Hyppää sisältöön
Fitnessidrottaren Agneta Honkala tränar på gym.

Anki Honkala, 56, vähät välittää kommenteista ja esiintyy ylpeänä pienissä bikineissä: "Haluan elää elämääni täysillä joka päivä"

Intohimoja voi olla monenlaisia. Jollekin se voi olla sisustamista, käsitöitä tai puutarhanhoitoa. Anki Honkalalle se on harjoittelua salilla. 56-vuotias ex-gladiaattori ei pelkää erottua joukosta.

Yle Urheilu

Kaksi Suomen mestaruutta kehonrakennuksessa ja kaksi vuotta ammattilaisgladiaattori Cobrana tv:ssä 90-luvun alussa riittivät. Agneta "Anki" Honkala vetäytyi julkisuudesta.

Kun hän palasi parrasvaloihin lähes 30 vuotta myöhemmin ja vanhempana, hän päätteli, että yli viisikymppisten naisten tulisi mieluiten pitää matalaa profiilia.

– Olen kyllä kuullut, että minusta puhutaan, mutta kukaan ei tietenkään uskalla sanoa mitään kasvotusten, Honkala sanoo hymyillen.

Kun hänestä on kirjoitettu lehtiartikkeleita, hän on suurella mielenkiinnolla lukenut juttuihin liittyviä anonyymejä nettikommentteja.

– Kommenttiosioissa kukkivat kekseliäät, negatiiviset kommentit siitä, miltä näytän ja mitä teen. Mutta jos en kestäisi kommentteja, tuskin valitsisin lajin, jossa seison pikkuriikkisissä bikineissä tv-kameroiden ja yleisön edessä.

Kotona istuminen eläkevuosia ja lastenlapsia odottaen ei ole häntä varten.

Katso Sportlivin minidokkari fitnessurheilija Anki Honkalasta:

1990-luvun alussa Agneta "Anki" Honkala voitti kaksi Suomen mestaruutta kehonrakennuksessa ja esiintyi joka viikko nimellä Cobra television Gladiaattoreissa. Nyt hän ajaa veteraaniurheilijoiden asiaa.

"Sytyn epäoikeudenmukaisuuksista"

Vaikkei Honkala sinänsä kulje ympäriinsä miettien ikäänsä ja ikääntymistään, hänestä on kolmen vuoden takaisen paluun jälkeen tullut tasa-arvon puolestapuhuja fitnessmaailmassa.

Kun hän pohti uutta kilpalajiaan, hän päätyi Women's Physiqueen, koska se oli lähimpänä kehonrakennusta, jossa hän kilpaili 30 vuotta sitten.

– Sytyn todella epäoikeudenmukaisuuksista. Women's Physiquessa ei ollut veteraaniluokkia ennen kuin nostin kissan pöydälle. On selvää, että 50- tai 55-vuotiaan iho ei voi olla yhtä sileä ja elastinen kuin 25-vuotiaan, mutta silti iho on yksi arvostelukriteereistä myös veteraaniluokassa.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala pudras.
Anki Honkalan lobbauksen ansiosta Women's Physiqueen perustettiin kilpaluokka yli 35-vuotialle. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Honkalan lobbauksen ansiosta perustettiin luokka yli 35-vuotiaille, mutta hän oli silti jopa 20 vuotta vanhempi kuin kilpakumppaninsa. Muissa fitnesslajeissa on ikäluokat myös yli 40- ja 45-vuotiaille naisille, mutta ei 50- ja 60-vuotiaille kuten miesten puolella.

– Siinä on vielä työsarkaa, Honkala sanoo päättäväisesti.

Lajinvaihto inspiroi

Paluunsa jälkeen Anki Honkala on kilpaillut kahdesti veteraanien MM-kisoissa Women's Physique -sarjassa, ja lunasti syyskuun Vantaa Fitness Cupissa edustuspaikan myös tämän vuoden MM-kisoihin Etelä-Koreaan. Kisojen siirryttyä lyhyellä varoitusajalla Euroopasta Aasiaan, osallistuminen niihin on vielä pohdinnassa.

Lokakuun alussa hän aikoo kuitenkin "shokeerata" fitnessympyröitä laajentamalla repertuaariaan ja kilpailemalla ensimmäistä kertaa Wellness Fitness -sarjassa.

Lahdessa järjestettävässä Nordic Fitness Expossa kilpaillaan sekä SM-mitaleista että MM-kisapaikoista. Honkalan tavoitteena on saavuttaa MM-kisapaikka myös uudessa sarjassaan.

