Hyppää sisältöön

Uusi pohjoisen suurpankki tavoittelee vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia vastata viranomaisten lisääntyviin vaatimuksiin

Torstaina syntyneet päätökset kolmen osuuspankin yhtymisestä synnyttävät Pohjois-Suomeen maan toiseksi suurimman osuuspankin. Mukaan lähtevät Oulun, Tornion ja Pohjolan osuuspankit. Kemi jäi fuusiosta loppuvaiheessa pois.

Jatkossa OulussakinOulun Osuuspankki -kyltit vaihtuvat Pohjolan Osuuspankiksi. Kuva: Risto Degerman

Oulun, Tornion ja Pohjolan osuuspankkien päätös yhdistyä uudeksi Pohjolan Osuuspankiksi on yritys vastata jatkuvasti lisääntyneen viranomaisvalvonnan vaatimuksiin, kertoo Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio.

Hän sanoo, että yksistään viime vuosina rajusti lisääntyneet virnomaisten ohjeet ja määräykset työllistävät koko ajan enemmän ja enemmän pankkien henkilökuntaa.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana valvonta on kaksikymmenkartaistunut, minkä takia myös henkilökuntaa joudutaan jatkuvasti sitomaan ja kouluttamaan näihin tehtäviin, Posio sanoo.

Posion mukaan uudessa isommassa pankissa pystytään kiristyviin vaatimuksiin varautumaan paremmin.

Fuusiossa syntyvä uusi pankki on myös selvästi aiempia paikallisia pankkeja isompi ja sen omat varat ovat yli 770 miljoonaa euroa.

Viime aikoina talous on joutunut entistä suurempien haasteiden eteen. Koronaa on seurannut Ukrainen kriisi ja energianhinnan kallistuminen, jotka heijastuvat myös talouen odotuksiin.

Toimitusjohtaja Keijo Posion mukaan yksi fuusiohankkeen tavoitteista on ollut se, että pankki haluaa olla entistä parempi myös paikallisuudessa. Siihen hän toivoo myös saatavan lisää aikaa, kun pankin muihin taustatehtäviin ei kaikkien työntekijödien enää tarvitse kuluttaa samalla tavalla aikaa kuin pienemmissä yksiköissä. Kuva: Risto Degerman

Keijo Posion mukaan kun sulautumista lähdettiin alunperin valmistelemaan, taloustilanne ei kuitenkaan ollut varsinainen syy fuusioon.

– Mutta totta kai, jos ajat huononevat ja pankin tase on terve ja riittävän suuri niin siitä on hyötyä ja apua pankille ja asiakkaille.

Alkuvaiheessa tuleva uusi Pohjolan Osuuspankki aikoo yhdistää nykyisten pankkien edustajistot. Paikallisuudestakin uusi suurpankki aikoo pitää edelleen kiinni, sanoo Keijo Posio.

Uudella suurpankilla on Pohjois-Suomessa yhteensä 21 konttoria. Niille on edelleen Posion mukaan selvä tarve.

– Jos puhutaan vaikkapa laajasta Lapin maasta eli nykyisen Pohjolan Osuuspankin alueesta niin siellä on tosi pitkät välimatkat. Mutta niin on meillä Oulun seudullakin. On tosi tärkeää, että meillä vielä on ne kohtaamispaikat, missä me asiakkaita kohdataan.

– Digitalisaatio tietenkin kehittyy ja vie asioita eteenpäin, mutta koska ihmiset haluavat joskus kohdata ihmisen, on järkevää toimia niin kuin asiakkaat haluavat, sanoo Keijo Posio.

Lue myös:

Uusi pohjoisen superpankki herättää myös huolta: “Vierastan yhdistymisen Oulu-keskeisyyttä”, sanoo Pohjolan Osuuspankin edustajiston jäsen

Suosittelemme sinulle