Hyppää sisältöön

"Varmasti jää paljon hampaankoloon" – Huuhkajien suoritus jätti asiantuntijan mukaan parantamisen varaa, mutta vaihtokaksikko keräsi kiitosta

Suomi ja Romania päätyivät perjantaina Olympiastadionilla pistejakoon. Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen nosti pelistä esiin kolme pointtia.

Benjamin Källman oli yksi Huuhkajien onnistujista. Kuva: Tomi Hänninen/ Yle
Hinni Hirvonen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jäi Olympiastadionilla 1–1-tasapeliin Romaniaa vastaan. Suomen ainoasta maalista vastasi Teemu Pukki.

Huuhkajat lähtee Kansojen liigan päätöskamppailuun lohkon kolmannelta sijalta. Bosnia-Hertsegovina varmisti Montenegro-voitolla lohkon ykköspaikan, mutta muuten kimurantissa lohkossa on kaikki vielä auki.

Huuhkajien esitys Romaniaa vastaan jätti vielä parantamisen varaa.

– Ei tämä ehkä ihan sellainen esitys ollut, mitä Suomi halusi saada. Varmasti jää paljon hampaankoloon, Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen kiteytti.

1) Suomen prässääminen ei avausjaksolla onnistunut

Pelin alku oli Suomelta vahva, ja avausmaali nähtiin jo 12. minuutilla. Avausjakson edetessä Suomi joutui kuitenkin hankaluuksiin.

– Suomi aloitti hyvin ja maali oli upeasti rakennettu. Jo varhaisessa vaiheessa näkyi kuitenkin ongelmia Suomen 5-3-2-puolustusmuodon vastuualueissa. Romania liikutti palloa ja Suomen viittä ylintä pelaajaa puolelta toiselle, näin Huuhkajat joutui puolustamaan syvällä pitkiä aikoja. Pitkät jaksot ilman palloa alkoivat vaikuttamaan vääjämättä myös omaan pallolliseen pelaamiseen, Nuutinen kommentoi.

Maalivahti Lukas Hradecky kävi kuumana. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

– Suomen hyökkäykset käynnistyivät todella syvältä, mikä vaikeutti Suomen pelin rakentelua.

2) Toisen jakson synkkä alku

Romanian tasoitusosuma syntyi 52. minuutilla, kun Florin Tanase pääsi tuikkaamaan pallon lähietäisyydeltä verkkoon. Suomi oli tehnyt toiselle jaksolle muutoksia puolustuspelaamiseensa, kun wingbackit irtosivat linjasta paineistamaan Romanian laitapakkeja. Toisaalta Suomen avauspelaaminen ei toiminut lainkaan.

– Toisen jakson alku oli aika synkkä. Suomen pelin avaaminen oli jumissa. Päädyttiin avaamaan pitkillä palloilla, jotka eivät johtaneet mihinkään. Romania voitti kaikki pitkiä palloja seuranneet tilanteet ja paine alkoi kasvaa Suomen päädyssä, Nuutinen aloitti.

Romanian tasoitusosuma syntyi toisen jakson alussa. Kuva: Lehtikuva

Puolustuspelaaminen jätti Nuutisen mukaan pohdittavaa myös jatkoa ajatellen.

– Puolustamiseen pohtisin ratkaisuja tällaisiä joukkueita vastaan, jotka pitävät leveydessä kahta pelaajaa. Liian helposti vastustaja saa sidottua Suomen linjan alas ja pakottaa ylimmän viisikon puolustamaan koko leveydellä.

3) Onnistuneet vaihdot

Päävalmentaja Markku Kanerva reagoi muutoksiin välittömästi Romanian tasoitusosuman jälkeen. Lucas Lingman ja Benjamin Källman korvasivat Fredrik Jensenin ja Onni Valakarin.

– Kanerva reagoi vaihdoilla aikaisin, mikä oli hyvä. Se vaikutti pelin virtaukseen. Varsinkin Lingman ja Källman tulivat hyvin sisään ja Suomi pystyi tulemaan takaisin peliin. Suomi loi toisen jakson parhaat hyökkäykset tämän kaksikon kautta, Nuutinen huomautti.

Benjamin Källman oli lähellä viedä Suomen johtoon ottelun lopussa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Glen Kamaran esitys jätti toivomisen varaa

Glen Kamara on monesti ihastuttanut Huuhkajien kannattajia suorituksillaan Suomen keskikentällä. Perjantainen Romania-ottelu ei kuitenkaan kuulunut keskikenttäpelaajan parhaisiin.

– Jälleen vähän kaksijakoinen esitys. Muutaman yleisöä kohahduttaneen "Kamara-hetken" vastapainoksi nähtiin liikaa pallonmenetyksiä ja heikkoa puolustamista. Toisella puoliajalla Kamara pystyi henkilökohtaisella taidollaan ratkaisemaan muutaman tukalan tilanteen ja kuljettamaan pallon ulos kaaostilanteista, mutta esitys ei missään nimessä ollut ehjä ysikymppinen Suomen profiilipelaajalta.

Glen Kamaralta Romania-peli ei ollut paras mahdollinen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Suomi kohtaa lohkon päätösottelussa maanantaina Montenegron. Suomella on mahdollisuudet nousta vielä lohkon toiselle sijalle, mikä parantaisi asemia EM-karsintojen lohkoarvontaa ajatellen.

– Toinen sija on kuitenkin omissa käsissä, Suomi pystyy sen voitolla varmistamaan. Mutta varmasti Huuhkajat seuraa tiiviisti Bosnian ja Romanian välistä ottelua, sillä Romania täytyy pitää lohkossa takana, Nuutinen muistutti.

Romania on ennen päätöskierrosta lohkon hännillä neljällä pisteellä. Lohkojen viimeiset putoavat C-liigaan.

Montenegro–Suomi maanantaina 26.9. kello 21.05 TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Kommentti: Näky stadionin valotaululla osoitti, kuinka suuriksi tapahtumiksi Huuhkajien ottelut ovat kasvaneet – kentällä suunta on hukassa

Suomi ja Romania väänsivät 1–1-tasapelin, lopun paikoista ei mennyt sisään – Huuhkajilla iso panos vielä maanantaina

Suosittelemme sinulle