– Se vaatii tietysti paljon työtä, sillä kokonaisilmeen tulee olla erilainen, mutta on hauskaa, kun on tavoite, jota kohti työskennellä.

Myös Wellness Fitnessissä lihasmassan tulee olla melko suuri, mutta rasvaprosentti ei saa olla yhtä alhainen kuin Women's Physique-sarjassa, eivätkä verisuonet saa liiaksi erottua.

Tulee näyttää naiselliselta, keskittyen erityisesti jalkoihin, pakaroihin ja vyötäröön. Kisassa arvioidaan koko paketti, mukaan lukien kampaus ja meikki. Ja selluliittia ei suvaita.

Fitnessidrottaren Agneta "Anki" Honkala i helfigur.
Wellness Fitnessissä ei suvaita selluliittia. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Kun Sportliv vierailee Honkalan luona, seuraavaan kilpailuun on useita kuukausia. Ja se kuulemma näkyy. Paino on noin neljä kiloa yli kisapainon ja loppusilaus puuttuu. Kun nesteen määrää kehossa vähennetään, lihakset erottuvat eri tavalla.

– Jos seisoisin nyt peilin edessä täysin nakuna, voisin ajatella, että 'hyi, ei, yäk', koska tiedän, miltä voin näyttää, kun olen kilpailukunnossa. Mutta salilla treenivaatteissa tai arjessa en ole koskaan ajatellut, etten pitäisi peilikuvastani.

Gladiaattori-Cobra

Instagramissa Anki Honkala on nimeltään Gladiatorcobra. Cobra oli hänen taitelijanimensä, kun hän 1990-luvun alkupuolella oli yksi vakiokasvoista parhaaseen tv:n katseluaikaan esitetyssä Gladiaattorit-sarjassa.

Hänen Instagram-tilinsä oli alun perin tarkoitettu kuvapäiväkirjaksi hänelle itselleen, jossa hän saattoi ajan mittaan seurata edistymistään ja nähdä, kuinka kroppa muuttui harjoittelun seurauksena.

Parrasvalojen ulkopuolella elettyjen vuosien aikana hän oli harjoitellut säännöllisesti, mutta ruokavalioon hän ei ollut kiinnittänyt huomiota, kuten fitnessurheilijan tulisi. Kun hän alkoi syödä järkevästi ja määrätietoisesti kävi kuitenkin ilmi, että rasvaprosenttia oli itse asiassa helpompi alentaa kuin nuoruusvuosina.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala dricker vatten under gymträning.
Järkevä ja pitkäjänteinen ravintosuunnittelu on keskeistä fitnessurheilussa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Se, että hän saavutti näkyviä tuloksia lähes välittömästi, antoi valtavasti motivaatiota. Matkan varrella hän on saanut paljon seuraajia ikäisistään naisista. Somessa he inspiroivat, motivoivat ja tsemppaavat toisiaan.

– Jos se, että ikäiseni nainen nousee lavalle ja esiintyy kameroiden edessä bikineissä, saa jonkun liikkeelle ja antaa rohkeutta uskaltaa näyttäytyä bikineissä ja aloittaa treenaamisen, niin sehän on mahtavaa!

Fitnessidrottaren Agneta Honkala poserar i tävlingsbikini.
Honkanen poseeraa tottuneesti. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Siviili-Anki tukee fitness-Ankia

Siviilielämässä Vaasan seudulla koko ikänsä asunut Anki Honkala työskentelee nykyään HR-asiantuntijana Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutustiimissä.

Ennen sitä hän toimi pitkään johdon assistenttina Vaasan keskussairaalassa. Siellä toinen puoli hänestä pääsi valloilleen. Hän sai työskennellä itsenäisesti, tehdä nopeita päätöksiä, kirjoittaa ja kääntää tekstejä.

Kyky ilmaista itseään sekä suullisesti että kirjallisesti on ollut hänelle suureksi hyödyksi, kun hän on käynyt kamppailuaan fitnessurheilun epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.

Ikäluokkakysymyksen lisäksi hän on kyseenalaistanut lajin arvostelukriteereitä. Ne ovat hänen mielestään liian sumeita, mikä johtaa siihen, että lopputulos liian usein perustuu henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

– Kun olen pyytänyt tuomareilta palautetta saadakseni tietää, mitä minun pitäisi kehittää seuraavaan kisaan, minulle on esimerkiksi vastattu, että en ollut sitä, mitä tuomarit halusivat nähdä lavalla tänään.

