Hyppää sisältöön

Hiihtoliitto tyrmää FIS-pomon lausunnot venäläisten paluusta kisoihin – pääsponsori uhkaa lopettaa yhteistyön

Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteerin Michel Vionin Venäjä-lausunnot kuohuttavat. Vionin mukaan venäläiset ja valkovenäläiset saattavat palata kisaladuille vielä tulevan talven aikana.

Aleksandr Bolshunov Lahden maailmancupissa 26.2.2022.
Palaako venäläistähti Aleksandr Bolshunov kisaladuille vielä tulevalla kaudella? Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustelu venäläisten ja valkovenäläisten hiihtäjien paluusta kisaladuille on kiihtynyt tällä viikolla. Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Michel Vion kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle, että venäläiset tai valkovenäläiset saattavat palata lähtöviivalle jopa tulevan talven aikana.

– Urheilun pitäisi olla irti politiikasta. Kestää ainakin muutaman viikon, luultavasti kuukausia, ennen kuin siitä (venäläisten paluusta urheilukentille) tulee realismia. Mutta näyttää siltä, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät takaisin urheiluun jo tänä talvena, Vion totesi.

Pääsihteeri näkee mahdollisena, että venäläiset ja valkovenäläiset voisivat osallistua kevättalven Planican MM-kisoihin, tosin ilman lippujaan tai muita kansallistunnuksiaan.

Michel Vion.
FIS:n pääsihteerin Michel Vionin lausunnot hämmentävät. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Ranskalaisen Vionin kanta on herättänyt suurta vastustusta. Suomen hiihtoliitto tyrmää venäläisurheilijoiden osallistumisen hiihtolajien kansainväliseen kilpailutoimintaan. Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi on yllättynyt Vionin lausunnoista.

– Vionin kommentit ovat herättäneet suurta ihmetystä. Suomen hiihtoliiton kanta on ehdoton ei. Sotarintamalla ei ole tapahtunut mitään sellaisia muutoksia, jotka antaisivat aihetta tällaisesta ääneen puhumiseen tai edes ajattelemiseen, Haapasalmi sanoo Yle Urheilulle.

Haapasalmen mukaan Suomen hiihtoliiton kanta on yksiselitteisen selkeä.

– Urheilu on osa tätä yhteiskuntaa. Niin kauan kuin sotatoimet (Ukrainassa) jatkuvat, olen erittäin tiukasti sitä mieltä, että venäläisillä urheilijoilla ei pitäisi olla asiaa kilpailuihin tällaisen tilanteen vallitessa. Paljon pitää tapahtua, että näkemykseni muuttuisi, Haapasalmi toteaa.

Suomen hiihtoliitto tyrmää venäläisten paluun kisaladuille

Suomi on ollut asian tiimoilta yhteydessä muihin Pohjoismaihin.

– Olemme käyneet keskusteluita muiden Pohjoismaiden kanssa. Tämä asia on herättänyt lähinnä ihmetystä. Kannatusta ei ole tullut miltään suunnalta, Haapasalmi kertoo.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS käsittelee venäläisurheilijoiden asemaa lokakuun loppupuolella. FIS:n varapuheenjohtajistoon kuuluva Martti Uusitalo kertoo, että venäläisten paluusta ei ole keskusteltu virallisesti.

– Asia ei ole ollut meillä pöydällä. Oma kantani on ehdoton ei, Uusitalo sanoo Iltalehdelle.

Uusitalo kertoo tavoitelleensa Vionia, jotta voisi keskustella aiheesta.

– En ole vielä puhunut Vionin kanssa aiheesta suoraan. Muutaman ulkomaalaisen kollegan kanssa olen puhunut. Jonkin verran asiassa saattaa olla väärinymmärrystä, Uusitalo miettii.

FIS:n yhteistyökumppani tyrmistynyt

Kansainvälisen hiihtoliiton pääyhteistyökumppaneihin kuuluva Coop uhkaa lopettaa yhteistyön FIS:n kanssa. Ruotsalaisen ruokakauppajätin Coopin viestintäjohtaja Björn Takle Riise on tyrmistynyt Vionin puheista.

Takle Riise jyrähti Aftenpostenille, että Coop jättäytyy pois FIS:n taustalta, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset saavat palata kilpailuihin.

– Saatamme tuskin uskoa, että Michel Vionin kommentit ovat edes totta, Takle Riise sanoo.

Markku Haapasalmi puhuu mikrofoniin Stadion sprint -tapahtumassa.
Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi. Kuva: Tomi Hänninen

Haapasalmi sanoo ymmärtävänsä yhteistyökumppanin tulistumista.

– Vakava kommentti, mutta ymmärrän sen oikein hyvin. Yhteistyökumppanit ovat valistunutta väkeä, he pohtivat tällaisia asioita hyvin tarkasti. Tähän kommenttiin pitää suhtautua sillä vakavuudella, miten asiaan kuuluu, Haapasalmi sanoo.

Myös Ruotsissa ollaan hämmentyneitä Vionin esittämistä näkemyksistä.

– Ajattelemme täysin päinvastoin kuin hän. Emme ymmärrä, miksi hän tekee tälläisen ulostulon juuri nyt. Mikään näinä päivinä ei viittaa siihen, että sota (Ukrainassa) olisi hiipumassa, Ruotsin hiihtoliiton puheenjohtaja Karin Mattsson kommentoi TT:lle.

Miten Suomi toimii, jos sotatilanne ei muutu, mutta venäläisiä tai valkovenäläisiä tulee kansainvälisiin kilpailuihin?

– Toivotaan, ettei tällaista tilanne edes tule enkä usko siihen, että tulee. Ajatuskin tuntuu mahdottomalta, koska koko ajan esille nousee uusia kauheuksia. Päinvastoin pakotteita pitäisi alkaa tiukentaa eikä suinkaan höllentää, Haapasalmi painottaa.

Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä suljettiin suurelta osin kansainvälisen urheilun ulkopuolelle, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan.

Viime päivinä keskustelu venäläisurheilijoiden paluusta on kiihtynyt eri lajeissa. Kansainvälisessä olympiakomiteassa (KOK) on käyty keskusteluja Venäjän paluusta huippu-urheiluun.

Lue myös:

KOK:n suomalaisjäsen paljastaa, että Venäjän paluusta huippu-urheiluun käydään kulisseissa keskusteluja – osa urheilijoista haluaa venäläiset takaisin

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

Suomalainen kiekkopomo ei näe isoa ristiriitaa, jos venäläisiä NHL-pelaajia saapuu Tampereelle – vuoden 2024 World Cup yhä alkutekijöissä

NHL-pomo uhkaa, että Tshekissä pelattavat NHL-ottelut peruuntuvat, jos venäläiset eivät pääse mukaan: "He eivät ole tehneet mitään väärää"

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Suosittelemme