siirtyi tehtävään, jossa hän ei ole tekemisissä Kevan sijoitustoiminnan kanssa, Lankinen perustelee päätöstä.

Myöskään puoluejärjestöjen palvelukseen siirtyneille ei ole määrätty karenssia.

Karenssin pituus vaihtelee

Valtioneuvoston kanslian avustajille määräämät karenssit ovat olleet 2–5 kuukauden pituisia.

Yksi pisimpään tauolla olleista on useiden demariministereiden erityisavustajana toiminut Tino Aalto. Hän aloittaa lokakuussa viiden kuukauden karenssin jälkeen itsenäisten sahayritysten etujärjestön Sahateollisuus ry:n uutena toimitusjohtajana.

Julkisen sektorin ulkopuolelle siirtyneiden erityisavustajien karensseista lyhyimpiä on Greenpeacen Suomen maajohtajaksi siirtyneen Touko Sipiläisen kahden kuukauden karenssi.

Valtioneuvoston kanslian Lankinen muistuttaa, että karenssi arvioidaan tapauskohtaisesti eikä sitä määrätä pidemmäksi aikaa kuin on tarpeellista. Valtio maksaa karenssin ajalta korvausta, mutta eläkettä tuolta ajalta ei kerry.

Huippuvirkamiesten karensseja pidennetty

Tämän vuoden kesäkuussa valtionhallinnon johdon ja Puolustusvoimien johdon karenssiaika pidentyi lakimuutoksen myötä maksimissaan vuoteen. (siirryt toiseen palveluun)

Nyt uusien valtionhallinnon johtavien virkamiesten, kuten esimerkiksi osastopäälliköiden, kansliapäälliköiden ja valtiosihteerien, karenssi voi kestää enintään 12 kuukautta, kun aiemmin niiden enimmäiskesto on ollut kuusi kuukautta.

Muutos koskee myös Puolustusvoimissa uusia virkasopimuksia solmivia johtavia henkilöitä. Heihin lukeutuvat Puolustusvoimain komentaja, pääesikunnan päällikkö, Puolustusvoimien insinööri, Puolustusvoimien ylilääkäri, kenttäpiispa, Puolustusvoimien assessori eli pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö sekä kenraalit ja amiraalit.

Keskustelua karenssiaikojen pidentämisestä vauhditti viime vuonna tapaus, jossa Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg ryhtyi konsultoimaan aseteollisuuden suurta yritystä Lockheed Martinia.

Kyseinen yritys valittiin lopulta Suomen uusien hävittäjien toimittajaksi.

Lockheed Martin tosin irtisanoi sopimuksensa Lindbergin kanssa sen jälkeen, kun puolustusministeriö oli todennut Lindbergin rikkoneen karenssisopimuksensa ehtoja.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26. syyskuuta klo 23 asti.

Lue lisää:

Poliitikot tulevat ja menevät, virkamiehet pysyvät – käynnissä on kamppailu siitä kenellä valta on

Erityisavustajien määrä on noussut entisestään Marinin hallituksessa – Rinteen ex-valtiosihteeri saa valtiolta yli 50 000 euron karenssikorvauksen

Suosittelemme sinulle