Hyppää sisältöön

Suomi kieltää venäläisten matkailijoiden maahantulon – ulkoministeri Haavisto: Tämä on hyvin tiukka ratkaisu

Venäläiset eivät voi pian matkustaa enää Suomeen turismin perusteella. Rajoitus ei koske sukulaissuhteisiin, opiskeluun tai humanitaarisiin syihin liittyviä vierailuita.

Haavisto: Pelkkä turistiviisumi ei pian riitä itärajalla
Haavisto: Pelkkä turistiviisumi ei pian riitä itärajalla
Annika Martikainen,
Jari Strömberg

Suomi aikoo kieltää venäläisten matkailijoiden tulon maahan kokonaan. Samalla estetään venäläisten kauttakulku muihin Schengen-maihin ja mahdollistetaan monikertaviisumeiden mitätöinti.

Rajoitus ei koske sukulaissuhteisiin, opiskeluun tai humanitaarisiin syihin liittyviä vierailuita.

Asiasta linjattiin tänään tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Hallituksen on määrä antaa periaatepäätös lähipäivinä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) perustelee rajoituksia Suomen kansainvälisen aseman vakavalla vahingoittumisella.

– Venäjän liikekannallepano on jonkin verran lähtenyt lisäämään läpikulkumatkailua Suomen kautta ja katsomme että se aiheuttaa tällä hetkellä tarpeetonta haittaa Suomen kansainväliselle asemalle ja suhteille.

Haaviston mukaan Suomesta oli vaarassa tulla kauttakulkumaa venäläisten turismille, kun muualla Euroopassa rajoja on suljettu. Suomi on Norjan ohella ollut ainoa vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kuuluva maarajavaltio, jolla ei ole ollut tiukkoja maahantulorajoituksia.

Haaviston mukaan periaatepäätöksestä on olemassa jo luonnos, joka on juuri nyt teknisessä ja oikeudellisessa valmistelussa. Valmistelun hän arvioi kestävän muutaman päivän.

Uusissa säännöissä useita poikkeuksia

Rajoitus koskee kaikkia Suomen ja muiden Schengen-maiden venäläisille myöntämiä turistiviisumeja. Lisäksi Suomen myöntämiä monikertaviisumeita voidaan kumota rajalla elleivät uudet viisumiehdot enää toteudu.

Maahantulorajoitukset eivät koske muun muassa sukulaisvierailuita, opiskelijoita, täällä työskenteleviä, tavaraliikenteeseen osallistuvia tai humanitaarisista syistä matkustavia.

Useilla venäläisillä on Suomessa kiinteistöomistuksia, joiden perusteella on voinut saada viisumeja. Haaviston mukaan näissä tapauksissa viisumikäytäntöjä on jo tiukennettu.

Nyt on tarkoitus puuttua kikkailuun, jossa kiinteistöjen omistuksia on jaettu useammille henkilöille, jotta viisumin saanti olisi helpottunut.

– Nämä porsaanreiät tässä nyt tukitaan, Haavisto sanoo.

Yhteistä EU-linjausta ei enää jääty odottamaan

Haaviston mukaan Suomi toimii nyt oman tilanteensa mukaan eikä jää odottamaan enää EU:n yhteisiä toimenpiteitä.

Schengen-säännöt sisältävät pykälän kansainvälisen haitan aiheuttamisesta, johon Suomi nyt nojaa. Haaviston mukaan se antaa Suomelle riittävän selkänojan viisumikäytännön kiristämiselle, eikä Suomen ole tarvinut lähteä linjaamaan kaikkia turisteja turvallisuusuhkiksi.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen saapuvien venäläisten määrä on kaksinkertaistunut viikossa. Vaalimaan rajanylityspaikalla oli noin puolen kilometrin autojono Suomeen päin tänään kello 15 maissa.

Haavisto painotti, että turvallisuusviranomaisten mukaan Suomeen ei kohdistu suoraa uhkaa Venäjän osittaisen liikekannallepanon takia.

Suosittelemme sinulle