Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Petteri Orpo: Venäjältä pakoon lähtevät reserviläiset voivat muodostaa Suomelle turvallisuusuhan

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä hallitus olisi voinut löytää nopeammin keinot venäläisten turistien torjumiseen, jos tahtoa olisi ollut.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Suomen ei pidä ottaa Venäjältä mahdollisesti laajoin joukoin tulevia reserviläisiä vastaan turvapaikanhakijoina. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moittii hallituksen hidasta päätöksentekoa venäläisten turistien Suomeen tulon estämisessä.

Kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa puhuneen Orpon mukaan Venäjältä pakoon lähtevät reserviläiset voivat muodostaa Suomelle turvallisuusuhan.

–Hallitus ilmoitti myöhään perjantaina, että se aikoo viimein estää venäläisten turistien saapumisen maahan. Päätöksen perusteet ovat samoja, jotka hallitus on tähän saakka torjunut mahdottomina. Jos tahtoa olisi ollut, tie olisi löytynyt aiemmin, Orpo arvosteli hallitusta.

Orpo linjasi, että Suomen ei pidä ottaa Venäjältä mahdollisesti laajoin joukoin tulevia reserviläisiä vastaan turvapaikanhakijoina.

– Riski turvallisuusuhkista joukossa on ilmeinen. Meidän on asetettava kansallinen turvallisuus etusijalle. Kokoomus ja oppositio hoitivat kesällä rajalainsäädännön kuntoon. Meidän näkemyksemme tarvitaan tässäkin tilanteessa, Orpo sanoi.

"Vaihtoehto hallituksen velkapolitiikalle"

Orpo korosti, että kokoomus on vaihtoehto Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen velkapolitiikalle.

Kokoomusjohtajan mukaan Suomi tarvitsee seuraavalla hallituskaudella sekä talouskasvua että menojen priorisointia.

– Kokoomus on antanut näyttönsä, että kykenemme säästöihin silloin, kun se on välttämätöntä. Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö laittoivat itsensä likoon vahtivuoroillaan, Sipilän hallituksessa tasapainotimme taloutta neljän miljardin kovalla säästökuurilla, Orpo muistutti.

Orpo moitti hallitusta valtion velan lisäämisestä.

– On hupaisaa, että hallituksessa istuvat tuhlaajapuolueet ovat huolissaan kokoomuksen kyvystä sopeuttaa. Heidän kannattaisi kysyä itseltään, miten valtion menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta ratkaistaan. Vai aikovatko he vain seurata katseella, kun hyvinvointimme murenee Orpo kyseli.

Voit keskustella tästä artikkelista 25.9.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Suomi kieltää venäläisten matkailijoiden maahantulon – ulkoministeri Haavisto: Tämä on hyvin tiukka ratkaisu

Suomi on löytämässä perustelun venäläisten turistimatkojen rajoittamiselle – venäläisten tulo heikentää kansainvälisiä suhteita

Suosittelemme sinulle