Hän jatkaa ärtyneenä:

– Haluaisin kuulla jotain konkreettista, kuten että rasvaprosentti oli liian korkea, reidet liian suuret tai vyötärö liian leveä. Arvostelukriteerien tulee olla vesitiiviitä.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala i ett vintrigt Korsholm.
Honkala työskentelee nykyään HR-asiantuntijana Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutustiimissä. Kuva: Marianne Nyman / Yle

"Heikkoja pitää uskaltaa puolustaa"

Yksityiselämässä Anki on naimisissa vanhan gladiaattorikollegan Timo "Turbo" Honkalan kanssa. Heillä on yhdessä tyttäret Victoria ja Jennifer, mutta fitnessmaailma ei ole houkuttanut kumpaakaan. Sosionomiksi valmistunut Victoria käy salilla ja juoksee, kun taas Uumajassa hammaslääkäriksi opiskeleva Jennifer pelaa jalkapalloa.

– Tytöille olen halunnut opettaa, että epäoikeudenmukaisuuksiin pitää aina puuttua. Täytyy uskaltaa puolustaa heikkoja, jotka eivät itse siihen kykene. Naisena ei ole aina itsestäänselvää olla se, joka korottaa ääntään. Toivottavasti he ovat saaneet sen minulta.

Kotona Anki-äiti on edelleen se, joka ottaa ompelukoneen esille ja tarvittaessa tuunaa tyttärien kirppislöydöt, sekä auttaa, kun esseiden deadline lähestyy. Mutta usein pinnan alla kytee.

– Hän on uskomattoman itsepäinen, Victoria ja Jennifer sanovat yhdellä suulla. Hän haluaa vakuuttaa kaikki, jotka sanovat, ettei hän pysty johonkin – ja sitten hän tekee sen.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala med döttrarna Victoria och Jennifer.
Anki Honkala yhdessä tyttäriensä Victorian ja Jenniferin kanssa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Jalkapalloilija Jennifer ei pysty kuvittelemaan äitiään joukkuelajissa. Isosisko Victoria on samaa mieltä. Hän toteaa, että on helppo huomata, että Anki on individualisti.

– Hän ei pyri sulautumaan joukkoon tai olemaan sellainen kuin odotetaan olevan, Victoria toteaa.

– Hän on ekstrovertti ja viihtyy valokeilassa, Jennifer jatkaa. Se sopii hyvin fitnessmaailmaan, samoin kuin se, että hän on erittäin tarkka ulkonäöstään – eikä ainoastaan lavalla.

Fokuksessa pinta

– Moni varmaan sanoisi, että olen melko turhamainen, Anki myöntää. Jotenkin se nostaa omaa itsetuntoa, kun tietää näyttävänsä hyvältä.

Hänen mukaansa ihmisestä näkyy, jos hän on tyytyväinen ulkonäköönsä tai ei. Ilmapiiri, jota levittää ympärilleen, liittyy hyvin paljon siihen, miten kokee itsensä.

– Joku tuntee ylpeyttä itsestään, kun näyttää hyvältä, toiselle tärkeämpää on akateeminen tutkinto. Se on yksilöllistä. Minulla fokus on paljolti pinnallisessa.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala i tävlingsbikini.
Honkala pyrkii elämään elämäänsä täysillä joka päivää. Hän sanoo suosittelevansa samaa muille. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Oma lajivalinta on matkan varrella tarjonnut myös hauskan bonuksen.

– Minähän pidän kisatulokseni täysin näkyvillä koko ajan. Jos olen voittanut Suomen mestaruuden kehonrakennuksessa tai jossain fitnesslajissa ja pukeudun hieman tiukempiin vaatteisiin, näkyy selvästi, mitä lajia harrastan. Keilaajalla tai jousiampujalla se ei näy yhtä hyvin. He harvoin kävelevät keilapallon tai jousen kanssa kaupungilla, hän nauraa.

Mutta palataanpa vielä kysymykseen siitä, kuinka päätämme elää elämäämme. Anki Honkala vastaa:

– Elämme vain kerran ja haluan elää elämääni täysillä joka päivä, hän sanoo ja suosittelee samaa kaikille muille.

Hän ei kadu, että on valinnut tehdä jotain, mikä saa hänet erottumaan joukosta. Nimettömät kommentit sosiaalisessa mediassa eivät häntä häiritse.

– Kilpailut ja kaikki siihen liittyvä on vain pieni osa pakettia. 99-prosenttisesti kyse on harjoittelusta salilla – yksin. Siellä lataan akkujani ja tyhjennän aivoni työasioista.

– Liikkuminen on aina terveellistä, mutta mikään ei sano, että sitä pitäisi tehdä kilpailutasolla.

Marianne Nyman

Fitnessin SM-kisat järjestetään Lahdessa 8.–9. lokakuuta.

Lue myös: